Dünya tarihinin en tanınmış kişilerinden Büyük İskender ile devam ediyoruz. Büyük İskender’in M:Ö 334 yılında Çanakkale ve Biga serüveni ile…
Gerçi diyeceksiniz ki, bu kadar yakıcı gündem varken, başka konu mu yok. Doğrudur, eskiden cetvelle çizilmiş sınırlar yeniden şekilleniyor. Savaş sadece bombayla topla değil, kaynak savaşı ve ticaret savaşı olarak da devam ediyor. Büyük güçler, bloklar savaşıyor. Bakalım Türkiye’ye ne düşecek? Bu konularda daha sonra da yazarız…
Sizlere Büyük İskender’in Çanakkale’de nasıl ilerlediğini, hangi şehirlerden geçtiğini, nereleri ziyaret ettiğini, Granikos (Biga Çayı) Savaşı’ndan sonra hangi yolu izleyerek Anadolu’ya gittiğini anlatmak istiyorum.
İskender’in ordusu 32.000 piyade ve 5.000 süvariden oluşuyordu. Anadolu’daki ilave birliklerle 50.000 kişiydi ve Yunanistan’da bugüne kadar en büyük orduydu.
Ordusunu Çanakkale Boğazı’ndan Sestos ile Abydos antik kentleri arasından geçirdi. Sestos, Eceabat’a 4 kilometre uzaklıktaki Yalova köyüdür, Abydos ise Nara Burnu’dur. Bugün tarihsel kalıntı olmayan bu iki antik kent Boğaz’ın en dar yeridir.
Koca ordunun Çanakkale Boğazı’nı aşması zaman aldığı için (160 gemiyle geçildi) İskender, yarımadanın en ucundaki Elaeus antik kentine gitti.
Buradaki Protesilaos mezarında kurbanlar kesti, savaşı kazanması için dua etti. Burası da Şehitler Abidesi ile Morto Koyu arasında bir antik kenttir.
Karşıya geçti, yaptığı ilk iş Truva’ya gitmekti. Athena Mabedi’ni ziyaret etti, savaş için Athena’nın onayını aldı.
Arisbe Ovası’nda ordusuyla buluştu. Arisbe, Musaköy’le Yapıldak arasında bir antik kenttir, günümüzde kalıntı yoktur, kazı yapılmamıştır.
Perslerin 20.000 süvari ve 20.000 atlısı vardı. İskender’i Adrestia Ovası’nın yukarısında ve antik dönemde “Asya’nın Kapısı” denilen Granikos’un alüvyonlu arazisinde beklemeye başladılar. Adrestia Ovası, Granikos Çayı’nın doğu yakasında, Gümüşçay Beldesi’nden bugünkü Edincik’e kadar olan geniş bölgedir.İskender ise, ordusunu Priapos’taki dar sahil şeridinden geçirip, tuzağa düşmemek için Lampsakos’un (Lapseki) yanındaki Parion’un (Kemer) güneyinden ilerletti.
22 yaşındaki Büyük İskender, Granikos’a geldi, yaşlı komutanının itirazına rağmen, saldırıyı gece yaptı ve savaşı kazandı. Bu zafer ona Batı Anadolu’nun kapılarını açtı.
Hellespontos’a (Çanakkale) egemenliğini kabul ettirdi, Perslere ödenen vergilerin kendine ödenmesini sağladı ve yoluna devam etti.
Propontis, Zelia (Gönen, Sarıköy), Thyateira (Akhisar, Manisa) kentlerinden geçerek ilerledi. Sardes’e (Salihli, Manisa) ulaştı oradan da Efes’e…
İşte, İskender’in Çanakkale yolculuğu böyle geçti…
Guzergah yanlıslarla dolu!?