Yol medeniyettir kültürdür yol her şeydir. Medeniyet yolla başlar.   Gitmediğiniz yer sizin değildir diyor atalarımız.  Gebze ve Kocaeli bölgesi  Türkiye’nin adeta  yollarının birleştiği Kavşak noktası. İstanbulu anadoluya bağlayan ,  Sabiha Gökçen havalimanı ile  Türkiyeyi dünyaya  taşıyan  bölge Gebze. Dünyanın en önemli köprülerinden birisi  OsmanGazi  Körfez köprüsü ile adını dünyaya duyurdu. Her ne kadar  merkezi Pendik e gitmiş olsa da   Ankara - İstanbul Yüksek hızlı Tren’nin  merkezi Gebze.  Halkalı –Gebze arasında   Marmaray  bağlantı çalışması devam ediyor.  Bakan söz verdi    Kadıköy metrosu Gebzeye kadar uzatılacak. Gerçeketen ulaşım adına çok önemli yatırımlar. Kuzey Marmara oto yolunun en önemli merkez ve kavşak noktasıda Gebze olacak.
   
     
     OTOYOLUN GÜZERGAHI
İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan köprü konumundaki Kocaeli’den TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu geçmesine rağmen bilindiği gibi bu yollar artan trafik yükünü kaldıramıyor. Bayramlarda ve yaz aylarında yaşanan ve sürücüleri çıldırma noktasına getiren bu trafik yoğunluğunu azaltmak için bugüne kadar yapılan tüm çözüm girişimleri yetersiz kaldı. Dilovası Dilburnu ile Yalova Topçular arasında yaptırılan ve geçtiğimiz aylarda hizmete giren Osmangazi Köprüsü, Yalova-İzmit arasındaki karayolu trafiğini biraz olsun hafifletse de İstanbul-Sakarya arasında özellikle Kocaeli geçişini etkilemedi.
   
     KAMULŞTIRMA YAPILACAK YERLER
Kuzey Marmara otoyolu için   çalışmalar hızla  devam ediyor. Bir çok bölgede şantiyeler kuruldu. Arsa ve arazisi  kamulaştırılacak vatandaşlar  devletin kendilerini mağdur etmemesini  istiyor. Yaptığımız araştırmaya  göre    Bölgemizde kamlaştırılacak arsa ve arazi sahiplerinin   listeleri   resmi gazetede  tek tek açıklandı. Konuyla ilgili ayrıntılı listeyi aşağıdaki  linke  tıklayarak okayabilirsiniz. 
 
     KINALI VE AKYAZI
Projeye göre Kuzey Marmara Otoyolu Avrupa yakasında Kınalı’dan başlıyor ve Akyazı’ya kadar devam ediyor. İstanbul geçişinde yeni açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçişini de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu’nda İstanbul’a birçok giriş çıkış noktası bulunuyor. Köprüye geçtikten sonra sırasıyla Riva Sapağı, Kavacık ve Beykoz, Samandıra Kavşağı, Ömerli Şile Sapağı ve Ümraniye’ye de giriş çıkışları olan Kuzey Marmara Otoyolu’nda sonraki bağlantı yollarını Paşaköy-TEM Bağlantısı, Samandıra ve Sultanbeyli bölgeleri izliyor. Pendik- Havaalanı sapağı ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na da geçiş yapılabilecek olan otoyol bundan sonra Kocaeli sınırlarına giriyor.
 
     KOCAELİ SINIRI GEÇİŞİ
Uzun süre sır gibi saklanan projeye göre Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kocaeli geçiş noktası Çayırova ve Şekerpınar’dan başlıyor. Otoyoldan bu bölgeye geçiş verilecek. Gebze çıkışından da Gebze bölgesine ve Osmangazi Köprüsü’ne erişim imkanı olacak. Körfez geçişinden de Osmangazi Köprüsü’ne girilerek İzmir Otoyolu İzmir Otoyolu’na geçilebilecek.
     ACELE KAMULAŞTIRMA NASIL YAPILIR? 
Acele kamulaştırmada aslında kamulaştırmaya yönelik tüm işlemler yapılmaktadır. Farkı ise bunların kamulaştırma işleminden sonra yapılması olmaktadır. Acele kamulaştırma da öncelikle 2942 Sayılı Kanunun 8. Maddesine göre oluşturulan Kıymet Takdir Komisyonu tarafından kamulaştırılacak yer için kıymet takdiri yapılacak ve kamulaştırma işlemi bu kıymet takdiri üzerinden kamuca sonlandırılacaktır. Kamulaştırmaya dair yapılması gereken işlemler ise “aciliyet” olması sebebiyle kamulaştırma işleminin yapılmasının akabinde yapılacaktır. Aslında burada yapılan işlem kamulaştırma bedelinin tespit edilmesi ve işlemin gerçekleştirilmesidir. 
Acele kamulaştırma dava şeklinde görülecektir. Kamu mahkemeye başvurup yerin değerini tespit ettirip kamulaştırma kararı alacaktır. Mahkeme burada sadece bir tespit makamı gibi olmaktadır. Kamu yararının varlığına kanaat getirmesi ve Kıymet Takdir Komisyonu tarafından tespit edilen taşınmazın bedelinin taşınmazın malin sahibinin banka hesabına bloke edilmesi davanın kabulü için yeterlidir. 
Acele Kamulaştırma davası bir nevi delil tespiti davasıdır. Davanın kabul edilmesi tapuda malik olarak kişinin değişmesine sebep olmayacaktır. Bu davanın kabulü ile idare orada kamu yararı olan işlemi yapabilecektir. Fakat işlemler sona ermeyecektir. Tıpkı normal kamulaştırma sürecindeki gibi işlemler aynen yapılacaktır. İdare öncelikle malın sahibi ile anlaşma yoluyla satın almayı deneyecektir. Bu işlemde uzlaşma olursa belirlenen bedel ödenerek kamulaştırma işlemi sonlandırılacaktır. Fakat uzlaşma sağlanamazsa idare tarafından ayrıca “Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil” davası açılacaktır. Uygulamada bazı durumlarda idare işi sürüncemede bırakma amacıyla zaten kamu yararı olan acil konuyu çözdüğü için açmamaktadır. Bu durumda malın sahibi de bedelin tespitine yönelik bir tespit davası açabilecektir. Ayrıca makul sürede idare tarafından Bedel Tespiti ve Tescil davası açılmaz ise malın sahibi kamulaştırmasız el atma sebebiyle tazminat davası açma hakkına haiz olacaktır. Yerleşik yargı içtihatlarında belirtilen makul süre 6 aydır. Bu süre içerisinde idarenin tescil davası açması gerekmektedir.
Kaynak: http://www.baltaci.av.tr/acele-kamulastirma-davalari/ 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981