Yer Göğü şehrinden, Tuna Dostluk Köprüsü’nden geçerek Bulgaristan’ın Tuna Nehri sahilindeki Rusçuk kentine geliyoruz.
Rusçuk’ta ilk durağımız Rusçuk ve Tuna Nehri sahiline hakim Osmanlılar tarafından yapılan Levent Kaleye çıkıyoruz.
Komünist yönetim Osmanlı kışlası ve kalesini yıkarak büyük bir TV kulesi yaptırmış. Sarıbahır olarak adlandırılan bölgede bir kısmı ayakta duran Levent Tabya şarap imalathanesi yapılmış. Tantan’ın içerisine tarihi tablolar yapılmış. Şehir merkezini ıhlamur kokuları ile gezdik, şehir hakkında rehberimiz Hüseyin Bey bilgi verdi. Rusçuk’la ilgili Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilginin linkini sizlerle paylaşıyoruz:
https://islamansiklopedisi.org.tr/ruscuk
Rusçuk şehri ile ilgili derlediğim bilgileri sizlerin bilgisine sunuyorum

Rusçuk:
Kuzey Bulgaristan'da Tuna nehri güney kıyısındaki Osmanlı kenti (1393-1878)dir. Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı ülkesine katılmış, II. Abdülhamid zamanında Berlin barışına göre Bulgarlara bırakılmıştır. İlk önce Rumeli, sonra özü (Silistre), 1864 yılında Tuna (Rusçuk) eyâletine bağlı bir sancak merkezi idi. Burada iki savaş olmuştur.

Rusçuk Barışı (18.9.1 790):
"Yergöğü Savaşı"nda ağır yenilgiye uğrayan Avusturya'nın isteği üzerine Osmanlılar kuzey Bulgaristan'da Tuna nehrinin sağ (güney) kıyısındaki Rusçuk'ta yapılan barış. Bu barışın süresi 9 ay oldu.

Rusçuk Savaşı (1773):
Osmanlı ordusu ile Rus ordusu arasında kuzey Bulgaristanda Tuna nehri kıyısındaki Rusçuk'ta yapılan savaş. Rus ordusunun saldırısını Osmanlı ordusu önledi. Rus ordusu yenilerek Osmanlılar tarafından geri atıldılar.

Rusçuk Savaşı (1877):
Tuna ordusu komutanı Mehmed Ali Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Grandük Nikola komutasındaki Rus ordusu arasında Kuzey Bulgaristan'da Tuna nehri kıyısındaki Rusçuk'ta yapılan savaş, Rusçuk üzerine yapılan Rus ordusunun yürüyüşünü Osmanlı ordusu önledi. Yenilen Rus ordusu Rusçuk'u kuşatamadı.
Rusçuk Yaranı (1807-1808): Alemdar Mustafa Paşa ile yaparak III. Selim'i yeniden tahtta çıkartmak için kurulan komitenin adı. "Rusçuk Dostları" anlamına gelir.

Şumnu:
Bulgaristan’da bulunan bir Osmanlı kenti (1389-1878)dir. Çandarlı Ali Paşa tarafından ele geçirilmiş, uzun zaman Osmanlı-Rus savaşlarında Osmanlılara üs (ordu kışlağı) ve doğal kale olarak kullanılmıştır. II. Orduya merkez olmuştur. Berlin barışına göre kurulan Bulgar prensliğine bırakılmıştır.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981