banner1024
İpek Yolu’nun İzinde, Özbekistan’da Devri Alem kitabımız E-Kitap olarak, Fotoğraf Sanatçısı Deniz Ayar’ın fotoğrafları, Görsel Sanat Yönetmeni Şengül Geçal’ın grafik tasarımı ile, konusunda özel bir kültür çalışması oldu.

“İpek Yolunun İzinde, Özbekistan’da Devri Alem” kitabımız da belgesel tadında. Özbekistan’a tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak ,tarihe not düşüp zamana noterlik yapacaksınız.

Koşukavak Tur’la Tarihi İpek Yolu’nun izinde, Belgesel Tadında Özbekistan’da Devri Alem başlığı altında www.gebzegazetesi.com da yazı serisi olarak yayınlanacak. Bu kültür hizmetine desteklerinden dolayı Koşukavak Turizm Firması sahibi kültür adamı Sayın Rıfat Yakupoğlu’na teşekkür ediyoruz.

https://issuu.com/dunyadadevrialem/docs/_zbekistan_kitab_…

Daha önce Özbekistan ile ilgili yazmış olduğumuz yazıyı sizlerle paylaşıyorum;

DEVRİ ALEM’DEN ÖZBEKİSTAN BELGESELİ!

Koşukavak Turizm firmasının destek ve katkıları ile İlim Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.devrialem.tv tarafından hazırlanan İpek Yolu’nun İzinde Özbekistan’da çektiğimiz belgeselin birinci bölümü yayına hazırlanarak, Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net kültür hizmeti olarak bir çok bölgesel ve ulusal televizyon kanalına gönderilmeye başlandı. “İpek Yolu’nun izinde Özbekistan’da Devri Alem” kitabımızdan sonra Özbekistan Belgeseli’mizin de büyük ilgi görmesi bekleniyor. Belgeseli bu linkten izleyip görüş, yorum, öneri ve düşüncelerinizi bekliyoruz. https://www.youtube.com/watch?v=YcHIq-8KoPc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3l-uGFRXlKsWpoU0m4OomK4b_M929tkzGtiYRQv6YZk4cp8rxIhen9ucs

 ÖZBEKİSTAN’DA DEVRİ ALEM

Türkiye ile Özbekistan arasında son aylarda vizelerin kaldırılması ile Türkler için Özbekistan cazibe merkezi haline geldi. İki devlet başkanları arasında imzalanan ticaret, yatırım ve kültür anlaşmaları ile kardeşlik ve dostluk pekişti. Türkler, Özbekistan’da birinci sınıf insan muamelesi görüyor. Yatırımcılar bu fırsatı değerlendirmeli. Özbekistan’da bir kez daha dünya ekonomik ve ticaret dengesinin ABD’den Çin’e ve Orta Asya’ya kaydığını gördüm. İpek Yolu, deve kervanı heykeli yanında belgesel çekerken, ihtişamlı İpek Yolu kültür tarihinde yaşanan o günleri düşünüp, Özbek çocuklarla sohbet ettim. Temennim, Türk -Özbek kardeşliği hiç bozulmaz.

TARİHİ SEMERKAND ŞEHRİ

Orta Asya’da Özbekistan’ın şehri olan Semerkand, İpek Yolu üzerinde bulunduğundan tarih boyunca önemli bir şehir olmuştur. Bu ticaret anlayışı şimdilerde önemli bir sanayi şehri oluşuyla devam eder. Ülkenin en eski ve üçüncü büyük şehri olan Semerkand, Cengiz Han ya da Abbasiler gibi pek çok kültürün egemenliğinde kalmış, 14. yüzyılda Timur İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Bu dönemden şehrin merkezindeki Bibi Hamım Camii, Timur’un anıt mezarı Gur Emir gibi günümüze kadar kalmayı başaran önemli ve tarihi yapılar hala şehri süslemektedir. Geçmişin izleri sadece tarihi yapılarda değil, geleneklerde de devam etmektedir. Nakış, altın işlemeciliği, ipek dokumacılığı, bakır işlemeciliği seramik sanatı, oymacılık ve ahşap üzeri boyama hala devam ettirilen önemli geleneklerdir. Şehir, 2001 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

TÜRKİSTAN COĞRAFYASI’NIN MANEVİ BAŞKENTİ BUHARA

Tarihteki en önemli ticaret noktalarından biri olan İpek Yolu üzerinde bulunan Buhara, Özbekistan'ın en önemli şehirlerinden biridir. Orta Asya'nın en eski şehirlerden biri olan Buhara, tarih boyunca Moğollar, Sasaniler ve Karahanlılar'a da başkentlik yapmış önemli şehirlerdendir. Türk İslam dünyasının önemli bilginlerinin yetiştiği şehir, mimari yapıları, kervansaray, camii ve medreseleriyle anılır. Buhara İslamiyet'in Mekke ve Kudüs'ten sonra gelen üçüncü önemli merkezi konumundadır. Nüfusu Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar, Kazaklar, Tatarlar, Uygurlar, Tacikler, Ruslar, Kafkasyalılar ve Ukraynalılar oluşturur.

Buhara pazarları da oldukça renklidir. Pazarda yer alan çeşitli el sanatları ürünlerinin yanı sıra şehir halılarıyla ünlüdür. Günümüzde hâlâ önemli bir ticaret ve kültür sanat merkezi olan şehir, Özbekistan'ın en zengin doğal gaz yataklarına sahiptir. Özbekler Nasreddin Hoca'yı Türkler kadar benimsemiştir. Bu nedenle Buhara'nın önemli noktası olan Leb-i Havuz Meydanı'nda eşeğine ters binmiş Nasreddin Hoca heykeli bulunmaktadır.  Buhara'nın Doğusu dağlarla; Kuzey, Batı ve Güneyi bozkırlar ve çöllerle çevrili olduğundan şehir konumu itibariyle tarih içinde dokusunu kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. 2 bin 500 yıldan daha eski bir tarihe sahip olan Buhara'nın tarihi merkezi, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edilerek koruma altına alınmıştır.


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981