banner1006
RÖPORTAJ:
Farabi Devlet Hastanesi hazır!

16 Kasım 2015 Pazartesi 09:59

Gazetemizin bu hafta ki konuğu Darıca Farabi Devlet Hastanesi Baş Hekimi Op.Dr. Hikmet Yaşar oldu. Hikmet Yaşar, Farabi Devlet Hastanesi’nin yönetimsel, fiziki ve kadro olarak Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasına hazır olduğunu açıkladı. Yaşar, “Eğitim ve araştırma Hastanesi olmamıza bin tane Başhekimliğimiz feda olsun.”dedi

GEBZE GAZETESİ: Kendinizi tanıtır mısınız? Biraz öz geçmişinizden söz eder misiniz?
HİKMET YAŞAR: Darıca’da Bülent Osma İlkokulu’nda okudum. Çocukluğumu Darıca’nın en güzel zamanlarında geçti. 1980'li yıllarda Darıca’nın bağıyla, deniziyle en güzel zamanlarının tadını çıkardım. Darıca sevdalısıyım, Türkiye’nin en güzel noktalarından birisi olduğuna inanıyorum. Bölgemizin, Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova’nın bütün insanlarına hizmet vermenin onurunu ve gururunu yaşıyorum. Aslen Siirtliyim ama burada okuyup burada büyüdüm. Bütün burada yaşayan insanları kendi akrabalarım yakınım gibi görüyorum. Gebze Anadolu lisesini ikincilikle kazandım. Oranın ilk öğrencilerinden biriyim. Geze Anadolu’da ortaokul kısmını okudum. Çok güzel arkadaşlıklar kurduk ve devam ediyoruz. Daha sonra Gaziantep Fen Lisesi’ni kazandım iki sene okuyup yüksek not ortalamasıyla Sarkuysan Lisesine geçtim. Sarkuysan’ın bursiyeriydim. Üniversite sınavlarında Çapa Tıp fakültesini kazandım. 6 sene Sarkuysan okudum. 2002 Çapa mezunuyum. Ondan sonra Kocaeli Üniversitesi’nde Üroloji ihtisasını kazandım ve  5 yıl kaldım. Tatvan’da doğu görevini yaptım. Afganistan’da yaklaşık 3 hafta gönüllü olarak hizmet ettim.  İsviçre’nin Basel kentinde yine Kocaeli üniversitesi bünyesinde çalıştım

GEBZE GAZETESİ: Kocaeli’de yaptığınız görevlerden bahseder misiniz?
HİKMET YAŞAR: Türkiye’ye döndükten sonra kamu hastaneler birliği kurulunca Genel Sekreterimizin önerisiyle Körfez Devlet Hastanesinde Başhekim oldum. Bir sene görev aldım. Yorgun bir hastaneydi. Fiziki olarak çok katkılarımız oldu. Nasıl yenilikler yapabiliriz gibi, düşüncelerimiz oldu. Kocaeli Üniversitesi’nden nasıl katkılar alacağımızı konuştuk, tartıştık. Onlardan profesyonel destek almak için görüşmeler yaptım ve çok önemli katkıları oldu. Ülkemizin değerlerini, bir araya getirtirsek çok önemli işler yapabiliriz. Bundan sonra daha iyi olur inşallah. Yaklaşık 1.5 yıldır Farabi devlet hastanesinde görevime devam etmekteyim.

İŞİNİ İYİ YAPAN HERKESE SAYGIM VAR

GEBZE GAZETESİ: Darıca Farabi serüveni nasıl başladı?
HİKMET YAŞAR: Körfez Devlet Hastanesi’nde güzel işler yaptık. İşimizi iyi yaptık, ben bu bölgeninde çocuğuyum. Eski başhekim ayrılınca gelir misin diye teklif geldi. Bölgenin insanı olmam hem avantajdı hem dezavantajları vardı. Sonra vazifeyi yapmamız gerektiğine inandık. Herkesin katkılarıyla şehir bize sahip çıktı. El ele verdik, siyasetinden hastalarına kadar herkes sahip çıktı. Görevimizi yapmaya başladık. Benimde kendime göre eksiğimiz vardı. İşimizi iyi niyetli bir şekilde iyi yapmaya çalışacağız. Birbirimize güvenirsek saygı ve sevgi olursa başarılı oluruz.  Geldiğim zaman dedikodu kazanı gördüm. Yapmam gereken değişiklikleri yaptım, dedikoduyu yasakladım. Sağlık görevlilerinin çalışıp çalışmadığını dedikoduyla değil istatistiklerle görüyoruz. İşini iyi yapan ülkesine sahip çıkan insana saygımız var. Ne olursa olsun işini iyi yapan insanların yanındayım ben. Bu tür insanlara ihtiyacımız var. İşini iyi yapan insanlara hak ettikleri değerleri vermemiz lazım. 77 milyon insanı hepsi bizim insanımız. Bu insanların tamamına sahip çıkmalıyız.


GEBZE GAZETESİ: Biraz Hastane hakkında bilgi verir misiniz?
HİKMET YAŞAR: Ben Türkiye'nin en büyük devlet hastanesinin, Farabi Devlet Hastanesi olduğunu iddia ediyorum. Biz şu anda toplamda 120 Hekim ile çalışıyoruz. Bünyemizde ki bu 120 Hekimin  105’ Uzman Hekim, 15’i ise pratisyen hekim. Bununla birlikte 263 hemşiremiz var, 46 tane de Ebe arkadaşımız görev yapıyor. İdari ve diğer bütün personellerimizi de sayarsak 1100 kişi Hastane bünyesinde çalışmaktadır. Hastanemiz günde ortalama 5 bin kişiye bakıyor. Bu açıdanda Kocaeli’nin en çok hasta bakan Hastanelerinden biriyiz.


GEBZE GAZETESİ: Bu zamana kadar ne gibi yenilikler kazandırdınız?
HİKMET YAŞAR: Acilde ciddi bir dağınıklık vardı. fiziki olarak da yetersizlik vardı. Burada ki olumsuzluğu gördüm, fiziki alanları düzenledim.  Acili güçlendirmek için elimizden geleni yaptık. Bir tane acil uzmanı vardı bu sayıyı üçe çıkardık, hatta şu anda bunun altı olmasını istiyorum. 7 pratisyen hekimi de 12’ye çıkardık. Branş nöbetleri koymaya başladık. Hastaneye gelen bir hasta uzmana ihtiyaç olduğunda, mutlaka bir uzman olsun istiyoruz. Her gün bir Genel Cerrah, dahiliye, çocuk, kadın doğum, anestezist uzmanı nöbetçi kalıyor. Nöroloji doktoru da 20 gün kalıyor. Ortopedi doktoruna da bu sayıya ekleyeceğiz. 
Yoğun bakımlarda yetersizlik vardı. Bunları tespit ettik. 17 yataklı birinci basamak, 12 yataklı ikinci basamak yoğun bakım servisleri vardı. Bu yoğun bakımların sayısını artırdık. Neden anjiyo yapılamıyor dedik bu hastanede. Teknik alt yapısını hazırlıyoruz. Yakın zamanda başlayacağız. Gebe hazırlık sınıfı oluşturduk. Anne adaylarını fiziksel olarak hazırlıyor, sıkılmadıkları keyif aldıkları bir yer yaptık. Sağlıkta paylaşım odası diye bir mağaza oluşturduk. İnsanlar ihtiyaçlarını buradan alıyorlar. Hastanenin çevre düzenlemesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenleme yaptık. Kreşimizi daha da geliştirerek ilgi gören yer haline getirdik. Bu kısa süre içerisinde yaptığımız çalışmaların bu şekilde özetleyebiliriz.

FARABİ TÜM İMKANLARIYLA HAZIR

GEBZE GAZETESİ: Hastanenizin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesi projesi için neler söylemek istersiniz?
HİKMET YAŞAR: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık bize hep destek verdi. Farabi Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürülmesi algısının oturmasında en büyük pay ve en büyük etken kendisidir. Biz hazırız. Yönetim olarak, fiziki olarak ve kadro olarak Dönüşüme hazırız. Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğumuz zaman Ekstradan kadrolar açılacak. Hiç bir eksiğimiz yok. Bunun temelleri aslında Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün açılmasıyla oluşturuldu. Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurmak bundan sonra daha da kolaylaştı. Bütün Araştırma Hastanelerinin ana çatısı bu Enstitü oldu. Eğitim ve Araştırma Hastanesi olunca Tıp Fakültesi formatı kazanıyoruz. Bundan sonra bakanlıklar belli olunca da Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasını bekliyoruz.

GEBZE GAZETESİ: Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmanın katkılarını anlatır mısınız?
HİKMET YAŞAR: Darıca Farabi şu anda Devlet hastanesi olarak ikinci basamak sağlık kuruluşu. Eğitim ve Araştırmaya dönüştürüldüğü zaman üçüncü basamak sağlık kuruluşu olacağız. Dönüşüm tamamlandığı zaman daha nitelikli olacağız. Onkoloji, kalp damar, anjiyo, Mikro cerrahiler burada olacak. Profesör ve Doçentler çalışacak. Öğrencileri olacak, Tıp Fakültesi kurulacak. Araştırma görevlileri ve Asistanlar olacak. Her halükarda yeni istihdam kaynağı olacak. Şehrin kentleşmesine katkıları olacak. Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK’ın burada olmasıyla uyumlu çalışacak. 24 saat esasına dayalı hizmet veren bir kurum haline gelecek. Bölgemizde ki sağlık ihtiyaçlarını gidermek, en doğal hakkıdır burada ki insanların. Eğitim ve Araştırma çok farklı bir format. Bu hastaneye çok katkısı olacak.

MAKAMIMIZ FEDA OLSUN

GEBZE GAZETESİ: Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapıldığı zaman Başhekimlik Görevinizi kaybedeceksiniz. Bunun için neler söylemek isterseniz?
HİKMET YAŞAR: Ben sonuçta bu bölgenin insanıyım. Burada yaşayan herkesi, kendi yakınım olarak görüyorum. Gebze, Darıca, Dilovası, Çayırova’da yaşayan insanların hepsi benim yakınımdır. Hemşericilik kavramı benim için budur. İnsanlarımızın Kaliteli sağlık hizmeti alacağını bildiğim için Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak  benim makamımdan çok önemli. Bin tane başhekimliğimiz feda olsun. Biz ülkemize ve milletimize her türlü hizmet ederiz. Bunun en büyük savunucularından biriyim. 

GEBZE GAZETESİ: Bünyenizde görev yapan bir Nefroloji Uzmanı Doçent oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
HİKMET YAŞAR:  Hastanemiz bünyesinde başarılı Hekimlerimizden Nefroloji Uzmanı Dr. Zeki Aydın, hastanede görevli olarak devam ederken Doçentlik unvanına kavuştu. Bünyemizde görev yaparken Doçent unvanını hak eden ilk kişi oldu. Kendisini bu nedenle bir kez daha sizler aracılığıyla kutluyorum. Farabi Devlet hastanesi bir Sağlık Kuruluşu olduğu kadar aynı zamanda bir İlim yuvasıda. Daha bir çok akademisyene de ev sahipliği yapacaktır. 

BİRBİRİMİZİ SEVMELİYİZ
GEBZE GAZETESİ: Son olarak kentimizde yaşayan insanlara nasıl bir mesaj vermek isteriniz?
HİKMET YAŞAR: Çok güzel bir ülkede ve çok güzel bir kentte yaşıyoruz. Ülkemizde birlik ver beraberliği sağlamalıyız. Farklılıklarımızla birbirimizi anlamalı ve sevmeliyiz. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve birlik beraberlik içinde olarak bu ülkeye borcumuzu da ödemeliyiz. İşimizi iyi yaparken ülkemize sahip çıkmalıyız. Birbirimize üstünlük sağlamamalıyız. Birbirimizi desteklemeliyiz. Hastanede her türlü insan olacak. Her düşünceden, her memleketten, farklı etnik kimlikte insan olacak. İşini iyi yapan her arkadaşın yanında olduk. Ülkemizin bir lirasını bile çarçur etmemek için çalışıyoruz. Başarılı olmak istiyorsanız kendinizden fedakarlık yapmak zorundasınız. Kamu adına bir şeyler yaparken cesur olmalısınız. Kamunun imkanlarını kullanıp kendi çıkarınız gözetirseniz muvaffak olamıyorsanız. Ama 77 milyon kamunun hakkını gözetince Allah da size yardım ediyor. 




banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Karamürsel sepetinin geleceği Muharrem ustaya...
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde kiraz götürülmesiyle üne kavuşan "Karamürsel sepeti"nin...

Haberi Oku