banner1001
RÖPORTAJ:
Hayat Paylaşınca güzel!

14 Aralık 2015 Pazartesi 08:47

 Gebze Gazetesi: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Furkan Uğur Eşitti:1991 yılında Kars’ın Akyaka İlçesi Süngüdere köyünde dünyaya geldim. İlk ve Ortaokul öğrenimimi Ankara Gören Eller Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda,  Lise’yi ise Gebze Atatürk Lisesi’nde okudum. Lise’den sonra önce Üniversitede tarih bölümü okudum, sonra bana göre olmadığını görünce bıraktım. Şu anda Atatürk Üniversitesi Sosyal hizmetler Bölümü’nde okuyorum. Çayırova Belediyesi’nde memurum. Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanıyım. Kars’ta doğduktan sonra Ailem Kırıkkale’ye yerleşti. Görme engelli olduğum anlaşılınca üzüntü ve hayal  kırıklığı yaşadılar. Ama bunu bana hiç hissettirmediler. Mahallede ki arkadaşlarımla yeri geldi koştum, oynadım, bisiklete bindim, yeri geldi kendimi yaraladım. Çocukluğumu elimden geldiğince yaşadım. Evliyim ve bir oğlum var.


Gebze Gazetesi: Her insan potansiyel bir engelli adayıdır? Bu konuda siz ne demek istersiniz?
Furkan Uğur Eşitti: Yaygın olarak kullanılan, “Herkes engelli adayıdır” söz var. Ama bu söze katılmıyorum. Bu yüzen mi engellilerle arkadaş olmak lazım? “Bir günde engelli olabilirim düşüncesiyle engellilerle dost olayım.”sözü yanlış.  Engellilerle bir şeyleri paylaşmak ve arkadaş olmak lazım. Engelli insanlara bu gözle bıkılmamalı. Engellide olsa bir insan var karşınızda. İnsan olarak  her şeyi paylaşmak gerekir. Nasıl ki solduğumuz havayı istemsiz bir şekilde paylaşıyoruz, oksijeni bile istemeden alıyoruz. Engellilerle sevgiyi ve hayatı da paylaşmalıyız. Hayat paylaşınca güzel. Hayatın güzel olması için paylaşalım. Soframızı, gönlümüzü, sevgimizi, engelimizi paylaşalım.


Gebze Gazetesi: Derneğinizin ne kadar üyesi var? Ülkemiz de kaç kişi engelli durumda? 
Furkan Uğur Eşitti: Beyazay Derneği’nin yurt içinde 76, yurt dışında da 6 şubesi var. Makedonya, Gazze, Azerbaycan, Avusturya gibi yerlerde yurt dışı şubeleri var. Türkiye’nin hemen hemen her iline şube açtık. Türkiye’de 8.5 Milyon civarında Engelli vatandaşımız var. Bunlardan 1 Milyonun Görme engelli olduğu belirtiliyor. Derneğimizle Kocaeli’de ki engellilere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Genel Başkanlığını da Lokman Ayva yapıyor. 

Gebze Gazetesi: Engellileri n en büyük sorunları nelerdir?
Furkan Uğur Eşitti: Amacımız bir arada yaşamayı sağlamak. Bir arada yaşamayı bilmiyoruz. Bir görme engelli bir şey yapamaz diye insanlar düşünebiliyor. Bu bir eksiklik. Türkiye’de engellilerin gruplarına göre bir de genel sorunlar var. Mesela görme engelli bir insanın en büyük sorunu kaldırımların üzerine park edilen araçlar. Kaldırım işgali söz konusu bizim için. Yola insek araba çarpar, kaldırımdan gitsek arabalar var park halinde gidemiyoruz. Ortopedik engellinin en büyük sorunu belediyelerin dikkatsiz çalışması. Bazen öyle bir rampa yapılıyor ki sanki engelli değil uzay aracı çıkacak oradan. Basit sorunları söylüyorum ki büyüklere geçmeye gerek yok. İşitme engelli nasıl olsa duymuyor istediğiniz gibi konuşabilirsin diye düşünüyor. Engelli grupların en büyük sorunlar bunlar.

Gebze Gazetesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğunuz ve Erdoğan’ın himayesine aldığı projeyle ilgili bilgi verir misiniz?
Furkan Uğur Eşitti: Cumhurbaşkanımıza sunduğumuz Projenin adı “Aşmak için hareket” projesi. Hareket ederek engellileri aşacağız. Engelli ve Engelsizler spor yaparak bir arada olacaklar. Gebze ve Çayırova da projeye başlayacağız. İzmit’te de görüşüp harekete geçeceğiz Bu projemize Cumhurbaşkanlığı destek verdi. Engelli vatandaşlarımızı engelsiz vatandaşlarımızla birlikte spor yaptırarak kaynaşmayı sağlayacağız.


Gebze Gazetesi: Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunduğunuz projeyle ilgili bilgi verir misiniz?
Furkan Uğur Eşitti: Son 10 yılda altın çağ başladı. Derneklere özel misyon yüklendi. Bizim kendimiz tarafından ortaya attığımız ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından da desteklenen “Engelli ve engelsiz birlikte yaşıyoruz” diye projemiz var. Bu projemizi İçişleri Bakanlığı da destekliyor.  2013 yılında Genar Engellilerle alakalı bir anket yapmış, gerçekten inanılmaz cevaplar var. Büyük bir kısmı engellilerle yaşamak istemiyorum demiş. Yine aynı şekilde çocuklara okula giden ailelerin yüzde 80’i çocuklarımızım sınıfımızda engelli olmasın demiş.  Toplumun yüzde 90’ı engelli insanları tanımıyorum, iletişim kuramıyorum demiş. Bunlar çok acı tablolar ama bir de güzel gelişme var ki ankete katılanların Yüzde 95’i de Engellileri tanımak istiyor. Bu demektir ki demektir ki biz engellileri tanımıyoruz.


Gebze Gazetesi: Karmaşa adlı kitabınıza gelmek istiyoruz. Kitabı yazmak nasıl geldi aklınıza, biraz kitaptan bahseder misiniz?
Furkan Uğur Eşitti: Ben Kars’ta bulunan Kütüphane de göreve başladığım zaman insanların okuma ve yazmaya aç olduklarını gördüm. İlk görev yerim Kars’a kütüphane görevlisi olarak atandım. Atandığım zaman her hafta sonu bir kitap veriyordum isteyen birisine, bir hafta sonrada geri alıyordum ve kitap okuma alışkanlığını kazandırıyordum. Sonra dedim ki ben de bir kitap yazayım. Deneyeyim dedim yazılıyor mu diye. Bir baktım  ki kendimi yazarken buldum. 2012 yılında kitabı yazmaya başladım. Acaba dedim ki yazarlık mesai gibi mi? Yani sabah 08.00, akşam 17.00 gibi mi diye? Fakat o esnada görüm ki gecenin beşinde sahne geliyor aklınıza yazmazsanız o sahne gidiyor. Bu yüzden yazarlığın saati olmadığını anladım. Kitabı yazmaya esinlenmemin nedeni hep Polisiye kitap okumaktır. Polisiye kitapları okurken bende bir Polisiye kurgu yapabilirim dedim. Dünyada engelli olupta böyle bir kitap yazan başka kişi yok, bu anlamda bir ilk oldum. Büyük zorluklarla karşılaştım. Bir arabanın nasıl takip yaptığını anlatacağım ama araba sürmedim ki bilmiyorum. Kavga sahnesi olacak ama nasıl olur, silahlı çatışma nasıl olur bilmiyorum. Bir çok filmi dinledim, sesli betimlerle araştırma yaptım. Okuyan arkadaşlardan sürükleyici olduğuna dair izlenimler alıyorum. 

Gebze Gazetesi: Kitabınızı önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a imzalattınız. Neler hissettiniz, sizi nasıl karşıladılar?
Furkan Uğur Eşitti: Engelsiz Dünya Platformu var. Platform bizi önce Başbakanla görüştürdü, kitabı önce ona hediye ettik. Çok ilgilendi mütevazi kişiliğiyle bizi onurlandırdı. Daha sonra Cumhurbaşkanımız bizi Engelliler görüşmesinde ağırladı ve kitabı hediye ettik. 2006 yılında Cumhurbaşkanımızla Televizyon röportajı yapmıştık. Onun rahatlığı vardı, daha önceden tanışıyorduk. Belki tanımıştır diye düşünüyorum. Güler yüzle karşıladı beni, imzalayıp hediye etmek istediğimi söylediğimde “imzala o zaman, bilmiyor musun imza atmayı?” diyerek takıldı bana. Bende” Masa yok” diye cevap verdim. “Ben tutarım kitabı, sen imzanı at!” diyerek cevap verdi. Ve böyle güzel bir anı olarak kaldı. 

Gebze Gazetesi: Biraz evlilik hikayenizi dinlemek istiyoruz. Nasıl evlendiniz?
Furkan Uğur Eşitti: Biz kaçarak evlendik. Daha önce de dediğim gibi engellilerle bir arada yaşama sorunumuz var. Eşimin engeli yok ve kendisi de bir öğretmen. Birbirimize aşık olduk. Biz severek evlendik. Ama ne yazık ki büyükler bu evliliğe rıza göstermedi. Benim engelimden dolayı eşimin ailesi ilk başlarda karşı çıktı.  Ancak şunu söylemeliyim ki güzel maceralar yaşadık. Eşimin Ailesinin olumsuz bakışını biz şu anda olumluya çevirdik. Rıza göstermedikleri için kaçarak evlendik ama şu anda büyük sevgi var aramızda.  

Gebze Gazetesi: Son olarak Görme engelli bir kişi olarak insanlara mesajınız nedir?
Furkan Uğur Eşitti: Benim buradan insanlara tavsiyem seviyorsanız sevdanızın peşini bırakmayın. Ne olursa gidebildiğiniz yere kadar gidin. Kaf Dağının ardı diye bir şey yoktur. İkinci olarak da midenize zaman ayırdığınız kadar beyninize da zaman ayırın ve kitap okuyun. Ecdadımız dört kıtaya hakim, Sultan oldu. Ama kılıçla kazandığı savaşlardan olmadı. Öyle olsa kıran derlerdi, başka şeyler derlerdi. Ama biz sultan diyoruz, çünkü gönüllere girerek sultan oldular, Edeple oldular. Bizde o edebi bulalım ve gönüllere girelim diyorum. 










banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Karamürsel sepetinin geleceği Muharrem ustaya...
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde kiraz götürülmesiyle üne kavuşan "Karamürsel sepeti"nin...

Haberi Oku