RÖPORTAJ:
'Zengin kentin, fakir bekçileri...'

18 Ağustos 2015 Salı 09:27

 İŞTE O KEYİFLİ RÖPORTAJDAN KALEME YANSIYANLAR;
Gebze Gazetesi: Gebze Ticaret Odası ile ilk tanışmanız nasıl oldu?
Nail Çiler: Gözde Kırtasiye’yi kurduğum zaman özel sektörde öğretmendim. Ticaret Odası üyeliğimi o dönem Gebze’de Ticaret Odası olmadığı için İzmit’ten yaptım ben üyeliğimi. Gebze’ye de Ticaret odası açılacak dediler ben de sevindim, Çünkü artık herhangi bir işlem için İzmit’e gitmekten kurtulacaktım. 1988 yılında Gebze Ticaret ve Sanayi Odası kuruldu. İş yerime telefon geldi, Genel sekreter ziyaret edecek dediler. O zaman Oda’nın Eğitim konusunda eksiği vardı, benden yardım etmemi istediler. Bende bu konuda görev aldım ve Ticaret odasıyla tanışmam bu şekilde oldu. 
Gebze Gazetesi: Daha sonra Meclis ve yönetim kurulu üyeliği süreciniz nasıl başladı?
Nail Çiler: Hikmet Kalaycı beni mecliste görmek istediğini söyledi. O dönem 5 kişi seçiliyor, bu kişinin içinden 2 kişi belirleniyordu. Ben ilk dönem Meslek Komitesi’nde yer aldım, ikinci dönem yönetime girdim. Daha sonra sayman üye oldum. Kısmet oldu iki dönemdir de Başkanlık yapıyoruz. Geldiğimizden beri farklı bir pencere açtık. Kendimizi anlatmaya çalıştık. Sosyal sorumluluk da bir şeyler yapmaya çalıştık.  Gebze ekonomik olarak çok gelişmiş olsa da sosyal olarak çok geri bir durumda. Bugün Gebze bölgesine bakınca 9 OSB var, Kocaeli’ye bakınca ise 13 OSB var. Bu 9 OSB’nin Üçü İhtisas OSB. Türkiye’de doluluk oranı tam olan OSB bir elin parmağı kadar, bizde ise doluluk oranı tamamlanmış 3 tane OSB var. Gebze’yi nereye koyarsanız koyun Gebze ağır basar. Türkiye’de Hızlı büyüyen 100 şirketin 7 tanesi Gebze’de. 

Gebze Gazetesi: GTO olarak eğitime önem verdiniz, bu konuda yapılan çalışmalar nelerdir?
Nail Çiler: Eğitime önem verelim dedik. Bölgemizde metro ve üniversite paneli yaptık. Çok önemli hocalarımızı getirdik. Gebze’ye üniversite için tüm vekillerimize ve özellikle Bakan Fikri Işık’a teşekkür ediyoruz. Tam istediğimiz gibi yeni bir Devlet Üniversitesi olmasa da teşekkür ederiz. Bundan sonra ki amacımız Üniversite gençliğini şehrin içine çekmek. Şehrin içine çekmeliyiz ki 4 ilçe gelişsin. Zaman geldi,  “Bilişim Vadisi kurulacak” denildi, Baktık ki dünyada çok az var gördük ve neden burada olmasın dedik. Sağolsun iktidar burayı uygun gördü. Bizde orada ortağız. Ben yönetim kurulunda yer alıyorum. Bilişim Vadisi için hep destek istedik. “10 milyar lira katma değer katacak” dedik, “bulunduğu şehri marka yapacak” dedik. Bilişim Vadisinin kuruluş yeri Gebze Ticaret Odası’dır. “Okul yapalım” dedik, Ticaret Lisemizi bitirdik ve mezun verdi. Meslek Lisesi problemini ele aldık. Mersin’de bir okulu gördük, Vali bey bize destek oldu, GOSB Başkanı Vahit Yıldırım 20 bin 800 m2 bedelsiz yer verdi bize. Yaptıracağımız projeye ortak oldu. GOSB Caminin yan tarafını eğitim alanı yapıyoruz. 

ODAYI ÜYELERE AÇTIK!
Gebze Gazetesi: Üyelere ve sosyal projelere yönelik çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Nail Çiler: Odayı üyelere açtık. Ticaret Odası’nın çalışmalarını herkes görsün istedik. Çoğu arkadaşımız yaptığımız projelere destek oluyor. Mobil aracımız var gidip işletmelere eğitim veriyor. Eğitimleri rekor kırdı. Gebze’yi bilmeyenler basından bizi takip ediyor. Biz açıkçası koşuyoruz. Arkadaşlarımız koşmayı öğrendi. Son dönemlerde “sosyal boyutlu bir şey yapalım” dedik. “Madde bağımlılığına karşı bir mücadele başlatalım” dedik, 12 bin 450 öğrenciye ulaştık. Birkaç gün sonra mecliste terör suçu sayıldı madde satmak. Bölgemizde ki çalışmalara hep katkı sağladık. Bölgemize, Gebze, Darıca ve Çayırova’da 3 tane 112 Acil tesisi yaptık. Bu istasyonlar Bizim insanımıza hizmet edecek. Belediye bize yerini verdi. O kadar çok şey yaptık ki ben çoğunu unutuyorum artık. Bu kenti marka yapmak istiyorsak herkes üzerine düşeni yapacak. Herkes evinin önünü temizleyecek, herkes o kültüre sahip olacak. Mustafa Paşa külliyesi ibadetin dışında ne tür hizmet ediyor. Külliye demek, O dönemin Üniversitesi demek. Ne yazık ki Mustafa Paşa’nın İbadet dışında Gebze’ye katkısı yok. Mustafa Paşa’da sosyal hayatı canlandırmamız lazım. Bunun dışında spor kulüplerine de önem vermek lazım. Bunlar bizim hep dışarı açılmamızı sağlarlar. Çok kaliteli ürün yaparsınız, bunun tanıtımını yapmazsanız sizin elinizde kalır. Her kulvarda olmanız lazım, basını, sosyal medyayı iyi kullanıp dünya ekonomisine entegre olmalısınız. 

Gebze Gazetesi: Metro Projesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Nail Çiler: Metroya gelince ulaşım vazgeçilmez bir unsurdur. Kadıköy-Kartal Metrosu Kaynarca’ya gelmek üzere. Çayırova’ya 15 km ya var ya yok Kaynarca. Tersaneye kadar gelen metro bizim buraya kadar niye gelmesin. 8 Nisan’da yapılan yatırımlar şurasında Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu’na yaptığım konuşma da en önemli konu ulaşım. Bunun dışında Sağlık Serbest bölgesi önerdik Darıca Askeri Kışlaya. Birkaç yıl sonra Türkiye’de ulaşımda en sıkıntılı yer burası olacak. Raylı sistemin yapılması lazım. Ulaşımı masaya yatırmamız lazım. Metro gelince D-100 ve Tem Otoyolu’nun yükünü alıp çevreyi de koruyacağız. Petrolde yüzde 75  dışarıya bağlıyız. Bunu ancak toplu ulaşımda azaltabiliriz. 

ZENGİN KENTİN FAKİR BEKÇİLERİYİZ!
Gebze Gazetesi: Yeni bir OSB’ye ihtiyaç var mı?
Nail Çiler: Bizde yeni bir OSB’ye ihtiyaç yok. Olursa ancak farklı bir şey olarak tarım ve hayvancılığa yönelik olarak bir OSB olabilir. Bütün gelişmiş ülkelerde politikalar enerji, tarım ve hayvancılığa dayalı. Bizim bölgemizde oluyorsa çevreye duyarlı, entegre bir şekilde olabilir. Mikro Çipler burada üretiliyor, teknolojik ürünler burada çıkıyor. TOSB Avrupa’nın zirvesinde ve Gebze’de hizmet veriyor. Bize kalan burada yaşayan insanları sosyal yaşamla birleştirmek. Bölgemizde ki 9 OSB’de 796 yerli firma, 97 yabancı firma var. 64 bin kişi istihdam ediyorlar. Bölgede 54 farklı ülkeden 300 den fazla yabancı sermayeli firma var. Bizim kaliteli iş gücümüze geliyor bu insanlar, bizim fedakarlığımıza geliyor. Bu bölgede 143 bin öğrenci var, çoğu il ve ilçenin nüfusunda yok bu sayı. Çoğu ilçede vergi dairesi yok, bizim bugün üçünü vergi dairemiz Hünkar Vergi dairesi hizmet açıldı. Gebze’ye bir şey yapılırken bu değerleri görmezden gelemeyiz. Bizler zengin kentin fakir bekçileriyiz. 

Gebze Gazetesi: Araştırma Hastanesi fikrine nasıl bakıyorsunuz?
Nail Çiler: Farabi Devlet Hastanesi, “Araştırma Hastanesi olacak” dedi Bakanımız. Bu fikir Gebze Ticaret Odası’ndan çıkmıştı. Daha da ileriye gidip Meslek hastalıkları hastanesi olması gerektiğini söyledik. Biz ne kadar iş kazalarını aza indirsek o kadar iyi ama, İş kazalarına karşı da birinci dereceden müdahale edecek bir meslek hastalıkları hastanesine ihtiyacımız var. Bir Araştırma hastanesi olsaydı kaza geçiren gazeteci kardeşimize ilk müdahale burada yapılacaktı. Araştırma Hastanesi demek yakın zamanda Tıp fakültesinin de buraya kurulması demektir. Kocaeli Üniversitesi son yıllarda çıtasını hep yükselmiştir.. Çünkü İstanbul’a yakın olmanın avantajını kullandı. Bu bölge için yapılan her projenin  içinde olmalıyız.

KOCAELİ’NİN BAKANI OLMALI
Gebze Gazetesi: 7 Haziran seçim sonuçları ve olası bir erken seçimle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Nail Çiler: 7 Haziran’da seçim yapıldı. Sandıktan uzlaşı kültürü çıktı. Oturun uzlaşın bizleri yönetin dediler. Seçilmişler sorumluluklarını yerine getirmeli. Erken seçim de olabilir. Ama iş dünyası seçim istemiyor. Bu seçimler ülkeye külfet getiriyor. Son 2-3 gün içinde muhakkak hükümetin kurulması lazım. Olayları üzüntü içinde izliyoruz. Herkes endişe içerisinde. Bu endişeye bir son vermek lazım. Bu bölge seçimden seçime hatırlanmamalı. Ne yazık ki bu bölge seçimden seçime hatırlanıyor. Fikri bey “metro kavram projeleri yapılıyor” dedi, bu demektir ki yakında metro buraya gelecektir. Kocaeli’nin her zaman bir bakanı olmalı. Kim iktidar olursa olsun. Burası bir bakanlığı her zaman hak ediyor. 

ASKERİ KIŞLA YEŞİL ALAN OLSUN!
Gebze Gazetesi: Gebze Askeri Kışla’nın durumuyla ilgili görüşünüz nedir?
Nail Çiler: Sayın  Bakanımız Fikri Işık, Gebze Askeri Kışla, “Kışla Park olacak” dedi. Bu bölgenin akciğeri burası. Buraya beton yapılmaz. Seka Park gibi bir yer olmalı. Zaruri ihtiyaçlardan sonra o bölge hiç bozulmadan insanlara kazandırılabilir. Fuar alanı olarak değerlendirilmesini istedik “yok” denildi ama çok da önemli değil. Orada ki yeşilliği bozmadan bir proje yapılabilir. Hiçbir şey olmuyorsa, orada 4-5 bina var, öğrenci yurdu da olabilir. Bu da masaya yatırabilir. Üretici ve sanayiciyi yaşatacağız ki istihdam artsın. Kışla konumunu her yerde anlatıyorum. Ekim ayından sonra taksi duraklarını dolaşıp onlara anlatacağız, STK’lara anlatacağız. Çünkü nu konuda kamuoyu oluşturmalıyız. Kışla yeri halka açılmalı, TOKİ’ye verilmemeli. Orada konut olsa yaşanacak trafiği düşünebiliyor musunuz, yeşil alan gidecek yazık değil mi buna. 

Gebze Gazetesi: İlçe Koordinasyon toplantısı hakkında ki düşünceniz nedir? Gebze’ye ne gibi fayda sağlayabilir?
Nail Çiler: Bölgesel toplantılara gidiyoruz, bazı oda başkanları öyle konular getiriyor ki biz 20 yıl önce bunları konuşmuşuz. Bizim taleplerimiz çok değişti. İlçe koordinasyon toplantısı ilk kez yapıldı. Şehir dışındaydım davet edildiğim söylendi. Kendi notlarımı aldım, çok güzel bir şey oldu. İkinci de daha iyi olur. Bu tür toplantılar senede en az üç kere yapılmalı. Tarihi dokuyu öne sürdüm. 

Gebze Gazetesi: Trafik sorunu nasıl çözülebilir? 
Nail Çiler: Büyükşehir yasasının çıktığı 2004 yılından öce trafik komisyonunda GTO‘nun temsilcisi vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurulup ve UKOME olunca GTO bu komisyondan çıkarıldı. Bizden birer temsilci alın dedik. Oy hakkımız yokmuş, sadece gözlemci olacakmışız, söz hakkımız bile yokmuş. Bu olacak iş mi? Sadece fotoğraf mı çektireceğiz? Sistemde yanlışlık varsa sistemi değiştirmek lazım.


Gebze Gazetesi: Gebze’de köy pazarı kurulabilir mi?
Nail Çiler: bununla ilgili düşüncemiz var. Aslında Eskihisar Kalesi’nin orası çok güzel bir yer. Eskihisar da yazın şehre  renk katar. Ya da Gebze stadını düşünün yarım ay gibi. sabit kapalı yaparsın ürünleri satarsın. Bunlar sadece senin benim değil bizim olmalı. Bu şekilde değerlendirilebilir.

Gebze Gazetesi: Son olarak D-100 kara yolu yanında ki sanayi kuruluşları hep tartışma konusu oldu. Burada gelinen son durum nedir?
Nail Çiler: D 100’ de, çok sayıda sanayi kuruluşu, iş yeri ve 20 binden fazla çalışan var. Burayla ilgili talebimizde Büyükşehir belediyesi ve İmar Müdürü Gökmen bey bize destek verdi. Tercihli alan oldu burası. 168 firmadan 4 tanesinde belki işlerine son verecekler kimyasal olduğu için, ama diğerlerinde sorun yok. Şu anda sıkıntı yok. Tercihli alan olarak değerlendirildi. 












banner982
Anahtar Kelimeler
Fakir Bekçileri...
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Karamürsel sepetinin geleceği Muharrem ustaya...
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde kiraz götürülmesiyle üne kavuşan "Karamürsel sepeti"nin...

Haberi Oku