banner1001
SAĞLIK:
Bağımlılığa Hayır!

14 Aralık 2018 Cuma 09:42

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay ve Gebze Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ortaklığında ‘Bağımlılıkla Mücadele Semineri’ düzenlendi. GTÜ Elektronik Mühendisliği Amfi Salonu’nda düzenlenen etkinlikte; madde bağımlısı kişide görülen sağlık sorunlarının yanı sıra bağımlılığın neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunlara da dikkat çekildi. Gençlere güçlü bir Hayır! demeleri çağrısı yapıldı.

GTÜ BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KARARLI

GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun, Yeşilay öğrenci topluluğunun yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerle bağımlılık konusunda farkındalık oluşturduklarını anımsatarak, “Gebze Teknik Üniversitesi olarak bağımlılığın her türlüsüne karşı farkındalık oluşturmak niyetinde olduğumuzu sizlerle paylaşmak isterim. Sağlığımız için tütün maddeleri kadar zararlı olan şeker ve tuz kullanımını azaltmak adına da çalışmalar yapılmaktadır." açıklamasını yaptı.

Dumansız hava sahası bölgelerini arttırma konusunda çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, "Unutmayalım ki; Daha temiz, daha yaşanılabilir bir dünya bizlerin emekleri ile şekillenecektir.” dedi.

Seminerde bir konuşma gerçekleştiren ve dünyadaki madde bağımlısı sayısının her geçen saniye arttığına dikkat çeken Genç Yeşilay Koordinatörü İsmail Memiş de bunların büyük bir kısmının tütün üzerinden şekillendiğinin altını çizdi.

TÜTÜN 12 KANSER ÇEŞİDİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR

İsmail Memiş konuşmasında, “Tütün ürünlerinden sigara maalesef her yıl 7 milyon insan sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Bu 7 milyonun 650 bini sigara içmediği halde etrafında içilen sigaradan dolayı hastalanan insanlar. Çünkü sigara kullanıldığı takdirde saç derisinden ayak parmaklarına kadar 12 kanser çeşidine etki eden etmen. Hele akciğer kanseri hastalığının yüzde 92’si sigaraya bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Bundan dolayı sigarayla mücadeleyi madde bağımlılığıyla mücadelede en üst sıraya koyan Türk Yeşilay Cemiyeti her türlü önleyici tedbiri almakla mükelleftir.” dedi.

Sigara bağımlılığının sadece insan sağlığını değil dünyanın doğal yapısını ve zenginliğini de tehdit ettiğine vurdu yapan Memiş, dünyanın en büyük endüstrileri arasında yer almasının arkasında yoksul ülkelerdeki insan kaynağını tütün tarımında sömürmesinin olduğuna dikkat çekti.

TARIM TOPRAĞI VE ORMANLAR TÜTÜN TARIMIYLA HEBA OLUYOR

Memiş, “Dünyada büyük çoğunluğu Çin, Hindistan ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde olmak üzere 4 milyon km² alanda tütün tarımı yapılmaktadır. Bu tarlalar yoksul insanlar için sadece günlük 1 dolar karşılığında çalışıp karınlarını doyurdukları yer değil aynı zamanda ölüm tarlalarıdır. Neden? Çünkü tütün epidermal bir bitkidir. Yani deriye temas ettiği andan itibaren zehrini vücuda yayan bir bitkidir. Kadınlar ve çocuklarda bu tarlalarda çalışırken endüstri ellerine eldiven dahi vermiyor: verimliliği düşürdüğü gerekçesiyle." açıklamalarında bulundu.

Her yıl 280 bin hektar arazideki ağaç insanlar akciğer kanserinden ölsün diye bu saçların altında yakılıyor.

MEMİŞ: “GÜÇLÜ BİR HAYIR’A İHTİYACIMIZ VAR”

"Türkiye olarak tütün bağımlılığıyla yoğun bir mücadele ediyoruz ama bizim için en önemlisi siz gençlerimizin güçlü bir Hayır’ına ihtiyacımız var. Kendi sağlığınız ve dünyamızın geleceği açısından sigaraya karşı çok güçlü bir Hayır’ı pekiştirmek durumundayız.” diye konuştu.

Seminerin diğer konuşmacısı Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Utku Urgan oldu. Dr. Urgan, bağımlılık ve türlerini, bağımlılıkla mücadelede izlenmesi gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken hususları içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra söz alan Gebze Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak ise Denetimli Serbestlik biriminin amaçlarını ve bağımlıların topluma kazandırılması noktasında gerçekleştirilen faaliyetleri içeren bir konuşma yaptı.

Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, Prof. Dr. Nilay Coşgun, ve GTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Nedim Malkoç tarafından konuşmacılara plaket verilmesiyle etkinlik sona erdi.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku