SAĞLIK:
Hamilelikte Reflüye Karşı Pratik Önlemler

01 Mart 2017 Çarşamba 09:41


Ağıza acı su gelme hissi reflü belirtisi
Gebelik döneminde ortaya çıkan göğüste yanma, midede ekşime ve ağıza acı su gelme hissi çoğunlukla reflünün varlığına işaret etmektedir. Hamilelik ve reflü arasında  çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Tüm gebeliklerin %30- %80’inde görülen ağıza acı su gelmesi (heartburn) reflünün ilk belirtileri arasındadır. Genellikle hamilelikle görülmeye başlayan reflü, gebeliğin sonuçlanmasıyla çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Kadınlarda rastlanan ilk reflü atağı, hamilelik döneminde başlayabilmektedir. Reflüsü bulunan kadınlarda da hamilelikle birlikte şikayetler ağırlaşabilmektedir.

İleri yaş gebelikte görülme oranı daha az
Genç yaşta gebe kalan kadınlarda, önceki hamileliklerinde reflü sorunu yaşayanlarda, hamilelikten önce de az da olsa reflü şikayeti olanlarda, çok sayıda doğum yapan kadınlarda hamilelik reflüsü daha sık görülmektedir. İleri yaş gebeliklerinde ise reflünün görülme oranı daha azdır. Gebeliğin gelişimiyle artan Progesteron hormonu nedeni ile normalde sıkıca kapalı olan alt özefagus sfinkterinin bağları yavaş yavaş gevşer. Bu gevşeme nedeniyle yiyecekler ve mide asidi, yemek borusuna ve boğaza geri gelir. Hamilelikte rahim boyutları büyüdüğü için, mideye baskı uygulayarak içindeki basıncın fazlalaşması ise reflünün başka bir nedenidir. Bebeğin büyüyerek mideye baskı uygulaması, bu durumu tetiklemektedir.


Bebeğin saçlarının çıkması reflüye neden olur düşüncesi yanlış
Reflüyü artırma ihtimali çok az olan ve tavsiye edilen yiyecek ve besinlerin arasında ise elma, muz, fırında pişmiş patates, brokoli, lahana, havuç, taze fasulye, bezelye, biftek, tavuğun göğüs eti, yumurta akı, balık, beyaz peynir, keçi peyniri, kepek, yulaf, mısır ekmeği, pirinç, maden suyu, yağsız salata yer alır. Uyurken başın altına omuzları da alacak şekilde yastık konulması reflünün etkisini azaltacaktır. Bu teknik, yer çekiminin de etkisi ile mide asidinin geri kaçmasını önleyecektir. Mümkün olduğunca sol tarafa yatmaya çalışılmalıdır. Sağ tarafa yatıldığında mide yemek borusundan daha yukarıda konumlanacağından reflüyü artıracaktır. Vücudu sıkmayan rahat kıyafetler giyilmelidir. Özellikle beli bölgesini sıkacak kıyafetler tercih edilmemelidir. Midede hissedilen yanma ve ekşime, halk arasında ‘bebeğin saçları çıkıyor’ şeklinde yorumlansa da, bu düşünce ciddiye alınmamalıdır.

Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için bunları yapın
Gebelikte yaşanan reflünün çözümünde doktor tavsiyesi ile sosyal yaşam ve uygulanacak diyet programı çözüm olacaktır. Gebelikte görülen reflünün etkisini azaltmak için;

Yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemekte sıvı alımından kaçınılmalıdır
Sık aralıklarla az miktarda yemek yenilmeli ve yatmadan en az 2 saat önce besin tüketilmemeli
Mümkün olduğunca fazla kilo almamak için uygun bir diyet programı seçilmeli
Çikolata, nane, baharatlı gıdalar, kızartmalardan uzak durulmalı
Kafeinli içecekler (kahve, çay, asitli içecekler) içilmemeli
Domates ve turunçgiller mümkün olduğunca az tüketilmeli

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TEM’de Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
TEM Otoyolu’nun Kocaeli geçişinde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Haberi Oku