banner1006
Türkistan coğrafyasının kalbi, İpekyolu gönül coğrafyasının başkenti Özbekistan ve Kazakistan’a gidiyoruz. Devri Alem Belgesel TV Programı ve İlim, Kültür, Tarih, Araştırmaları Merkezi (İKTAV) Belgesel Yayıncılık olarak dünya coğrafyasındaki kültür medeniyet ve zaferleri tarihimizi belgeselleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin önemli kültür turu firmalarından olan Koşukavak Turuzim Firması ve Rumeli dergisinin sahibi kültür Adamı Rifat Yakupoğlu’nun daveti ile 22-29 Ekim tarihleri arasında sürecek, Tarihi İpek Yolu güzergahının en önemli merkezlerinden olan Özbekistan ve Kazakistan’a gitmek üzere yola çıktık.

ATA YURDUMUZDA ARAŞTIRMALAR YAPACAĞIZ

   Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te başlayacak belgesel tadındaki kültür yolculuğumuz Kazakistan’ın Çimkent, Yesi ve Hoca Ahmet Yesevi diyarı Türkistan’da sürecek. Tekrar Özbekistan’a geçerek Havayolu ile tarih ve medeniyet merkezi Amuderya sahili ve Kızılkum çölü kenarındaki Hiv’e gideceğiz. İpekyolu’nun Türkistan’daki izini sürerek karayolu ile Evliyalar ve alimler diyarı Buhara’ya geleceğiz. Cihan imparatorlarından Timurhan’a başkentlik yapan Semerkant’a gelerek Türk İslam medeniyeti ile ilgili belgeseller çekerek, tarihe not düşüp zamana noterlik yapacağız.

  İKTAV, Belgesel Yayıncılık www.devrialem.tv olarak hazırlayacağımız Devri Alem Belgesel Programı çekeceğiz. Kazakistan ve  Özbekistan’da hazırlayacağımız belgeselleri Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net olarak bir çok ulusal ve Bölgesel TV kanalına Koşukavak Tur http://www.xn--koukavak-owb.com.tr/ kültür hizmeti olarak göndereceğiz.

Vizeler kaldırıldıktan sonra Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu ile daha önce www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com olarak yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

ÖZBEKİSTAN HATIRALARIM VE BAŞKONSOLOSLA SÖYLEŞİ

  İnsanoğlu hatıraları ile yaşar. Yaptığı eser ve hizmetlerle unutulmaz, anılır…Son dönemde Türkiye ile kardeş Özbekistan arasında yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan'ın önceki gün Özbekistan'a yaptığı resmî ziyaret ve Özbekistan devlet başkanı ile imzaladıkları 25 Anlaşma Kültür ve medeniyet tarihimiz açısından bir Milad ve dönüm noktası.

  İki ülke arasında bahar rüzgarları esiyor. Türk vatandaşlarının gözünde tüten Buhara, Taşkent, Semerkant ve Hive gibi Türk İslam medeniyetinin kültür ve tarihi başkentleri, Atalar diyarı Bizleri bekliyor.

  Türkiye ile Özbekistan arasındaki güzel gelişmeler bana 22 yıl önceki Özbekistan'ın Taşkent Semerkant ve Buhara'da belgesel çekimlerimde yaşadığım o güzel anıları hatırlattı.

Tarih, kültür ve doğal güzellikleri ile Özbekistan görülmesi gereken bir ülke Semerkand'da Mezhep İmamı Maturidi ve büyük Türk Hakan'ı Timur hanın türbelerini ziyarette yaşadığımız güzellikler

Büyük hadis alimi İsmail Buhari'nin türbesinin bulunduğu yerde kıldığımız cuma namazı, Özbek köylerinde bize gösterilen misafirperverlik örneği. Buhara'da şahı Nakşibendi hazretlerinin türbesinde yaşadığımız manevi duygu, Kasrı Arifan köyünde misafir olduğumuz yaşlı Özbek ailenin bize gösterdiği ilgiyi dün gibi hatırlıyorum.

   Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu ile geçtiğimiz aylarda yaptığımız söyleşi ve bu sayfada yazdığımız bilgi notunu sizlerle Paylaşıyorum. Belgesel Tadında Atalar diyarı Özbekistan’da Devri Alem Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan sonra Özbekistan'ın da Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırması Sevinç'le karşılandı.

Özbekistan'ın İstanbul başkonsolosu ile yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=KcNyq07s6k8

ayrıntılı haber ve yorum

www.gebzegazetesi.com da

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934