2016 yılı her bakımdan çok önemli olayların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Sadece Türkiye değil, Dünyada bir çok gelişmeler yaşandı. Türkiye’de ise 15 Temmuz hain darbe Girişimi hiçbir zaman unutulmayacak önemli bir gelişmeydi. Zaman geçtikçe FETÖ/PDY Darbe girişimi bütün çıplaklığıyla ortaya dökülecek, bir çok gerçekler gün yüzüne çıktığında Türkiye’nin ne büyük bir belayla karşı karşıya olduğu daha iyi anlaşılacaktır. 
2016’nın ne önemli olaylarından biriside Türkiye’nin Suriye harekâtıdır. Fırat Kalkanı adıyla başlayan harekat halen devam ediyor. Bu Harekâtta ne yazık ki 20’den fazla Askerimiz Şehit oldu. Onlarca yaralımız var. bu harekat Türkiye için sınır güvenliği ve Bölünmez 
Tünlüğü açısından gerekli bir harekat. 
2016’da tarihe canlı şahitlik yaptık. 2016 yılı bitmek üzere. 2016’da yasadıklarımızı kaleme alıp yazıya dökmeliyiz. Fırat Kalkanı harekâtıyla ilgili genel bir değerlendirme yaparak 2016’nın son günlerinde köşemde yayınlayarak tarihe not düşmek istedim. 
Yıllar önce Merhum Özal tarafından Musul’a girilmesi istenmiş, ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay istifa etmişti. Şayet, o gün Türkiye Musul’a girmiş olsaydı bugün Orta Doğu’da ki dengeler tümüyle değişmiş olacaktı. Belki de bugün Suriye ve Irak’da yaşanan olaylar hiç yaşanmayacak, bu kadar insan ölmeyecek, Türkiye bu kadar sıkıntıya girmeyecekti.  Fırat Kalkanı Harekatıyla ilgili tarihe not düşme açısından derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyorum. 
 
 FIRAT KALKANI HAREKATI

Fırat Kalkanı Harekâtı ile, tehlike olarak görülen unsurları temizlemek, sınır ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak, kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek, 5 bin km² alanda DAEŞ, YPG’den tamamen temizlenmesi hedefleniyor. Harekâtın bir diğer amacının ise PYD'nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Kronolojik olarak gidersek, 20 Ağustos 2016'da sayıca büyük, bir grup muhalif ağır ve orta seviye teçhizat yüklü elliye yakın araç ile Çobanbey'den yola çıkarak Türkiye sınırına yaklaştılar.
22 Ağustos 2016'da, DAEŞ tarafından Gaziantep Saldırısına misilleme olarak Karkamış'a 2 adet havan ateş yapıldı. Türk Kara Kuvvetleri 60 adet obüs ateşleyerek Cerablus ve Menbiç'i bombardıman ateşine tuttu. Karkamış'da vatandaşlara şehri terk etmesi söylendi ve belde kısa sürede boşaltıldı.

OPERASYON NASIL BAŞLADI?

24 Ağustos 2016, saat 04.00'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'ndan, "Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı
Cerablus bölgesine terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır." açıklaması yapıldı. Bu açıklama sonrası TSK Cerablus'u ağır bombardıman ateşine tutarken, Türk Hava Kuvvetleri 12 adet hedefi bombaladı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 294 tane topçu atışı yapıldı ve 81 hedef etkisiz hale getirildi. Birkaç saat sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tanklar Fırat'ı geçerek yüzlerce Özgür Suriye Ordusu mensubu Türkmen ve Araplarla bir araya geldi. Amerika Birleşik Devletleri de operasyonlara havadan destek vereceğini açıklamıştır. ÖSO Keklice ve Kıvırcık köylerini ele geçirdi. Operasyon sırasında Arap birlikler kırmızı, Türkmen birlikler ise Turkuaz kol bandı takarak taraflarını belli etmektedirler. İlk belirlemelere göre 46 DAEŞ'li öldürüldü.
25 Ağustos'ta Cerablus'a hareket ettiği belirlenen YPG'li bir grup Karkamış'ta bulunan Fırtına obüsleriyle vuruldu. 26 Ağustos günü, saat 00:20'de TSK tarafından yapılan basın açıklamasında, "Fırat Kalkanı Harekatının devam ettiği, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığı ve bu konuda azami hassasiyet gösterildiği" belirtildi.
 7 Ağustos'ta YPG'li bir gurubun Türk tanklarına yaptığı roketli saldırı sonucu bir tank hafif diğeri ağır olmak suretiyle iki tank zarar görmüştür. Ayrıca Türk ordusundan 3 asker yaralanmış 1 asker de hayatını kaybetmiştir.
29 Ağustos itibarı ile 400km2'lik alanda bulunan 43 köy DAEŞ ve YPG'nin elinden alarak kontrol altına alındı.
31 Ağustos'ta Cerablusun batısında DAEŞ'e karşı operasyonda 1 Türk tankı roketle vuruldu, 3 asker yaralandı. Tanka saldıran teröristler imha edildi.
3 Eylül'de tarihinde Türk zırhlı araçları, Suriye'ye Çobaney ilçesinden giriş yaptı.
Operasyonun 92.günün sonuyla birlikte tuzaklanmış 40 mayın ve 1707 El Yapımı Patlayıcı kontrollü olarak etkisiz hale getirilip,215 yerleşim yerinde ,yaklaşık 1800 kilometrekarede kontrol sağlanmıştır.
21 Aralık 2016'da, DAEŞ tarafından yapılan bombalı intihar saldırısında 14 Türk askeri hayatını kaybederken, 33 Türk askeri de yaralandı. Bunun üstüne Türk Hava Kuvvetleri, 67 DAEŞ hedefini vurdu. 138 IŞİD militanı etkisiz hale getirildi. 
Evet, Fırat Kalkanı harekâtıyla ilgili yaptığım genel değerlendirme ve bilgileri tarihe not düşme adına sizlerle paylaştım. Tarih ders ve ibret almak için vardır. Ancak tarih canlı şahitleri tarafından yazılırsa ders ve ibret alınır. Yazılmayan tarihten ders ve ibret alınmaz, unutulur gider. Unutulan tarih de sürekli tekrar eder. 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981