banner1001
 1914-1918 Yılları arasında gerçekleşen Birinci Dünya Harbinin 100 yılı bitmek üzere. Birinci Dünya Harbinde Osmanlı devleti On cephede yedi devlete karşı çarpışıp, üç milyona yakın şehit verdi. Bu cephelerden birisi olan Ukrayna'nın Galiçya bölgesinde 8 bin Mehmetçik şehit oldu.

Ramazan ayı dolayısı ile bölgede dini hizmet yapmak üzere Türkiye'den giden. Devri Alem belgesel TV programımızın izleyicilerinden Hüseyin bey Bizleri telefonla arayarak Devri Alem belgesel program ekibi olarak bölgede Belgesel çekmemizi istedi. Bölgede geçtiğimiz yıllarda düzenlenen anma töreni ile ilgili Kırım haber ajansından aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

UKRAYNA GALİÇYA TÜRK ŞEHİTLİĞİ'NDE 100. YIL ANMASI

Galiçya Muharebelerinin 100. yıl dönümünde Lopuşniya Türk Şehitliği'nde gerçekleştirilen anma törenine Ukraynalılar da iştirak etti.

Osmanlı Türk askerlerinin Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Ukrayna'da şehit düşmelerinin 100. yıldönümü dolayısıyla Lviv ve çevresinde düzenlenecek etkinlikler kapsamında, Lopuşniya Türk Şehitliği'nde 20 Mayıs Cuma günü anma töreni gerçekleştirildi. Tören esnasında Mehter Birliği de bulunuyordu.

Türkiye Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, konuşma esnasında Galiçya'daki Türk şehitlerinin anısına ve Galiçya Cephesi'ndeki Türk ordusunun kahramanlıklarına değindikten sonra Ukrayna halkına da Türk şehitliklerine sahip çıktıkları için teşekkür ederek Türk-Ukrayna dostluğuna atıfta bulundu.

Ukrayna milli kıyafetlerini giymiş Ukraynalı çocukların da bulunduğu anma töreni adeta hem ortak tarihi yaşanmışlıklara hem de Ukrayna-Türkiye dostluğuna bir saygı duruşu niteliğindeydi.

Törenin ardından Rohatin’de Belediye Meydanı’nda Mehter Birliği konser verdi. Mehter Birliği konser esnasında "Ey Güzel Kırım" şarkısını icra ederken

Daha önce Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, Galiçya muharebelerinin yıl dönümüyle alakalı olarak Ukrayna'dan çeşitli kurumlarla ortaklaşa bir dizi etkinlik yapılacağını duyurmuştu.

Etkinlik duyurusunda, "Bu sene Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde Almanya ve Avusturya–Macaristan’a talepleri üzerine destek vermesinin ve bu muharebelerde, günümüz Batı Ukraynasında yaklaşık 8 bin Osmanlı askerinin Rus birliklerine karşı çarpışırken şehit düşmesinin 100. yıl dönümüdür. Batı Ukrayna’da şehit düşen Osmanlı askerleri bölgedeki 6 Türk şehitliğinde yatmaktadır. Ukrayna halkı, Osmanlı askerlerinin cesaretini ve fedakarlığını saygı ve takdirle hatırlamış, şehitliklere de sahip çıkmıştır. Bu, Türk-Ukrayna dostluğunun temellerini güçlendirmiştir" ifadelerine yer verilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından 19, 20 ve 21 Mayıs 2016 tarihlerinde Lviv ve çevresinde düzenlenecek anma etkinliklerinin Ukrayna Kültür Bakanlığı, Lviv Valiliği, Belediye Başkanlığı, Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi ve “Citadel” adlı askeri tarih dergisi tarafından destekleneceği bildirilmişti.

Galiçya, I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan arasındaki çatışma alanlarından biridir. İlk Galiçya Muharebesi (Savaşı), Rusya'nın savaşın başlarında burayı işgal etmesiyle başlamış, 26 Ağustos-11 Eylül 1914'te gerçekleşmiştir. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ve Doğu Galiçya'yı ele geçirmişlerdir. Daha sonra Almanlarca takviye edilen müttefik güçler Rusları yenilgiye uğratarak bölgeyi geri ele geçirmişlerdir. Galiçya bölgesinde Osmanlı Devleti müttefiki Avusturya-Macaristan'a destek vermek amacıyla 15. Kolordusunu 22 Ağustos 1916'da bu muharebeye göndermiştir.

Tarihi. Fotoğraf altı yazı. Osmanlı askeri Galiçya'da, Almanya'nın verdiği demir miğferlerle

Türk askerleri burada Rusların zehirli gaz saldırısı dahil pek çok zorlukla karşılaşmış, Rus hücumlarına karşı müttefiklere verdikleri destekleri ve verilen kayıplar nedeniyle dönemin Alman ordusunun yayınladıkları bildirilerde iki millet (Türkler ve Almanlar) "kan kardeşi" ilan edilmiştir.

Tarihi Fotoğraf altı yazıda. Alman İmparatoru II. Wilhelm (Kaiser), Galiçya'daki Türk birliğini ziyaret ediyor

Ukrayna'ya farklı anaçla gidenler unutulmuş Fatiha okumak üzere ziyaretçiler bekleyen Galiçyadaki bu şehitliği de ziyaret etmelidir

Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun minnet şükran ve rahmetle anıyoruz

Ukrayna Galiçya Türk şehitliği ile ilgili ayrıntılı görsel haber ve belgesel yakında www.devrialem.tv ve. www.belgeselyayincilik.com da yer alacaktır. Hüseyin bey tarafından şehitlikte çekilen fotoğraflarla sizleri baş başa bırakıyoruz

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934