Türkiye ekonomik güç, insan potansiyeli, çoğrafi konumu, kültür ve tarihi geçmişi açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Her bakımdan önemli olan ülkemizin uluslararası alanda dünya markalarına sahip olmaması gerçekten büyük bir eksiklik. 

200 yıllık geçmişi olan Türk sanayi tarihinde özellikle Cumhuriyet sonrası Türk sanayisinin atardamarı olan Kocaeli bölgesindeyiz. Kocaeli’nin son 35 yılının gazeteci ve belgeselci olarak canlı şahitliğini yapıyorum. Sanayimizin nereden nereye geldiğini adeta her gün yakından takip ediyorum. 

Bana göre sanayide ki gelişme ihracattan öte uluslararası marka değerlere sahip olmasından geçmektedir. Bugün Türkiye’nin uluslararası alandaki marka değerlerinin ne olduğunu sizlerin yüksek bilgisine sunuyorum. Keşke birçok uluslararası marka değere sahip bir ürünümüz olsaydı. Ama maalesef olmadı, olamadı. 

YERLİ OTOMOBİL TÜRKİYE’NİN ONURUDUR
Türkiye son yıllarda yerli otoya sahip olmak için çaba sarf ediyor. 55 yıl önce Devrim Otomobili ile kaçırdığımız bir fırsatı yeniden yakaladık. Devlet ve hükümet bu noktada kararlı ve samimi. Bunun için çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Milyonlarca dolar harcanarak marka tescilleri ve ürün hakları satın alındı. 

4 adet numune yerli otomobillerin medyaya yansımasından sonra yine bir gürültü kopartıldı. Tartışmalar daha çok yerli mi değil mi? sorusu üzerineydi. 55 yıl önce Devrim Otomobiline yapılan yargısız infaz bu kez yeni yerli otomobil modellerine yapılmaya başlandı. Bu durum hem düşündürücü hem de ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar ve uluslararası lobilerin etkinliğini gözleme açısından üzücüdür. 

Daha önce bu köşede konuyla ilgili bir yazı kaleme alarak yerli otomobile sahip çıkmak için kampanyalar başlatmalıyız demiştim. Gerçekçelerinide sıralamıştım. Bu yazımı okumak için http://www.gebzegazetesi.com/yerli-otomobile-destek-kampanyasi-baslatmaliyiz-makale,1266.html adresindeki linkten okuyabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

BAKAN FİKRİ IŞIK’A BASIN TOPLANTISINDA SORDUM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın dün düzenlediği basın toplantısında yerli otomobil ile ilgili destek olan kurum ve kuruluşlar var mı diye soru sormuş ayrıntılı cevap almıştım. Ancak tatmin edici cevabı kendisi ile basın toplantısı sonrası yaptığım görüşmede öğrenmiş oldum. 

Sayın Bakan bu projeye sahip çıkacak bir babayiğit firma arandığını açıkladı. Aslında bu babayiğit firma Kocaeli’nin bir zati kendisi. Yüzlerce sanayi kuruluşumuz, onlarca sanayi bölgesi, iki tane üniversitemiz ve TÜBİTAK burada. Uluslararası yatırımcı partner destekte alınmak suretiyle çok önemli bir şirket kullanılabilir. Babayiğit bu şirket bu yatırımı gerçekleştirir ve yerli otomobili Türkiye’nin ve dünyanın hizmetine sunar. 

Sayın Bakan çok haklı. Birçok ihtimaller üzerinde çalışmalar yapıldığını, her şeyi şuanda açıklamak istemediklerini ve yerli otomobil konusunda birçok kurum ve kuruluşun destek olduğunu söyledi. Köstek olanların sayısının ise çok azınlıkta kaldığını dile getirdi. Gerçekten güzel gelişmeler, ülkemiz adına mutlu ve sevinçli olmalıyız. Yerli otomobil üretilmeli mutlaka üretilmeli ve Türkiye’nin dünya markası olarak uluslararası arenada yerini almalı.

BAKAN’DAN YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMASI

Yerli otomobil konusunda destek görüp görmedikleri konusunda sorduğum soru üzerine yanıt veren Bakan Sayın Işık, “ Bir iki medya grubunun dışında kimseden köstek görmedik. Toplumun büyük bir kesiminde yerli otomobil projesine, özellikle gençlerde çok büyük destek var. Yerli otoya karşı çıkan çok az sayıda insan var. Sanayi odalarımızdan, sendikalardan, esnaf odalarından projeyi desteklediklerine dair ardı ardına açıklamalar geldi. Bu bizi çok mutlu ediyor. Prototipleri açıkladığımız günden itibaren bize ilk sorulan ne zaman çıkacak, kaç para olacak? Yerli otoya gösterilen ilgiden çok memnunum. Ya sahada oyuncu olacağız ya da tribünden izleyeceğiz. Bu projenin Türkiye için önemini çok iyi biliyorum. Karşı çıkanlarda çok büyük mahcubiyet yaşayacaklar. 1.5 yıldır ilmek ilmek kilim dokur gibi çalışmayı yürütüyoruz. Merkez üssü de Gebze TÜBİTAK tesisleri. Benim Bakanlığım boyunca geldiğim kadar gelen başka bakan yoktur. Türkiye’nin dünya yollarında markası olsun, Türkiye teknolojiyi üreten ve takip eden ülke olsun. Destek çok, köstek ise sınırlı. Aleyhte yazanlarında tamamına yakını ideolojik olarak ak parti yaptığı için karşı çıkıyor.
Bu projede başta beri söylüyoruz ki üretim yeri konusunu babayiğitle beraber yapacağız. Ondan dolayı yer konusunda açıklama yapmıyoruz. Türkiye’nin pek çok yerinden bu konuda talep var. Çünkü insanlar projenin hayata geçeceğine inanıyorlar. Bu bizi sevindiriyor. Babayiğit netleşmeden şurada üretilecek demek erken bir açıklama olur. En büyük hassasiyetimiz bu millete bir hayal kırıklığı yaşatmamak. Türkiye devrim otomobilinin yaptı 129 günde ama seri üretime geçemedi. Projeyi itibarsızlaştırmak için ne yazık ki ellerinden geleni yaptılar. Aynı durumun  yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz, bu yüzden baba yiğit çıkana kadar yeri açıklamıyoruz” dedi.

Evet, yerli otomobil ile ilgili yazılarımız devam edecek. Bu konuda tarihe not düşüp zamana noterlik yapma adına yazılar yazıp, belgesel programlar hazırlayarak gelecek kuşaklara bilgi ve belge bırakacağız. Bugün olmaz ise yarın yerli otomobil olayının gerçekleşeceğine inanıyor, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Öte yandan Sayın Işık’ın basın mensupları ile paylaştığı bilgilerin detayını gazetemiz internet sitesi www.gebzegazetesi.com adresinden okuyabilirsiniz.


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981