banner1142
 Dünya İklim Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı, çevre ve doğanın korunmasını istedi

Dedelerimizden miras değil, torunlarımızdan emanet olarak aldığımız çevre ve doğa yok oluyor. İnsanoğlunun hamuru olan can evimiz toprak, çölleşiyor. Dünyaya bir şeyler oluyor, iklimler değişiyor. Kışın kurak, yazın yağmur ve sel felaketleri ile geçirdik. Heyelan ve toprak kayması, can ve mal kayıplarına neden oluyor. Uğruna can verdiğimiz vatan toprakları erozyonla denizlere gidiyor.

Kışın kara hasret olan yüksek yayla dağlarına, eylül ayı ortalarında kar yağması iklimlerin değiştiğinin habercisi. Su kaynakları sürekli kuruyor, dünyamız ve ülkemiz hızla çöl oluyor.

Dünya İklim Zirvesi

Dünya ülkeleri çevrenin korunması ve dünyanın çöl olmaması için dünya çapında kampanya başlattı.

Birleşmiş Milletler tarafından Amerika’da düzenlenen Dünya İklim Zirvesi’ne bir çok ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı.

Dünya İklim Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, iklimler ve çevre üzerine önemli bir konuşma yaparak, çevre ve doğanın korunması ile iklimlerin korunabileceğini, Türkiye olarak sıfır atık Projesi ile çevre kirliliğinin önüne geçtiklerini açıkladı. www.gebzegazetesi.com olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dünya İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmanın bir bölümünü canlı olarak yayınladık.

Dünyamız ve Ülkemiz Çöl Olmasın Belgeseli

Çevre ve doğanın korunması için herkes bir şeyler yapmalı. İlim Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.iktav.com olarak hazırlayıp Devri Alem Belgesel TV Programı www.devrialem.tv olarak bir çok TV kanalında yayınlanan iki bölümlük Dünyamız ve Ülkemiz Çöl Olmasın Belgeseli’mizi sizlerle paylaşıyoruz.

https://m.youtube.com/watch?v=RAWrgXuc4Qw

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'deki İklim Eylemi Zirvesi'nde konuştu. Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından satır başları şöyle:

"Emaneti bir sonraki sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak zorundayız. İklim değişikliği, sonuçları itibariyle sınır tanımayan küresel bir sorundur. Küresel sorunların çözümünde gerek bölgesel gerek uluslararası düzeyde iş birliğinin tesis edilmesi şarttır.

Sayın genel sekreter, tüm ülkeleri iklim değişikliği konusunda elini taşın altına koymaya davet etti. Türkiye bu davet üzerine Kenya ve Birleşmiş Milletler Habitat ile beraber Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem Çalışma Grubu'nun eş başkanlığını yürütüyor. Bu çalışma grubu, iklim değişikliğiyle mücadelede somut etkilerini günlük hayatta da göreceğimiz kritik bir alanı teşkil ediyor.

Türkiye, iklim değişikliğiyle başarılı mücadele için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır.

"Katı yakıtlar yerine doğal gaz kullanımını yaygınlaştırdık"

İstanbul ile beraber 81 vilayetimizin tamamında katı yakıtlar yerine doğal gaz kullanımını yaygınlaştırdık.

Türkiye bugün yenilenebilir enerjide, bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda elektriğin yüzde 30'undan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023'te yüzde 39'a çıkaracağız.

İklime duyarlı enerji, verimli şehirler inşa ederken afet risklerini de azaltıyoruz.

Millet bahçeleri projemizle yeşil alanlarımızı ve dolayısıyla yutak kapasitemizi hızla artırmayı hedefliyoruz. Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım'da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. 2023 hedeflerimizden biri; orman alanlarımızı, toplam alanın yüzde 30'una çıkarmaktır.

Şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımını azaltmak için yeni metro hatları inşa ediyoruz.

Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5 civarından yüzde 10'a, yolcu taşımacılığındaki payını ise yüzde 1'lerden yüzde 4'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Hızlı tren hatlarımızı önümüzdeki beş yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistemleri uzunluğumuzu ise yüzde 50 artıracağız. Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihi nitelikteki projeleri hayata geçirdik.

Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli gelişmeler kaydettik.

Uygulamaya koyduğumuz bir düzenleme ile ülkemizdeki plastik poşet kullanım oranını 4'te 3 oranında düşürdük.

2023 itibariyle yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını yüzde 13'ten yüzde 35'e taşıyacağız.

2023'te bisiklet yollarını bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracağız.

Kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden, iklim değişikliğine uyum ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçiriyoruz.

Yerel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına her biri coğrafi bölgemiz için ayrı eylem planları hazırlıyoruz. Karadeniz Bölgesi için eylem planımızı yayınladık. Diğer bölgelerimiz için de kısa sürede yayınlayacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılından itibaren 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olunacağını belirtti. Plastik kullanımının ise 4'te 3 oranında düştüğünü vurguladı.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981