banner1006
GÜNDEM:
Dünya'nın gözü Ayasofya Camii'ndeydi

24 Temmuz 2020 Cuma 18:27

 

Gazetemizde Ayasofya Camii ile ilgili yaptığımız paylaşımlar; 
http://www.gebzegazetesi.com/gundem/ayasofyacami-kebirde-tarihi-anlar-yasaniyor-h32827.html
http://www.gebzegazetesi.com/gundem/ayasofyada-namaz-alanlari-belirlendi-h32822.html
http://www.gebzegazetesi.com/gundem/sabah-namazini-ayasofya-i-kebir-onunde-kildilar-h32821.html
http://www.gebzegazetesi.com/gundem/ayasofya-i-kebire-ozel-para-basildi-h32820.html
http://www.gebzegazetesi.com/gundem/ayasofyanin-acilisi-icin-etkinlik-duzenlendi-h32819.html

Diyanet işleri başkanı Ali Erbaş ın sosyal medya sayfasından yaptığı  canlı yayın paylaşımı

https://www.facebook.com/100004338481610/posts/1735641539923779/?d=n

Başta  kutsal topraklar  Kudüs  olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde  30 yıldır Kültür Bakanlığı belgesel yapım. Yetki belgesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sürekli basın kartı sahibi gazeteci ilk yapan belgeselcili olarak Ayasofya Camii’nde kılınan ilk Cuma namazı ile ilgili  gazeteci olarak yaptığımız girişimlerden sonuç alamasak da Devri Alem Belgesel TV Programı olarak Ayasofya  Camii’nde kılınan ilk Cuma namazı ile ilgili  araştırma ve belgesrel çekimi yaparak ulusal ve bölgesel kanallarına  yayınlamak üzere göndereceğiz.

Ayasofya Camii’nin ibadete  açılması ile ilgili birçok bilgi,  video,  belge,  fotoğraf ve  gazete  toplayarak gelecek kuşaklara aktarmak için arşiv  oluşturduk 

Cumhurbaşkanlığı resmî internet sitesin de  Ayasofya camisinde kılınan ilk Cuma namazı  ile ilgili  paylaşılan fotoğraflar ve yazıların lingini sizlerle  paylaşıyoruz https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/120694/cumhurbaskani-erdogan-cuma-namazini-86-yil-sonra-ibadete-acilan-ayasofya-i-kebir-cami-i-serifi-nde-kildi

Gebze Gazetesi  ve Gazete Gebze’de  belgeselcinin  not defteri köşesinde yer alan makalemi sizlerle  paylaşıyorum:24 Temmuz 2020 tarihi bir güne şahitlik yaptık. 86 yıllık hasret sona erdi . Asırlardan beri ibadet edilen Ayasofya da yeniden ezanlar okundu, ibadetler edildi.

Gerçekten çok önemli;
Ayasofya camimizde 86 yıl sonra ilk Cuma namazı   24 Temmuz 2020 tarihinde kılındı hutbeler okundu.Yurtiçi ve yurtdışından gelen onbinlerce müslüman coşku ve huzur içinde devler yetkilileri ile  Sultan Ahmet meydanında Cuma namazı kıldılar. Ayasofya da kılınan Cuma namazı yurt içi ve yu folundan bir çok medya kuruluşu tarafından  canlı yayınlandı. Bu tarihi  ana hep birlikte şahitlik yaptık.  Ayasofya da cuma namazına  katılamayan Müslümanlar,  Türkiye  genelin de tüm camilerde  Ayasofya  konulu hutbeyi dinlediler. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve  cuma günü tüm camilerde okunan hutbe,  Ayasofya’nın manevi tarihimiz deki yeri ve önemimin anlatıldığı. Hutbeyisizlerle paylaşmak istiyorum.

 

CUMA HUTBESİ'NİN KONUSU: "AYASOFYA FETHİN NİŞANESİ, FATİH’İN EMANETİ"

Bugün, Ayasofya'nın kubbelerinde yeniden tekbir, tehlil ve salavatların yankılandığı, minarelerinden ezan ve salâların yükseldiği gündür. Evlad-ı Fatihan'ın hasreti, ulu mabedin sessizliği sona eriyor. Ayasofya Cami-i Şerifi bugün yeniden mümin ve muvahhit cemaatine kavuşuyor.

Bizleri böyle şerefli ve tarihî bir günde bir araya getiren Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun. “Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır! Ve o asker, ne güzel askerdir!”i buyurarak fethi müjdeleyen Resûl-i Ekrem Efendimize salat ve selam olsun.

Bu müjdeye nail olma aşkıyla yollara düşen İstanbul'un manevi mimarı Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri başta olmak üzere, ashab-ı kirama, onların kutlu izinden gidenlere, Anadolu'yu bize vatan eylemiş, korumuş ve emanet etmiş olan bütün şehit ve gazilerimize selam olsun.

Çağının en gelişmiş teknolojisini üreten, gemilerini karadan yürüten, Allah'ın izni ve inayetiyle İstanbul'u fetheden, sonra da bu aziz şehrin tek bir taşına bile zarar gelmesine izin vermeyen, o genç ve dirayetli padişaha, Fatih Sultan Mehmet Han'a selam olsun.

Ayasofya, asırlar öncesinden gelen gül rengi bir muştudur. Ayasofya, fethin nişanesi ve kıyamete kadar cami olması kaydıyla onu vakfeden Fatih'in emanetidir. Bu nadide emanetin cemaatine kavuşması için dünden bugüne canla başla emek veren büyüklerimize, ilim ve fikir insanlarımıza, irfan ve ihsan öncülerimize, tüm kardeşlerimize selam olsun.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, beş asır boyunca cami olarak müminleri bağrına basan mukaddes bir mekânın, aslî vasfını kazanmasıdır.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, başta Mescid-i Aksa olmak üzere, yeryüzünün bütün mahzun ve mazlum mescitlerinin ümide kavuşmasıdır. Ayasofya'nın ibadete açılması, temeli tevhid, tuğlası ilim, harcı erdem olan medeniyetimizin yükselmeye devam edişidir.

Bizim medeniyetimiz, cami merkezli bir medeniyettir. Camilerimiz, birlik ve dirliğimizin, ilim ve irfanımızın kaynağıdır. Yüce Rabbimiz, cami ve mescitleri imar edenler hakkında şöyle buyurmaktadır: “Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yolda oldukları umulanlar bunlardır.”

Bir caminin yapılması ve varlığını koruması için gayret gösteren kimseleri Peygamberimiz cennetle müjdeler: “Her kim Allah için bir mescit bina ederse, Allah da ona cennette bu mescidin benzeri bir köşk bina eder.”

Şimdi bize düşen, birlik ve kardeşlik şuuruyla camilerimizi canlı tutmaktır. Camilerimizi hayatımızın merkezine almaktır. Kadınıyla erkeğiyle, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla camilerimizde olmak, camilerimizle hayat bulmaktır. Ayasofya Cami-i Şerifi'nin ifade ettiği ulvi anlamlara sahip çıkmak için daha büyük bir inanç, azim, kararlılık, heyecan ve özveri ile çalışmaktır.(kaynak Diyanet İşleri Başkanlığı resmî internet Sayfası )



banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku