Zamanı çok iyi değerlendirip eserler meydana getirmek gerekiyor. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu genel kurulu için gittiğim Ankara'da Sakarya meydan muharebesi ile ilgili araştırma ve çalışmalarımı da sürdürürken, 10 yıl önce Hacı Bayram belgeseli çekerken kendisi ile söyleşi yapıp bilgi aldığım Ömer hocanın vefat haberini aldım. Baki kalan Kubbede hoş bir seda imiş.  
SAKARYA MEYDAN MUHAREBELERİNİ ARAŞTIRIYORUZ
Ankara'da Kocaeli il müftülüğümden tanıdığım, gazetemiz www.gebzegazetesi.com un yazarlarından Ankara il müftüsü Mehmet Sönmezoğlu’nu ziyaret edip hayırlı olsun dileklerimi ilettikten, sonra Polatlı ve Haymana ilçe müftülüğü ve köy imamlarının Sakarya meydan savaşı ile ilgili köylerde saha araştırmaları yaparak, şehitliklerin tesbit edilmesi ve yaşlılardan savaşlarla ilgili anıları derleyip yazmalarını isteğimize destek olacağını açıkladı.
Prodes Projesi kapsamında Sakarya meydan muharebelerinin geçtiği bölge ile ilgili belgesel projesi verdiğimiz içişleri bakanlığı dernekler dairesi başkanı ile yine bakanlık da üst düzey yöneticiliği yapan Gebze'nin yetiştirdiği devlet adamı Gökmen Çiçek beyi de ziyaret ederek bilgi verdim
   Sakarya meydan muharebeleri Tarihi milli park bölge ve il müdürleri Erdem ve Ömer beyleri ziyaret ederek bölgedeki çalışmalarla ilgili bilgiler aldım.  Türkiye'de Harp tarihi üzerine çok önemli araştırmaları yapan akademisyenlerden birisi olan Ankara Yıldırım Bayezid üniversitesi tarih bölümü öğreti üyelerinden emekli Albay Doç. dr Saim Beyden Kurtuluş Savaşında Sakarya meydan muharebesinin yeri ve önemi konusunda söyleşi yaptık 
Tarihimizi öğrenelim tabiatı sevelim sosyal sorumluluk projemiz kapsamında Ankara Giresun Platformu ve Ankara Orman bölge müdürlüğü ile Şehitler fidanda yaşasın kampanyasına Milli parklarda sahip çıkmış bölge müdürleri ile Haymana mangal dağında birlikte fidan dikmiştik.
BİR TEŞEKKÜR ETMEK GEREKİR
Viyana bozgunundan sonra düşmanı durdurduğunuz Ankara, Polatlı ve Haymana’da geçen ve dünyanın en uzun meydan muharebesi olarak zaferler tarihimize geçen 22 gün ve 22 gece süren bir çoğu gönüllü 5700 şehit verilen savaş alanları 2015 yılında devlet ve hükümetin özel çabası ile tarihi milli park ilan edilmişti. Bir şehit torunu olarak emeği geçen Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum şehitlere vefa açısından büyük bir hizmet. Siz değerli arkadaşlarımı günü birlikte olsa hızlı trenle Polatlı'ya gidip Sakarya meydan savaşı şehitlerini ziyaret edip Fatiha okumaya davet ediyorum
------------



Gazne Devleti: 962-1183
Gazneli Devleti 963 - 1186 yılları arasında Maveraünnehir, Afganistan, Hindistan'ın kuzeyi ve Horasan'da hüküm sürmüş olan Türk devleti. Gazneliler adlarını başkent edindikleri, hâlen Afganistan sınırları içinde bulunan, Gazne şehrinden almıştı. Gazne Devleti'nden önce bu topraklarda hüküm sürmüş olan Fars asıllı Samanîlerin siyasi ve kültürel etkisinden dolayı Gazneli Türkler, zaman içerisinde Farslaşmışlardır.
Gaznelilerin kurucusu sayılan Alp Tegin, Samanîlerin ordu komutanlarındandı. Ancak, hanedanlığın tam anlamıyla kuruluşu, onun damadı Sebük Tigin döneminde mümkün olmuştur. Sebük Tigin, Gazne şehrini başkent yaparak, Samanî sultanlarının egemenliğinden kurtulmuştur. Sebük Tegin'in oğlu Sultan Mahmut döneminde imparatorluğun sınırları Ceyhun'dan İndus Nehri'ne, oradan da Hint Okyanusu'na kadar uzandı ve Rey ve Hamedan'ı da kapsadı. I. Mesut döneminde Gaznelilere ait, köklü ve büyük toprakların bir kısmı kaybedilmiştir. Batı bölgelerinin neredeyse tamamı, Dandanakan Savaşı sonrasında Selçuklu Devleti'nin kontroluna geçmiş ve elde Afganistan, Belucistan ve Pencap bölgeleri kalmıştı. Selçukluların 1157'de dağılması, Gaznelilere pek yarar sağlamadı. Bu karışık ortamdan güçlenerek çıkan Gurlular, 1151'de Behramşah'ı yenilgiye uğratarak Gazne'yi ele geçirdiler. Bundan sonra hükümdarlıklarını Lahor'a çekilerek devam ettiren ve İslam dinini Hindistan'ın içlerine kadar yaymış olan Gaznelilerin son hükümdarı Hüsrev Melik'in Gurlular tarafından 1186'da esir alınmasından sonra, Gazne Devleti kesin olarak sona erdi. Gaznelilerin en parlak dönemi Sultan Mahmut dönemidir.
DEVLETİN KURUCUSU ALP TİGİN KİMDİR?
Gazne devletinin temellerini atan Türk asıllı kölemen asker ve hukümdar.Türk kökenli bir gulam olan Alp Tegin, Samani Emîri Ahmed bin İsmâil' in 914 yılında ölümünden kısa bir süre önce satın alınarak Samani Devleti' nin hizmetine girdi. Bulunduğu yerdeki başarıları neticesinde Nasr bin Ahmed tarafından azât edildi. Onun ölümünden sonra Samani tahtına oturan Nûh bin Nasr (943-954) döneminde önce emîrlik, daha sonra da Hâcibü’l-hüccâblık makamına yükseldi. 
  Alp Tegin Şubat 961' de Nişabur' a gitti. 23 Kasım 961' de Abdül Melik' in ölümü üzerine Vezir Muhammed el-Bel’amî ile birlikte Abdül Melik' in oğlu Nasr bin Abdu’l-Melik’i tahta oturttu. Ancak saray ileri gelenlerinin desteğiyle Nûh bin Nasr' ın diğer bir oğlu olan I. Mansur (Samani) tahta geçtiğini ve Sipehsâlârlıktan alındığını haber alan Alp Tegin ordusuyla Buhara üzerine yürümeye karar verdi. 962 yılı başlarında Buhara’ya hareket etmek üzere Nişabur’ dan ayrıldı. Ceyhun nehri civarında ordusunda görülen karışıklık üzerine kendisine bağlı kalan 3.000 kişilik bir kuvvetle Belh şehrini ele geçirdi. Üzerine gönderilen 16.000 kişilik Samanî ordusunu Belh ile Hulm arasındaki Hulm Geçidinde bozguna uğrattı. Gazne üzerine yürüyen Alp Tegin Bamiyan ve Kabil' in yerel hükümdarlarını itaat altına aldı. Dört aylık bir kuşatmadan sonra 12 Ocak 963 yılında Gazne' yi ele geçirdi. Gazne'de ki konumunu sağlamlaştıran Alp Tegin Hindistan seferine başladı. Onun başarıları ve Hindistan seferi, birçok Müslüman’ın yanına gelmesini ve ordusunun güçlenmesini sağladı. 13 Eylül 963 tarihinde Gazne' de hayatını kaybetti.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981