banner1001
 Bir konutun icralık olması ve bankalar tarafından devralınması halinde özellikle ikinci el konut satın almak isteyenlerin avantajlı olması sağlanıyor. 200 bin TL ortalama değere sahip olan bir gayrimenkulün 100 bin TL civarında satışa sunulduğu dahi görülebiliyor. Bunun temel nedeni ise başlangıçta banka tarafından belirlenen fiyatın yüzde 60 seviyelerinde olmasıdır.

İlk ihalede yüzde 60 oranıyla satışa sunulacak olan konutlar için çok sayıda talip olmayacaktır. İhale mantığını bilmeyen ve nasıl bir işlem süreci bulunduğu hakkında bilgisi bulunmayan bireyler, yüzde 60 değerle satışı görür görmez teklif verebiliyor. İlk ihalede ve ikinci ihalede olanlar genellikle aynı kişilerdir. İlk ihalede yeterli teklifler oluşmadığı taktirde, kinci ihalede evin yüzde 40 değeriyle satışa sunulması sağlanıyor.

100 bin TL değerindeki gayrimenkulün 40 bin TL seviyelerinde başlayan satışları da açık artırmayla, katılıma göre değişiklik gösteriyor. Az katılım bulunan konutlar için 50 bin TL civarında, çok katılım bulunan ve ısrarın yoğun olduğu ihalelerde ev fiyatları normal değerini de geçecektir. Çok önemli bir yatırım yapılmayacağı taktirde, ihaleye katılanlar tarafından genellikle evin normal fiyatına yakın ve üzerinde teklifler verilmez. Banka hacizli konut satışı yapılırken evrakları da açıklanır. Avukatla birlikte detaylı inceleme yapıldıktan sonra ihaleye girilmesi gerekir.

İcra ihalelerinde dikkat edilmesi gerekenler

Hacizli konutların satış işlemlerinde ihalede yer alacak olan kişilerin herhangi bir şekilde konut kredisi çekerek başvurması mümkün değildir. Kredi haricindeki bir sermaye bulunması halinde icralık gayrimenkuller için başvuruda bulunmak mümkün oluyor. Banka hacizli konut satışı süresince karşılaşılacak şu durumlar karşısında dikkatli olmak gereklidir;

Bankaların kredi vermemesinin temel sebebi, itiraz yolunun açık olması ve evin geri alınma ihtimalinin bulunmamasıdır. Sermayesi bulunmayan, evin toplam ücretini tek seferde ödeyemeyecek olan bireylerin icralık gayrimenkul satışlarına katılmasının önüne geçiliyor. Bu sayede, yaşanabilecek mağduriyetler de azaltılmış oluyor.

İcradan satın alınacak olan evlerin tekrar haciz gelme riskleri bulunuyor. Avukatınızla görüşmeli ve konutu satın aldıktan sonra aynı sorunun yaşanmaması için gereken işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

Her ihalenin özel olarak belirlenmiş tarihi bulunur. Tarihlere uygun şekilde, konutlara dair belirtilen tutarın yüzde 20’sini teminat olarak yatırmanız gereklidir.  Nakit olarak veya teminat mektubu olacak şekilde icra dosyasının numarasına yatırılması talep edilir. Açık artırma başladığında ise, oturum süresince en yüksek değer belirleyen kişinin konuta sahip olması sağlanır.

Haksız bir satış olduğunu düşünen katılımcıların, ihalenin feshedilmesiyle ilgili dava   açma hakkı bulunuyor. Davanın kabul edilmesi halinde, evi satın alan kişilerin dosya masrafları ödenmeyecek ve konut geri alınabilecektir.

Hacizli konutların satış süresince daireye yapılacak olan teklifler sadece satın almayı hedefleyen katılımcılar tarafından açıklanmalıdır. Taksitlendirme, kiraya verme, aldıktan hemen sonra satma gibi bir durum söz konusu değildir. Belirlenmiş olan satış alt limiti 3 yıldır. Konutu 3 yıldan kısa süre içerisinde sattığınız taktirde, aldığınız fiyatın üzerinde ne kadar kazandığınıza bağlı olarak vergi ödemeniz gerekir. Bu durum, kazanç sağlanmamasına yol açacaktır. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için banka hacizli konut satışı ihalelerine katılan kişi sayısının arttığı kayıtlara geçiyor.

GEBZE EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…

 

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934