İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ekonomik güce sahip olan Kocaeli. Sanayi bölgesi olarak tanınmasına rağmen tarih kültür. Bilim sanayi ve Turizm merkezi olarak da bilinmekte. Kocaeli’nin tarih kültür değerleri ranta kurban gitmekte.

Bugün Kocaeli’ye gelerek Belediye Başkan adaylarını açıklayacak Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’dan Kocaeli’nin tarih kültür ve turizm değerlerinin korunup gelecek kulaklara aktarılması İçin özel önem verip, Kocaeli Hereke doğumlu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun’a talimat vermesini istiyoruz.

HÜNKAR ÇAYIRI MİLLET BAHÇESİ OLMALI

Satışı Kocaeli Kamuoyunun tepkisi ile iptal edilen Gebze Hünkar Çayırı için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde özel bir ekip kurularak, Fatih’in vefat ettiği Gebze Hünkar Çayırı’nın Fatih’e yaraşır, Fatih Sultan Mehmet Millet Bahçesi ve Kültür Parkı olarak düzenlenmesini bekliyoruz.

Tarih ve kültür önemlidir. Geçmişimize sahip çıkmalı, geçmişte yaşanan olaylardan ders ve ibret alarak geleceğimize yön vermeliyiz. Gebze bölgesinin tarih ve kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bugün Gebze bölgesinde tarihi öneme sahip birçok yer ve eser bulunmakta. Fakat biz bu eserlere yeteri kadar sahip çıkamıyor, bu eserleri koruyamıyoruz.

Bu eserlerden bir tanesi de Gebze’de bulunan Hünkar Çayırı’dır. İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han, 1491 yılında sefere çıkar. O dönem Çayırova’ya bağlı olan Hünkar Çayırı’nda hastalanınca burada kalır. Hekimlerin tüm müdahalesine rağmen burada vefat eden Fatih Sultan Mehmet Han’ın vefatı üzerinde halen çözülememiş bir sır vardır. Hünkar Çayırı bu nedenle çok önemlidir. Çayırova’nın ismi de Hünkar Çayırı’ndan gelmektedir.

35 yıl önce gazeteciliğe Gebze’de başladığımda TRT – Anadolu Ajansı’na muhabirlik yapıyordum. O dönem TRT benden Hünkar Çayırı ile ilgili bilgi almak istedi. Hünkar Çayırı’nı ilk kez o zaman görmüş, yerin önemini ilk kez o zaman anlamıştım. Aradan geçen yıllar içerisinde Hünkar Çayırı ile ilgili birçok makale ve belgesel çalışması yaparak kamuoyu ile paylaştık. Her platformda Hünkar Çayırı’nın Fatih’e yakışır bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getirdik. Bizler geçmişimize vefa borcumuzu bir nebzede olsa ödeyebilmek için burası ile ilgili birçok çalışmaya imza attık. Son olarak Devlet Malzeme Ofisi tarafından Özelleştirme İdaresi aracılığı ile Hünkar Çayırı’nın satışa çıkartılması haberini gündeme getirdik. Konu Türkiye gündeminde büyük yankı uyandırdı. Birçok ulusal ve yerel medya konuyu gündeme taşıyarak Hünkar Çayırı’nın satılmaması gerektiğini savundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da buranın Millet Bahçesi olacağı sözünü verdi.

Sultan Abdülhamit Han’ın Kültür ve sanat Başdanışmanı olan, müzeciliğin kurucusu Dünyaca tanınan Ressam Osman Hamdi beyin Gebze Eskihisar’daki Müzesi ve mezarı perişanlık içinde, bakımsız. Dünyaca ünlü Anibal’ın hayatını kaybettiği Eskihisar kalesi kapalı ve sahipsiz. Anibal’ın Tübitak sahası içindeki Müzesi turizme kapalı. Ballıkayalar Tabiat Parkı yok oluyor.

KOCAELİ BİLİNCİ OLUŞMALI

Yıllardan beri Kocaeli’de kentlilik bilinci, kent kültürü mücadelesi veriyoruz. Her toplantıda diyoruz ki Kocaeli’de yaşamak Allah’ın bir lütfu. Hakikaten Türkiye’nin birçok bölgesinden, dünyanın belirli yerlerinden insanların gelerek toplandığı yer Kocaeli. Bugün Kocaeli’de çok uluslu 180 ülkeye ait sanayi kuruluşu var. Ama maalesef biz Kocaeli’de kente aidiyet duygusu, kent kültürü oluşturamadık. Bugün Kocaeli en yeşil illerinden birisi. İki deniz, bir göle kıyısı olan tek il. Kartepe dağları, yaylaları, bitki türü, meyve çeşitleri ve insan değerleriyle çok önemli bir yer. Ama maalesef Kocaeli’yi bilmiyor ve tanımıyoruz. Bunun için çabalar sarf ediyoruz. Mücadeleler veriyoruz.

Kocaeli’nin tarih kültür ve turizm değerlerinin korunup tanıtılması için, sayın Cumhurbaşkanı’nın ilgili ve yetkililere talimat vermesini bölgeye özel bir ekip gönderip araştırma yapmasını kamuoyu adına istiyor, Kocaeli’ye hoş geldin diyor, İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.devrialem.tv kültür hizmeti olarak hazırladığımız Marka Şehir Kocaeli belgeselimizi sizlerle paylaşıyoruz:

https://youtu.be/HEjGFldWoyw

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981