banner1001
DÜNYA:
Buhara'dan Semerkand'a Devri Alem

02 Kasım 2018 Cuma 15:43


Buhara, Özbekistan Yolu üzerinde Nevai şehrinde 14. Yüzyıldan kalma İpekyolu kervansarayı bulunuyor. Sarnıç ve Kervansaray, tamir edilmiş. Rehberimiz bize önemli bir bilgi veriyor. Bölgeye, İslamiyet 7. Yüzyılda geliyor. Müslümanlar geldikten sonra Arap alfabesi kullanılıyor. Ondan önce nasıl bir yazı kullanıldığı ile ilgili Bilgi yok.

Burası Semerkand’a 30 kilometre mesafede. Çilek kasabasına geliyoruz. İmamı Buhari’nin mezarının bulunduğu alandayız. İmamı Buhari babası öldükten sonra, Annesi tarafından okutulup yetiştiriliyor.

10 yaşında Kuran’ı ezberledikten sonra, annesi ve Ağabeyi ile Mekke’ye gidiyor. 30 yaşına kadar Mekke’de kalıyor. Peygamberimizin sözleri olan Hadis-i Şerif’leri toplamaya başladıktan sonra, 6000’den fazla hadis topluyor. 600 civarında Hadisi Şerif’i Sahihi Buhari kitabına alıyor ve çok sayıda talebe yetiştiriyor. Buhara Hanını, çocuklarına özel eğitim vermediği için Buhara’dan kovuyor. Burada ilk türbeyi Timur Han yapıyor. İslam Kerimov, Türbeyi genişletip ihtişamlı hale getirip çok kıymetli oniks taşından mezar taşı yaptırıyor.

 22 YILDA GELEN DEĞİŞİM

1996 yılında Buhara’ya giderken ziyaret ettiğimizde İmamı Buhari’min gösterişli değil, sade bir türbesi vardı. Üzerinde yapı yoktu, ayrıca bir de mescit vardı. Hanımlarında Cuma namazı kılmak için mescide geldiğini görmüştük. Bugün türbe ve cami çevresi ihtişamlı binalarla donatılmış. İslam Eserleri Müzesi görülmeye değer. Sonbaharın sararmış Çınar yapraklarının göz ve gönül ziyafeti sunan manzaralar eşliğinde Ünlü hadis alimi, Kuran’ı Kerim’den sonra kaynak kitap olarak kabul edilen Sahihi Buhari adlı Hadis kitabının yazarı İmamı Buhari türbesinin belgeselini çekerek, 22 yıl sonra bir kez daha tarihe not düşüyoruz.

İMAM-I BUHARİ KİMDİR?

İmam Buhârî, 810  senesinde Buhara’da dünyaya geldi. Buhara'da doğduğu için "Buhârî" ismiyle, alim olduğu için "İmam" ismiyle anılmaktadır.  Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapçayı ve Kur'an'ı öğrenmiştir.  Mekke'ye ilk gidişi hac amacıyla 16 yaşında annesi ve kardeşi ile birlikte olmuş, annesi ve kardeşi Buhara'ya dönerken kendisi ilim öğrenme isteğiyle Mekke'de kalmıştır.

Babasından kalan servet, onun hiç kimseye muhtaç olmadan ilim öğrenmesine vesile olmuştur.  Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin (s.a.v.) vefatından 178 sene sonra dünyaya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.

  Henüz on sekiz yaşındayken Sahabe ve Tabiin fetvalarını topladı. Abdullah bin Zübeyr el-Hamidi’den Şafii fıkhını öğrendi. Bu arada Medine-i münevvereye gidip Resulullah efendimizin (s.a.v.) kabri şerifini ziyaret edip, geceleri kabri şerif başında Tarih-ul-Kebir kitabını yazdı. Mekke ve Medine’den başka, Bağdat, Basra, Kûfe, Mısır, Nişâbur, Belh, Merv, Askalan, Dımeşk, Hums, Rey ve Kayseriyye gibi ilim merkezlerini dolaşıp, hadis âlimleriyle görüşüp binden fazla âlimden hadis ve diğer ilimleri öğrenip nakletti.

  Buhârî, eğitimini tamamladıktan sonra, Mısır’dan Maveraünnehr’e kadar tanınmış ilim merkezlerinde hadis ve çeşitli İslâmi İlimler alanında dersler verdi.  Kendisinden 70.000’den fazla talebe hadis dinlediği rivayet edilir. Bunlar öğrenciler arasında, Tirmizi, Nesai, Ebu Zür’a ve Ebu Bekr bin Huzeyme, İbni Ebi Davud, Muhammed bin Nasr-ul-Mervezi, Müslim bin Haccâc, İbni Ebiddünya gibi büyük ve tanınmış hadis âlimlerinin isimleri zikredilebilir.  Buhârî, yüz binlerce hadis-i şerifi metinleri ve senetleriyle ezbere bilirdi. Hadis-i şeriflerin ravilerini derinlemesine inceler, dinin emirlerine uymayan, edeplerini gözetmeyen, ahlakında bir kusur olanların rivayet ettiği hadis-i şerifleri almazdı.

 Hadis-i şerifin metnini ezberlediği gibi, o hadis-i şerifi rivayet eden kimselerin, künyelerini, doğum ve ölüm tarihlerini, ahlak ve yaşayışlarını, kimden rivayette bulunduklarını, o raviden başka kimlerin hadis-i şerif aldığını öğrenir ve ezberlerdi.

Bir kimse hadis rivayetinde ve ravilerin senedinde hataya düşse, hemen İmam Buhârî'ye danışıp doğrusunu öğrenirdi. Gittiği her yerde, etrafı hadis-i şerif almak ve öğrenmek isteyenlerle dolup taşardı. İmam-ı Buhari hazretlerinin hadis ilmindeki rumuzu "H" harfidir. Aynı zamanda tefsir ve kelam ilimlerinde de üstad olan İmam Buhari tefsire dair bildirdiği rivayetler tefsir âlimlerinin eserlerini süslemektedir. Kelam ilmine dair eserler de yazmıştır.  İmam Buhârî, 870 senesinde Semerkand’ın Hartenk kasabasında Hakka yürüdü.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Kocaeli, Emitt Turizm Fuarı'nda parladı
Emitt Turizm Fuarına "Gözlerinize İnanacaksınız" markasıyla kurulan Kocaeli standında, şehrin turizm potansiyeli...

Haberi Oku