banner1001
EKONOMİ:
Eşme Ayvası yok oluyor

07 Eylül 2017 Perşembe 14:28

 Önceki yıllarda Eşme bölgesinde 5 bin tona ulaşan ayva üretimi bu yıl 500 tona düştü. Eşme’de önceki yıllarda hemen hemen tüm aileler bahçelerinde ayva üretimine büyük önem verirken, maliyeti nedeniyle ayva ağaçları kesildi. Yerlerine erik ve ceviz ağaçları dikildi.

 

1 KİLO İÇİN BİN LİRA MALİYET

Eşmeli Mazhar Aşkın, elektronik haberleşme üzerine eğitimini tamamlamasına karşın, geçimini çiftçilik yaparak karşılıyor. Mazhar Aşkın, bir kilogram ayva için yaklaşık bir lira maliyet gerektirdiğini vurgulayarak, “Yıl içersinde ayva ağacına ortalama 15 kez ilaçlama yapılıyor. İlaç, gübre, budama, mazot, sulama ve işçilik giderleri önemli bir rakam tutuyor. Şu anda Eşme’de ayva üretimi yapan çiftçilerin sayısı 20’yi bulmaz. Eşme’de ayva üreticisi için mutlaka destek ve özendirici tedbirler alınması gerekmektedir. Önceki yıllarda bölgemizde Eşme ve daha sonrasında Kartepe Belediyeleri tarafından “Ayva Festivalleri” yapılmaktaydı. Şimdi bırakın desteği, festival gibi özendirici teşviklerde ortadan kalktı” dedi.

 

TALEP VAR

Daha önce Eşme’den Ayvanın dış ülkelere ihraç edildiğini kaydeden Ayva üreticisi Mazhar Aşkın, “Şu anda bile ihracat için talep var. Bu ayın sonunda hasadına başlayacağımız ayvanın kilogram fiyatının 2 ile 4 lira arsında olmasını bekliyoruz. Eşme’de ayva üretiminin tekrar canlanması için başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere  Tarım Bakanlığının gerekli destek ve özendirici tedbirleri almasını istiyoruz” dedi.

banner982
Anahtar Kelimeler
Eşme Ayvası
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Üreticilere karpuz tohumu desteği
Kocaeli'de üreticilere yüzde 50 hibeli sertifikalı hibrit karpuz tohumu desteği sağlanacak.

Haberi Oku