banner1001
EKONOMİ:
Zeytinoğlu cari işlemler dengesini değerlendirdi

11 Aralık 2018 Salı 14:22

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler dengesi rakamlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin ekim ayında da cari işlemler fazlası verdiğini ifade ederek  “3 aydır arka arkaya cari fazla veriyoruz. Yıllık cari açığımız da önemli oranda geriledi. Yıllık cari açıkta kasım, aralık ve ocak aylarında daha ciddi azalışlar bekliyoruz.” dedi.

 

İthalatın gerilemesi ve ihracatın artması sonucu dış ticaret açığındaki düşüşle birlikte cari işlemler dengesinde oluşan fazlanın ekim ayında da devam ettiğini belirten Zeytinoğlu: “Bu gelişmede geçen yılın ekim ayında 5 milyar 643 milyon dolar olan dış ticaret açığının, bu yılın aynı ayında 799 milyon dolar fazlaya dönüşmesi ana etken oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon dolar artarak 3 milyar 28 milyon dolara yükselmesi de aynı şekilde olumlu bir etken oldu. Ekim cari fazlası tarihin en yüksek aylık değeri. Kasım’da da cari dengede fazla vereceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

 

Yıllık cari açığın 39.4 milyar dolara gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Geçen yılın son aylarında cari açıkta hızlı çıkışlar yaşamıştık. Bunun etkisi ve verdiğimiz cari fazlalarla birlikte yıllık cari açıkta çok hızlı iyileşmeler görüyoruz. Yıllık açıkta kasım, aralık ve ocak aylarında daha ciddi azalışlar bekliyoruz.” dedi.

 

Açığın finansmanına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Finansman tarafına baktığımızda ekim ayında portföy yatırımlarında 491 milyon dolar net giriş olurken doğrudan yatırımlarda çıkış olduğunu görüyoruz. Bunun yanında resmi rezervlerdeki 1.7 milyar artışı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi. 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Ramazan geldi, balık tezgahları boş kaldı
Kocaeli'de Ramazan ayı dolayısıyla balığa ilgi azaldı.

Haberi Oku