Belediyecilik Tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

01 Şubat 2023 Çarşamba 22:05


Gebze gazetesi 
www.gebzegazetesi.com ve www.gazetegebze.com.tr ile belgeselcininnot defterinde yayınlanan makalemiz 

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/belediyecilik-tarihinde-kocaeli.html

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Belediyecilik tarihinde Kocaeli’nin çok önemli yeri var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Sempozyumunda Milli Mücadele Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü konulu sempozyumunda biz de davetli olarak katılıp, Kocaeli Belediyecilik tarihi ile ilgili bir tebliğ hazırlayıp sunmuştuk.
OSMANLI'DAN CUMHURİYETE BELEDİYECİLİK TARİHİNDE "KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN YERİ VE ÖNEMİ"
Kocaeli asırlar öncesinden bize sesleniyor ve Kocaeli tarihe canlı şahitlik yapmış çınarları dile gelip konuşuyor: "Ben, kökleri tarihin derinliklerine uzanan koca bir çınarım, kadim zamanlara ve tarihe canlı şahitlik yaptım. Topraklarımda önemli medeniyetler kuruldu. Ben, İmparatorluklar şehri İstanbul'un Anadolu'ya açılan kapısıyım. Bin yılları, beş bin yılları devire devire bugüne gelmiş medeniyetlerin beşiğiyim. Doğu-Batı arasında bir köprüyüm. Çin'den başlayarak Avrupa'ya giden Tarihi İpek yollarının birleşme noktasıyım. İstanbul'dan Hicaz'a giden Sürre Alayları'nın konakladığı Hicaz Demiryolunun ilk istasyonuyum. Ben Selçuklu'yum. Osmanlı'nın ilk sancak merkeziyim. Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından 16 Ocak'da Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaya duyurulduğu yerim..."
Şifalı Çenedağı Suyu'nun membaı Derince'yim. İpek halı ve rafineri merkezi Körfez; pehlivanlar diyarı Karamürsel; donanma şehri Gölcük'üm. Tarım ve turizm merkezi Kandıra; bilim, sanayi ve teknoloji bölgesi Gebze; dağ ve yayla turizminin adresi Kartepe ve Karşıyaka'yım. Organize Sanayi Bölgeleri ve limanlar kenti Dilovası; Finans ve bankacılık üssü Çayırova; kültür ve turizm bölgesi Darıca; adını Orhan Gazi'nin verdiği medeniyetler şehri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin merkezi İzmit'im.
Adını Kocaeli fatihi Akçakoca Gazi'den alan, bilim, teknoloji, sanayi, ticaret, bilişim, kültür ve turizmde marka şehir Kocaeli'yim.
Ülkemizde doğu ile batının, Anadolu ile İstanbul'un arasında köprü görevi gören, büyük şehir yasasının ilk uygulandığı il olarak birçok belediyeye örnek olan Kocaeli'yi tanımak ve kent kültür bilincine sahip olmak gerekiyor.
KOCAELİ MODEL OLDU
İstanbul'dan sonra ekonomik güç bakımından Türkiye'nin ikinci büyük ili olan Kocaeli, kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımıyla Türkiye'nin en önemli geçiş, noktalarından birisidir. Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer almaktadır.
Bilim, teknoloji, sanayi, ticaret, turizm ve kültür merkezi olan Kocaeli, Türkiye'nin kalkınmasında lokomotif görevi görmektedir. İstanbul'dan sonra tüm il sınırlarında uygulanan büyükşehir belediyesi yasası ile birçok büyükşehire rol model olmuştur. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı yasayla Büyükşehir Belediye sınırları için yeni kıstaslar getirilmiştir. Buna göre Büyükşehir olma koşulu, nüfusu en az 750.000 olmasıdır. Aynı yasa, nüfus yoğunluğu çok yüksek olan İstanbul ve Kocaeli illerinin tamamını büyükşehir sınırları içerisine almaktadır. İzmit şehri, Kocaeli il merkeziydi. Yeni büyükşehir metropoliten ilçelerinin kuruluşuna dair 5747 sayılı yasada Büyükşehir ismi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştirilmiştir. Saraybahçe ve Bekirpaşa belediyeleri kaptırılarak İzmit ilçesi kurulup tek belediye haline getirilmiştir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncesinde, Kocaeli'de 45'e yakın ilçe ve belde belediyesi vardı. Belediyelerin sınırları nerede başlıyor nerede bitiyor bilinmiyordu; tam anlamıyla bir belediye enflasyonu yaşanıyordu. Büyükşehir Belediyesi kurulduktan sonra, öncelikle belediye enflasyonuna son verilip ilçe sayısı 6'dan 12'ye çıkarıldı. Belde belediyeleri birleştirilerek ilçe haline getirildi. İzmit, Kartepe, Kandıra, Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova,,Körfez, Derince Karşıyaka, Gölcük ve Karamürsel İlçe belediyeleriyle Büyükşehir Belediyesi arasında birlik ve beraberlik sağlanarak hizmet seferberliği başlatıldı. Kocaeli her bakımdan bir dünya kenti haline geldi.


banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kendisinden Haber Alınmayan Kadın Evde Ölü...
Körfez ilçesinde kendisinden haber alınmayan yaşlı kadın evinde ölü olarak bulundu.

Haberi Oku