banner1036
Kocaeli Derince Şifalı Dümbüldek Suyu ve Dümbüldek Dede Türbesinden Canlı Yayın

01 Ağustos 2022 Pazartesi 20:21


Gebze gazetesi 
www.gebzegazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 1 Ağustos 2022 tarihin de yayınlanan makalemiz

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/kocaeli-derince-sifali-dumbuldek-suyu-ve-dumbuldek-dede-turbesinden-canli-yayin.html

Kocaeli bölgesinin tarih kültür ve manevi değerlerini yerinde araştırıp gebze gazetesi 
www.gebzegazetesi.com ve başta TGRT belgesel tv olmak üzere bir çok tv kanalında yayınlanan Devri alem belgesel tv programı www.devrialem.tvolarak belgesellerini çekerek tarihe not düşüyoruz.
https://fb.watch/eBf1ZiaMeL/
Bir zamanlar Gebze’ye bağlı nahiye merkezi olan Taşköprü Bölgesindeki köylerin tarihi 800 yıllık geçmişe sahip köylerin kuruluş hikayeleri önemli.
Bu köylerin her biri bir Horasan Alp Eren’i tarafından kurulup vatan yapıldı , köylerimizi yeniden şenlendirip cazibe haline getirmeliyiz.
Gazeteci olarak Dümbüldek suyuna ilk kez 30 yıl önce gidip gazete olarak haber yapmıştık 30 yıl sonra bu kez hem gazetecilik hemde belgeselcilik yapıp türbeden canlı yayın yaptık 30 yıl önce her şey doğal su kaynağından doya doya su içip türbenin olduğu yere dik bir yoldan yaya çıkıyorduk , bugün bölgeye Derince belediyesi çok büyük yatıyım yapmış mesire alanı yapmış.
DÜMBÜLDEK SUYU İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA
Şifalı Dümbüldek suyu ve Dümbüldek dede evliyası İle ilgili Bizim kocaeli gazetesi tarafından yapılan araştırmanın özet bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum.
“…Kocaeli’de meşhur olan tek suyun Çenesuyu olduğunu zannedenler çok yanılıyor. Körfez ilçesi sınırları içerisindeki Dümbüldek suyunun ünü, Kocaeli sınırlarını çoktan aşmış bile , Dümbüldek suyundan içip şifa bulmak için değil İzmit; Gebze İstanbul, Düzce, Bolu hatta Ankara`dan pek çok kişi geliyor, sağlıkları için Dümbüldek suyundan bidon bidon doldurup, götürüyorlarmış..
ŞİFALI ÇAMUR DA VAR
Bu suyu içerken antibiyotik kullanılmaması gerektiğini de söyleyen Turan Çetin, sudan şifa bulabilmek için bir ay süreyle, devamlı içilmesi gerektiğini belirtiyor. Bölgede şifalı olan tek şey su değil. Bir de çamur var. Toprak biraz kazıldıktan sonra ortaya çıkan bu çamur, beyaz renkli ve oldukça yumuşak. Biz merakla elimize aldığımız çamuru incelerken yanımıza gelen 81 yaşındaki Lütfi Kayar, bu çamurun çok şifalı olduğu, çevresindeki insanlar gibi, kendisinin de Dümbüldek suyuyla birlikte, çamurdan da şifa bulduğunu söylüyor. Lütfi Dede çamurun faydalarını şöyle anlatıyor:
“DÜMBÜLDEK BABA TÜRBESİ“
Bu çamur egzamaya, mantara, hemoroide çok iyi gelir. Çamuru 2-3 gün süreyle hemeroidli bölgeye uygularsanız, iyi geldiğini görürsünüz. Ayrıca, cildinize sürerseniz, cildiniz krem sürmüş gibi gerilir ve parlar” Dümbüldek suyunun yakınında ‘Dümbüldek Baba` adında bir de yatır olduğu söyleniyor. Suyu bulan kişi olduğu düşünülen yatırın da, pek çok derde derman olduğuna inanılıyor. Lütfi Dede, “Bu bölgede böyle üç yatır var: Ali Hocalar Türbesi, Nebi Hoca Türbesi ve Dümbüldek Baba Türbesi. Hepsi kardeştirler.” diyor. Türbeden şifa bulan pek çok kişi olduğunu iddia eden Günay Hanım, “Çocuğu olmayan insanlar 3 cuma günü, seladan önce, karı-koca beraber gelerek türbenin üzerine yatarsa, çocuk sahibi olurlar. Ayrıca, yürüyemeyen ya da konuşamayan çocukları için türbeyi ziyaret ederek şifa bulan pek çok insan var” diyor.
‘DÜMBÜLDEK` NE DEMEK?
Dümbüldek, koyun ya da keçilerin boynuna asılan çanların adı. Rivayet o ki, bölgede çobanlık yapan ihtiyar bir kişi, yanındaki arkadaşı hastalanınca, ona su getirmek için kap bulamamış. Keçisinin boynundan alarak kap olarak kullandığı dümbüldekle, arkadaşına su taşıyan dedeye, o günden sonra ‘Dümbüldek Baba`, o suya da ‘Dümbüldek suyu` denilmiş.
NASIL GİDİLİR?
Bölge Derince`ye bağlı olsa da, İzmit`ten ulaşmak daha kolay. Dümbüldek suyuna gitmek için, Eski İstanbul Yolu`nu takip edip, Karayakuplu Köyün`den sağa dönmek gerekiyor. Çalköy`den sonra da ‘Dümbüldek` tabelaları takip edilerek suya ulaşılabilir.
ŞİFALI DÜMBÜLDEK SUYU FAYDALARI
-Anti Depresif tedavilerde,
- Romatizmal hastalıklar (lumboga, nevrit, nevralji)
- Kas ve iskelet sisteminin Ağrılı durumlarında,
- Ameliyat sonrası Pots – Operatif hücre gelişiminde,
- Ağrı giderme ve fonksiyonları iyileştirmede,
- Cilt Hastalıklarında,
- Beslenme ve Horür eksikliğinin giderilmesinde,
- Bağırsak ve Safra kesesi fonksiyonlarının artırılmasında,
- Çeşitli adele ve kemik rahatsızlıkları (bel ve boyun fıtığı)
- Eklem ve eklem dışı kireçlenmeler,
- Muhtelif böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları,
- Mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları,
- Akne ve çeşitli deri rahatsızlıkları azaltıcı saçları ve tırnakları güçlendirici ve parlaklık verici etki,
- Hemipleji (inme) sekellerinin rehabilitasyonunda,
- Spastik özürlü (celebral palsy), çocuk felci (Polio) geçirmiş hastaların rehabilitasyonlarında,
- Anemi (kansızlık)
- Bünyesel zayıflıkların giderilmesinde, demir oranının düzenlenip organizmanın güçlendirilmesi,
- Gut hastalığı ve buna bağlı sinir ve adale ağrıları
- Obezite sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar
- İltihabı kadın hastalıkları ve kısırlık
- Kas romatizması, fibromiyalji (kulunç), nevralji
- Stres ve buna bağlı rahatsızlıklar (asabiyet, uykusuzluk, fiziksel ve ruhsal yorgunluklar)
- Balneolojik tedavilerde
- Kan dolaşımını düzenlemede
- Vücutta biriken ürik asitlerin vücuddan atılmasında,
- Hormal sisteminin uyarılmasında, erkeklerde cinsel dinamizm bozukluklarında ve kısırlık problemlerinde iyi neticeler verir.
- Çeşitli ameliyatlar sonrasında oluşan tutukluk sertliklerin giderilmesinde, kırıkların biran önce kaynamasında etkilidir(Kaynak bizim kocaeli gazetesi)…”
Evet Gebze den 50 ve İzmit den 55 Km mesafedeki Derince’nin Karagöllü bölgesindeki tarihi Dümbüldek suyu ve Dümbüldek dede Kocaeli’nin marka değerlerinden.
Kayın ve meşe ormanları içinde insanlara şifa dağıtan Dümbüldek suyundan bir yudum su içip asırlık meşe ağaçları altında manevi tapu senedimiz gibi duran Dümbüldek suyu Evliya türbesinde bir Fatiha okumak İçin sizleri de bu bölgeye davet ediyoruz.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Darıcalı Gençlere 19 Mayıs Hediyesi
Gençlere manzara eşliğinde kitap okuma keyfi yaşatacak Darıca Kütüphanesi, 18 Mayıs Cumartesi günü açılacak.

Haberi Oku