Su ile Hayat Bulan İlçe Derince'de Devri Alem

02 Ağustos 2022 Salı 18:08

Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 29 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan makalemiz 

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/su-ile-hayat-bulan-ilce-derincede-devri-alem.html

TGRT Belgesel tv ekibi olarak Buram Buram Anadolu Belgesel çekimlerine Kocaeli’de başladık. Gebze bölgesinden sonra Derince’de belgesel çekimlerimize devam ediyoruz.
Adını Osmanlı döneminde Körfez’in en derin yerine yapılan Derince limanından alan Derince bir dünya markası Derince Çene dağı suyun kaynağı.
Derince belgesel çekimlerimize Derince’deki şehitlik anıtında başladık. Tarihi çok eskilere dayanan çene dağı suyunun kaynağından su içip Buram Buram tarih kültür ve medeniyet kokan Kocaeli bölgesindeki Vakıf Medeniyeti kültürümüzüde araştırıp belgeselleştireceğiz.
Derince Bölgesi
Belgesel tadında Derince’de devri alem diyor Derince’yi kendi lisanı hali ile dinliyoruz.
Ben; tarih, kültür ve doğal güzelliklerin harmanlandığı yerim.
Şairlere ilham olan şifalı Çenesuyu’nun kaynağıyım.
Ben, Horasan ereni Dümbüldek Dede’nin ilim irfan dağıttığı topraklarım.
Çenedağı’nın huzur verici ormanları, Tahtalı Göleti’nin berrak suyuyum.
Ben, Milli mücadele kahramanı Beş Divanlı Rıza Bey’in yurduyum
Kocaeli’nin su ile hayat bulan ilçesi marka şehir Derince’yim.
Güçlü sanayisi ile bilinse de büyüleyici doğası, köklü tarihi geçmişi ve huzur verici atmosferi ile bir liman kenti düşünün. İşte bu kent Derince’dir.
“Gönül Belediyeciliği ve Sevgi Servettir” prensibi ile Derince marka kent olmaya hedefliyor
Kültür ve Turizmde Marka Şehir Derince
Derince, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’nde büyüyüp gelişmiş, göçmenlere kucak açmış, insanlara yurt yuva ve su gibi Aziz vatan olmuş. Burası bilim, teknoloji, sanayi, ticaret, kültür ve turizmde marka şehir Kocaeli’nin Derince ilçesi. Bilinenin aksine tarihi çok eskilere dayanıyor.
1890 yılında liman kurulması için İzmit Körfezi’nde en derin kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer en derin yer olarak bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler. Burası derinliğinden dolayı “Derince Liman” diye anılmaya başlar.
Almanlar tarafından hemen inşaatına başlanan liman için çok sayıda insan liman inşaatı yapımında çalışmak için bölgeye gelir. 1904 yılında faaliyete geçen limanda, çalışanlar birer, ikişer evlerini kurmaya başlarlar. 1887 yılından itibaren Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan ve Kırım’dan göçler alan Derince artık gelişip büyümeye başlamıştır.
Bu gelişmelerden sonra Atatürk 1936 yılında Romanya’dan Türkiye’ye göç eden soydaşlarımıza Derince ’de otuz hanelik arazi verir. Göçmenlerin evlerini kurmaları üzerine Çınarlı köyü muhtarlığına bağlı olan Derince, 1952 yılında bağımsız muhtarlık olur. Derince’nin ilk muhtarı Ahmet USTA’dır.
Körfez kıyısında sanayinin kurulmasıyla gelişen ve nüfusu hızla artan Derince, 27 Mayıs 1960’da dört mahalleye ayrılır. Birçok devlet adamının yanı sıra M. Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Turan Güneş, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan gibi önemli şahsiyetler de Derince’yi ziyaret edenler arasındadır.
Derince ilçemiz adı gibi köklü ve derin tarihi geçmişi ile cazibe merkezi marka şehir olma yolunda hızla devam ediyor.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kendisinden Haber Alınmayan Kadın Evde Ölü...
Körfez ilçesinde kendisinden haber alınmayan yaşlı kadın evinde ölü olarak bulundu.

Haberi Oku