GÜNDEM:
Alman Şansölye Kocaeli'nden Dünyaya Seslendi

25 Mart 2022 Cuma 09:52

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kartepe Zirvesi, Kartepe Green Park Otel’de başladı. Dirençli Şehirler ve Şehirlerin Dönüşümü teması ile yapılan zirvesinin bu yıl en dikkat çekici konuğu, Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerinde etkin rol alan ve bu misyonu nedeniyle eleştirilere maruz kalan Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder oldu. Rusya’da iki şirket ile olan ortaklığı nedeniyle mensubu olduğu siyasi parti tarafından ihraç edilmeye çalışılan Schröder, uzun zamandan sonra ilk kez Kartepe Zirvesinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN NİYETİ ÇOK KIYMETLİ

Dirençli şehirler ve şehirlerin dönüşümüne odaklanması ile yüzyılın dünya sorunlarından birine dikkat çekildiğini söyleyen Gerhard Schröder şu ifadeleri kullandı: “Şu anda Rusya, Ukrayna’ya savaş açmış durumda. Bu savaş Ukrayna halkının ızdırabına neden oluyor ve bu savaş bir an önce bitirilmeli. Her iki ülke arasında müzakereler yapılmalı ve sonuç almalı. Bu konuda gücü yeten herkes barış çabalarına destek vermeli. Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabulucu niyeti çok kıymetlidir. Bu çabalar umuyorum ki sonuca varır.

GÜVEN SARSILDI

Rusya’nın güvenlik endişeleri kendisine bir yer bulamıyor. Batının uyguladığı yatırımlar istikrarsız ve kimi tepkilere neden oldu. Geleceğe baktığımızda bu gelişmeleri iyi görmek gerekiyor. Politik ve sivil bağlarımızı kesip atmamalıyız. Avrupa ve Rusya arasındaki bağlardan bahsediyorum. Tüm umudumuz, barış ve güvenlik için kurulacak diyaloglardır. Kıtamızda bunun yapılması mümkündür. Bu bağların korunması için ben de üzerime düşeni yapmak istiyorum. Bu savaş uluslararası güveni sarsmıştır.”

AVRUPA DOĞRU KARARLAR ALMALI

Kalkınma, barış ve halkların refah içinde yaşanması için birlikte hareket etmek gerektiğini söyleyen Schröder, “Şu anda Avrupa kıtasını zorlayan yoğun sorunlarla hepimiz karşı karşıyayız. Ulusal egemenlik hepimiz için önemlidir. Ama göç krizi, küreselleşme, ulusal politikaların Avrupa lehine gelişmemesi bizi sıkıştırıyor. Son 20 yılda bizler yeni güçlerin yükselişine tanıklık ettik. Çin ve Hindistan. Çin yeni bir küresel güç haline geldi. Son 20 yılda Çin’in geldiği nokta Avrupa’yı etkilemekte.

TÜRKİYE BİR GÜÇ

Eğer Avrupa bu çok kutuplu dünyada yer almak istiyorsa, Avrupa Birliği bugün doğru kararları vermek zorundadır, Türkiye bir NATO üyesidir ve terörizmle mücadelede önemli bir yeri vardır. Avrupa ve Asya arasındaki konumu nedeniyle oluşturduğu bir politik gücü vardır. Türkiye uluslararası rolleri sayesinde çatışmaların üstesinden gelebilecek ve bölgesindeki istikrarsızlığı ortadan kaldıracaktır. Avrupa bunun önemini farkına varmalıdır” dedi.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Isuzu Servis Otoparkında Yangın: Alev Alev...
Kocaeli'de Isuzu servisinin otoparkında çıkan yangın sebebiyle minibüs ve otobüsler alevlere teslim oldu....

Haberi Oku