banner1036
GÜNDEM:
Gebze'nin kardeş şehri Issıkgöl üzerinde Çin oyunu

10 Mayıs 2017 Çarşamba 13:18

İSMAİL KAHRAMAN/ MAKALE  

Son yıllarda Türkiye üzerine oynanan oyunları çok iyi değerlendirerek oyun kurucularının oyunlarını bozmak zorundayız. Türkiye bu oyunları bozmaya çalışırken, ilgi alanı içerisinde ki coğrafyayla da yakından ilgileniyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın açık ve net bir şekilde Kudüs semalarında ezanın susmasına asla izin vermeyiz tavrı ve tepkisi bu bakımdan çok önemlidir. Şer güçler Türkiye’yi ne kadar kendi içerisine hapsetmeye çalışırsa çalışsın hem içte hem dışta Türkiye ilgilenmekte. Haksızlık ve adaletsizliğe dur demeye çalışmaktadır. 

TÜRK DÜNYASI İLE NE KADAR İLGİLENİYORUZ?
Türkiye, ciddi anlamda Türk Dünyası ile de ilgilenmekte. Deyim yerindeyse Türkiye, Türk dünyası ile bütün sıkıntı ve sorunlara rağmen her fırsatta bir ve beraber oluyor. 21 Nisan’da Türkiye’de başlayıp 5 Mayıs’da Çin Hududunda sona eren Modern İpek Yolu’nun yeniden keşfine yönelik organizasyonda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devletleri bir ve beraber olarak İpek yolunu merkez alıp hem global hem de bölgesel güç olma çabası içinde. Türkçe konuşan ülkeler iş birliği, Türk Konseyi adıyla organize olan bu birlik Özbekistan ve Türkmenistan’ı da içine alarak geliştirme gayreti noktasında çalışma yapması sevindirici. Dünyada her şeyin yeniden planlanıp ve kurulmaya çalışıldığı bir zamanda Türkiye Türk dünyası ile de yakından ilgilenmesi hem Türkiye ve hem de Türk dünyası açısından çok önemli. 

GEBZE’NİN KARDEŞ ŞEHRİ ISSIKGÖL’DE NELER OLUYOR?
Kırgızistan'ın Issıkgöl bölgesinin merkezi Karakol şehri ile Gebze 1996 yılında Merhum belediye başkanı Ahmet Penbegüllü ve dönemin Kaymakamı İsmail Üstüner tarafından kardeş şehir ilan edilmişti. Gebze'de Issık göl caddesi var. Orada da Gebze caddesi var. 
Issık Göl bölgesi, Kadim Türk tarihi ve ipek yolu açısından çok önemli ünlü .Türk dil bilgini Kaşgarlı Mahmut Issıkgöl bölgesinde dünyaya gelmişti. 2017 yılı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde Türk dili yılı ilan edildi. Gebze Belediyesi Türk dili ve Kaşgarlı Mahmut adlı bir sempozyum düzenleyerek kültür etkinliği yapabilir. 
Türkçe konuşan ülkeler konseyinin organizasyonu Türk Konseyi’nin daveti ile gittiğimiz modern ipek yolu turunun son durağı Issıkgöl de Kırgız devlet televizyonuna göl üzerinde bunları anlatıp Gebze'yi tanıttım. Tanrı dağlarının eteğinde ki Issıkgöl bölgesine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığındaki Türk Dünyası Belediyeler Birliği çok büyük bir cami yaptırıyor. 
   Gebze'nin kardeş şehri Issıkgöl bölgesi görülmeye değer. Çinli bilim adamları bu bölgenin tümü ile Çin kültürüne ait olduğunu ispat etmek için kazılar yapıyor bu yıl. Issıkgöl bölgesi ile ilgili Honkong’da uluslararası sempozyum düzenleyeceklerini Kırgız rehberimiz söyledi. Çinliler kadar bu bölgelere önem vermemiz gerekiyor. Çinliler, Tarihi Türk bölgelerinin kadim Türk yurtlarının kendilerine ait olduğunu ispat etmek için kendilerine göre sözde bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Issıkgöl yakınlarındaki ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların başkenti, Ünlü Türk bilim adamı Yusuf Has Hacip’in dünyaya geldiği Antik Balasağun da kazılar yapıyorlar. Bizim bilim adamları, üniversitelerimiz ve Araştırmacılarımız ne yapıyor?
Unutmayalım ki Gebze'nin kardeş şehri Issıkgöl, Tanrı dağlarının hemen arkasında bulunuyor. Uzun yıllardan beri Çin zulmü altında inleyen Doğu Türkistan'ın kadim Türk tarihi şehirleri Kaşgar, Urumçi, Turfan, Yarkent, Hotan Şehirleri ve Taklamakan çölleri Çin İşgali altında.  Gebze'nin kardeş şehri Issık göl bölgesi üzerinde Çin sinsi planlar yapıyor Gebze belediyesi Cumhurbaşkanında önem verdiği Dil yılı ile ilgili bir sempozyum düzenlemeli Issıkgöl’de doğan Kaşgarlı Mahmut’u gündeme getirmeli. 
  Sonuç olarak hem Türk dünyası hem de Türkiye’de olup bitenler, Türkiye’nin  ne kadar önemli bir ülke olduğunu göstermekte. Devlet ve millet olarak bu bilinç içerisinde hareket edip hem Türk Dünyası ve hem de İslam coğrafyası üzerinde oynanan oyunların farkında olmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek çalışmalar yapmalıyız. 


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Eğitim Parkında çocuklara yönelik eğitimler devam ediyor

Haberi Oku