banner1036
GÜNDEM:
GEZ DÜNYAYI GÖR KONYAYI

26 Ekim 2022 Çarşamba 11:44


Gebze gazetesi 
www.gebzegazetesi.com ve gazete Gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde yayınlanan makalemiz

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/gez-dunyayi-gor-konyayi.html

VAKIF İNSANI VE DEVLET ADAMI MERHUM KONYA VALİSİ İHSAN DEDE İLE 30 YILLIK GAZETECİLİK HATIRAM İLE 30 YIL ÖNCE 30 YIL SONRA KONYA’DA BELGESEL TADINDA DEVRİ ALEM
İnsan eser hizmet ve hatıraları İle yaşar.
Vakıf İnsanı ve devlet adamları hizmetleri ile yaşıyor.
1980 Darbesi öncesi ve sonrası İle Afyon Artvin Diyarbakır Kocaeli ve Konya valisi olarak devletimize büyük hizmet eden benimde kurucuları arasında olduğum bizzat kendi başkanlığında 1989 yılında Kocaeli’de kurduğu Kocaeli Atılım Vakfı ile Kocaeli’ye onlarca okul kazandıran çevre sağlık gibi sorunlarını çözen İhsan Dede’nin son valilik yaptığı Konya’ya gidiyorum.
An itibari ile 25 Ekim 2022 Gebze’den Konya’ya giderken aklımda 30 yıllık hatıralar canlandı 1992 yılında merhum Konya Valimiz İhsan Dede’nin daveti ile 9 saat süren tren yolculuğunu hatırlayıp merhum vali Dede’nin 30 yıl önce bana Konya’ya da yaptığı ve yapacağı hizmetleri anlattığı günler belgesel sinema şeridi gibi gözümün önünden geçti 30 yıl rüzgar gibi gelip geçmiş Konya’ya 30 yıl içinde bir çok kez gittim ancak merhum vali Dede ile geçen Konya günleri ve hatıralarımı unutmuyorum.
Merhum vali İhsan Dede Konya’dan merkeze alındıktan sonra Kocaeli’nin ilk merkez valisi oldu ve emekli olduktan sonrada sade bir vatandaş gibi Kocaeli sokaklarında dolaştı kitaplar yazdı konferanslar verdi 20 Eylül 2009 da izmit’de vefat etti bir grup arkadaşla vakıf insanı ve büyük devlet adamı İhsan Dede’yi İzmit Bağçeşme Şehitliği mezarlığındaki mezarı başında andık Fatiha okuyup dua ettik her hafta cuma namazlarını kıldığı ve bizzat tamiratını yaptığı Orhangazi Vakfı Orhan Caamisi’nde kuran hatmi okuduk.
30 yıl sonraki Konya yolunda bir kez daha merhum vakıf insanı ve devlet adamı İhsan Dede’yi rahmet ve şükranla anıyorum makam ve mekanı cennet olsun.
İHSAN DEDE MEZARI BAŞIN DA ANILDI
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2382750118546248&id=100004338481610
KONYA YOLUNDAN SELAMLAR
Alanya’da düzenlenen önemli bir toplantıya gitmek üzere uçakla gitme yerine tren yolunu tercih ettim Selçuklu devletinin yazlık başkenti Konya’dan kışlık başkenti Alanya’ya gitmek üzere Konya’ya geliyorum.
Kültür ve sanat politikaları kurulu başkanı olduğum ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Küresel Gazeteiler konseyinin Alanya’da düzenlediği KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve Dışişleri bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı toplantıya Konya üzerinden giderek 30 YIL ÖNCE 30 YIL SONRA KONYA DA DEVRİ ALEM BELGESEL PROGRAMI da çekerek Konya’da Vakıf Medeniyeti tarihimize de belgeselleştirip tarihe not düşüp zamana noterlik yapacağım.
Güneşli güzel bir sonbahar günü hızlı trenle Konya yolundan 
www.devrialem.tv farkı İle tüm arkadaşlara ve devri alem belgesel programımızın izleyicilerine VAKIF MEDENİYEYİ RUHU İLE belgesel tadında selam olsun.
VAKIF RUHU BELGESELİ
https://youtube.com/playlist?list=PLVpLtuUKuBQDwThSBuU6eby9cXMz8clwU
KONYA SAHİP ATA VAKFI MÜZESİ
Makalemi Konya vakıflar tarihinde çok önemli yeri olan Sahip Ata Vakıf Müzesi ile ilgili bilgi ile noktalıyor sizleri Konya’yı gezip görmeye davet ediyoruz.
“…Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1277 yılında yaptırılan külliyenin mimarı Keluk b. Abdullah’tır. Külliye yerleşim planı olarak, kuzeyde câmi, câminin mihrap duvarına bitişik inşâ edilmiş içinde Fahreddin Ali, eşi ve çocuklarının kabirleri bulunan türbe, türbenin güney duvarı bitişiğinde hânkâh, hemen yol aşırı karşısında çifte hamam yer almaktadır. Câmi, kuzeyden bir portal girişine sahiptir. Portalın sağ ve solunda altlı üstlü ikişer hücre bulunmakta, alttakiler sebil vazifesi görmektedir. Giriş kapısını çevreleyen pervazın üzerinde Besmele ve Fâtiha suresi yazılıdır. Külliyenin hânkâh (dergâh) kısmı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Sâhib Atâ Vakıf Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır…” (Kaynak Konya kültür müdürlüğü )


banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Eğitim Parkında çocuklara yönelik eğitimler devam ediyor

Haberi Oku