banner1036
GÜNDEM:
GİRESUN İÇİN YENİ KAPI

25 Ekim 2016 Salı 10:23

 Giresun’un kalbinin attığı Yenikapı’ya binlerce kişi akın etti.

 Giresun’un kalbi bu kez İstanbul Yenikapı Miting alanında attı. Giresun Federasyonu tarafından bu yıl 10’uncusu Yenikapı’da düzenlenen Giresun Günleri büyük ilgi gördü. Perşembe günü başlayan ve dört gün süren Giresun tanıtım günlerine başta Giresun Valisi Hasan Karahan olmak üzere, Milletvekilleri, Belediye Başkan'ları üst düzey devlet yöneticileri yurt içi ve yurt dışından çok sayıda Giresunlu açılış törenine katılarak üç gün boyunca programa akın etti. Gebze Bölgesi’nden de çok sayıda Giresun Derneği, STK programı takip ederek, stant kurdular.

GİRESUN’A YENİ BİR KAPI

Giresun Dernekler Federasyonu Başkan'ı Mehmet Kuğu törende yaptığı konuşmada tanıtım günleri Hakkı'nda bilgi verdi. Bununla birlikte Vali Hasan Karahan ve milletvekilleri de konuşmalarında tanıtım günlerimin önemine değinerek bu etkinlikler sayesinde gençlere Giresun kültürünün tanıtıldığını birlik ve beraberliğin sağlandığını açıkladılar. Gurbette yaşayan Giresunlular, kentlerini kültürlerinin, adetlerini Yenikapı’da sergilerken, Giresunlu sanatçılar Yılmaz Turan, Ali Gedik, Ömer Can, Kara Davut, Yücel öner, Mehmet Ay, Ahmet Olgun gibi sanatçılarda sahne aldılar.

KAHRAMAN KONFERANS VERDİ

Giresun Tanıtım Günlerinde kültürel etkinliklere de bu yıl önem verildi. Federasyon Genel Başkan yardımcısı Zafer Tahmaz’ın organizasyonu ile paneller, belgesel gösterimleri de yapılarken, Gazetemiz Kurucusu ve Devri Alem Belgesel programı yapımcısı İsmail kahraman da 100.Yılında Kafkas Cephesi-harşit Savunması konulu konferans verdi. Konferansla birlikte Harşit Belgeseli’nin gösterimi de gerçekleştirildi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI CANİKLİ DE GELDİ

Giresun Federasyonu tarafından Yenikapı’da 10.’su düzenlenen Giresun Günlerine katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ülke gündemini değerlendirdiği konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden beri hiç olmadığı kadar güçlü bir ülke olduğunu ve güçlenmeye devam ettiğini belirterek, “Bugün Türkiye kurulduğu günden bu güne hiç olmadığı kadar güçlü ve güçlenmeye devam ediyor. Artık hiç kimse bölgede Türkiye’yi hesaba katmadan karar alamaz istediği gibi at oynatamaz. Çünkü bu bir hak mücadelesidir. Milletin güvenliğini sağlama mücadelesidir. O tehlikeyi bertaraf edene kadar işin içindeyiz.”dedi.

CANİKLİ KUŞ DİLİ İLE KARŞILANDI

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye yaptığı konuşmanın ardından Giresun Federasyonu Başkanı Mehmet Kuğu tarafından Giresun evi maketi hediye edildi. Bakan Canikli ise daha sonra ilçe ve derneklerin kurduğu stantları dolaşırken, Giresun’un Çanakçı ilçesinin Kuş köylülerinin haberleşme aracı olarak kullandığı kuşdili ile karşılandı. Bakan Nurettin Canikli ise dünyaya kuşdili ile barış mesajı verilmesini istedi. Bakan Canikli’nin “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yoluna devam edecektir” sözlerini Kuşköylü Rıfat Köçek kuşdili ise seslendirdi.

“YENİKAPI, YENİ BİR KAPI OLACAK”

Yenikapı Giresun Günleri’ni, Giresun’a açılan yeni bir kapı olarak değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan “İstanbul’da Giresun’un iki kat fazla nüfusu İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir. Bu insanlar göç ederken beraberinde kültürlerini de götürmektedir. Biz de İstanbul’da bu kültürü yaşatmaktayız. Yeni nesillere Giresun’a gitmeden Giresun’u buraya getirip tanıtıyoruz. Bundan önce Giresun Günleri Feshane’de yapılırken, bu etkinlik Yenikapı’ya taşınmıştır ve Yenikapı’yı Giresun’a açılan yeni bir kapı olarak görüyoruz” dedi.

İSTANBUL VALİSİ DE GELDİ

Giresun Günleri’ni ziyaret eden İstanbul Valisi Vasip Şahin’e günün anısına “Fındık başımızın tacıdır” maketi hediye eden Giresun Valisi Hasan Karahan yaptığı açıklamada, “Giresun’dan gelenlerle, İstanbul’da yaşayan Giresunlular kaynaşma imkanı buluyor. Bürokratlar, siyasetçiler, işadamları, sivil toplum kuruluşları bir araya gelme imkanı bularak Giresun için ne yapılabileceği konuşuluyor. Amacına da ulaşıyor. Böyle bir etkinlikte yine bir aradayız. Gelen misafirlerimiz de oluyor. Onları da burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

LOBİCİLİK GÜÇLENMELİ

CHP Giresun Milletvekili Bülent Beştaşoğlu ise Giresun Günleri’ni memleket ile gurbetin birleşmesinin, kaynaşmasının bir güzel örneği olarak değerlendirdi. Bektaşoğlu, “Hemşerilerimiz birlik- beraberliklerini ve lobicilik faaliyetlerini güçlendirmelidirler. Hizmet eksikliklerimizi ancak böyle gideririz” dedi. Giresunluların lobicilik faaliyetlerini güçlendirmelerini isteyen CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “Giresun Günleri birlik ve beraberliğimizi güçlendiriyor. Bu gücümüzden lobi yaramalıyız. Bu sayede  hizmet alırız”diye konuştu. Bektaşoğlu Giresun Günleri’ni sıla ile gurbetin birleşmesinin, kaynaşmasının güzel bir örneği olarak değerlendirdi.

GİRESUN DEĞİŞİYOR

Programı takip eden Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun’da önemli bir değişim olduğunu belirterek, “Gazi Caddesi ve Alpaslan Caddesi’ni araç trafiğine kapattık. Atatürk Meydanı kentin vitrini oldu. Keşap durağı olarak bilinen aslında adı Cumhuriyet Meydanı olan meydanı tamamladık. Alt bölümü ilçe ve köy dolmuş terminali olan Cumhuriyet Meydanı, ikinci bir meydan olarak yerini aldı. Tarihi Kazancılar Yokuşu yeniden düzenlendi. Biz Giresun’a gelen üniversite öğrencilerine ücretsiz çamaşırhane yaptık. 101 milyon Euro’luk Altyapı Hibe Projesi kazandık. Çöp sorununu çözdük. Ancak tesisin yapıldığı bölgede mahkeme bir ev yüzünden yürütmeyi durdurdu. Mahkemeyi kazandık. Kısa süre sonra tekrar çöp arıtma tesisi çalışacak. Bu sonun Sahildeki tüm belediyeleri ilgilendiriyor. Giresun’a hizmet etmekten çok mutlu oluyorum. Sizlerle beraber olmaktan mutlu oluyorum.”

KUŞ DİLİ, DEV KEMENÇE

Giresun Federasyonu tarafından Yenikapı’da düzenlenen Giresun Günleri’nde en çok ilgi görenlerden biri de kuşdili (ıslık) ile haberleşme oldu. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköylülerin yüzyıllardır haberleşme aracı olarak kullandığı kuşdili Yenikapı’da yankılandı. Kuşköylülerin tanıtım amacıyla yaptığı haberleşme ziyaretçilerin büyük ilgisini gördü. Giresun Günleri’nde Giresunlular memleket özlemini giderirken, yöresel el sanatlarının ve kültürel değerlerinin gelen ziyaretçilere tanıtımını yaptı. Giresun Günleri’nde köy yaşamını yansıtan köy evi ve 3 metre boyundaki dev kemençe ilgi odağı olurken, yöresel el sanatları ve yiyecekler de ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

GÖRELE DONDURMASI, MAYIS HELVASI, BAYATLAMAYAN EKMEK

Görele dondurması İstanbul’da özleyenlerin ayağına getiren getirirken ziyaretçilere de tanıtan Şenol Avcı Maraş dondurmasına rakip olduklarını söyledi. İstanbul’da yöreye özgü Mayıs Helvası’nı ziyaretçilere ikram eden Hasan Civak ise, “Helvamızı ülkemizin en kaliteli fındığı olan Giresun fındığının karışımıyla yapıyoruz. Bir tadan bir daha istiyor. Bu helva sadece Giresun’da bulunur” dedi. Bir ay boyunca bayatlamayan taş fırın ekmeğini tanıtan İbrahim Alaca da, “Bu hakiki taş fırın ekmeğidir ve buğdaydan ekşi maya ile 12 saat fırında kalarak yapılır. Bir ay boyunca tazeliğini korur ve sağlığa faydalıdır” dedi.





Ömür Kavran

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Eğitim Parkında çocuklara yönelik eğitimler devam ediyor

Haberi Oku