Gebze bugün tarihi bir sempozyuma daha ev sahipliği yapacak. Gebze  Belediyesi ev sahipliği ile 2. uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu organize ediliyor. Sempozyumda çok sayıda Bilim Adamı, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethi, Fatih’in vefat ettiği Gebze hünkar Çayırı ve Gebze bölgesiyle ilgili bilimsel bildiriler sunacaklar. 
    Bu sempozyuma biz de araştırmacı gazeteci ve Devri Alem belgesel program yapımcısı olarak Fatih sultan Mehmet Han’dan Çoban Mustafa Paşa’ya Gebze’nin kentleşme süreci, Çoban Mustafa Paşa’nın Gebze’nin kentleşme sürecine katkısı, Gebze’de ki Osmanlı vakıfları, Mustafa Paşa’nın kurduğu vakıflar, Fatih Sultan Mehmet, 2.Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamış, Gebze Bölgesi başta olmak üzere Osmanlı Coğrafyasının bir çok yerinde kurduğu vakıflarla eser ve hizmet bırakmış, bir çok sefere katılmış, önemli bir devlet adamı olan Mustafa Paşa’yı tanıtmak ve anlatmaya çalışmak benim için çok önemli bir vefa borcu. Bu vefa borcunu az da olsa bu sempozyuma bizleri davet ederek ödemeye çalışmama vesile olan Gebze Belediye Başkanı sayın Köşker’in şahsında sempozyuma emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Keşke Çoban Mustafa paşa ile ilgili başlı başına bir sempozyum organize edilebilse. 
ÇOBAN MUSTAFA PAŞA VE GEBZE VAKFI
Çoban Mustafa Paşa ve Gebze’de ki vakıf Hizmeti ve Külliye ile ilgili bugün www.kocaeligebze.tv de canlı bir makale seslendirdik. Bu makalede Çoban Mustafa Paşa’nın kimliği hakkında bilgiler ve Gebze’de ki külliye hakkında ayrıntılı açıklamalar yer almakta. bu canlı makaleyi http://kocaeligebze.tv/v/42932/smail-kahramanla-canli-makale---gebzede-vakif-medeniyeti--oban-m#.VV2ZdPntmkp adresinden izleyebilirsiniz.
2.ULUSLARARASI HÜNKARA VEFA SEMPOZYUMU
Gebze bir kez daha Hünkara Vefa’da buluşacak. 1481 yılında Doğ seferine çıkarken Gebze’de hayatını kaybeden Fatih Sultan Mehmet bir kez daha sempozyumla anılacak.  Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in ev sahipliğinde Gebze Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak sempozyuma konuk olacak seçkin tarihçiler ve akademisyenler Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ni her yönüyle ele alarak sunumlarda bulunacak. Üç oturumda düzenlenecek 2. Uluslar Arası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumunda Prof. Dr. Mustafa Daş Fatih’in Karadan Gemileri Yürütmesine Dair Bazı Tespitler, Prof. Dr. Alfina Sıbgatullına Rus literatüründe Fatih Sultan Mehmet, Prof. Dr. Ebru Altan İstanbul’un fethi sırasında şehirde yaşananlar ve psikolojik durum, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil dini ve edebi yönüyle Fatih dönemi, Prof. Dr. Yaşar Ertaş 16. Yüzyıl Avrupasında Osmanlı algısı, Prof. Dr Fahamettin Başar İstanbul’un fethine giden yolda Gebze’nin önemi konularında sunum gerçekleştirilecek. 
Bende sempozyumun öğleden sonraki bölümünde 15.30-17.00 saatleri arasında çok sayıda Profesör ilke birlikte Çoban Mustafa paşa’yı anlatacağım.
   Evet sonuç olarak bu tür bilimsel sempozyumlar, İlmi toplantılar, tarih ve kültüre yönelik bilimsel araştırmalar, kültür hizmetleri en önemli eser ve hizmet olarak değerlendirilmekte. Makamlar gelip geçici, insan ömrü fani. Baki kalan eser ve hizmetlerdir. 500 yıl sonra Çoban Mustafa Paşa’yı hayırla ve rahmetle anmak onun yaptığı hizmetler sayesinde oluyor. Keşke, hepimiz Çoban Mustafa Paşa’nın hayatından ders ve ibret alabilsek, onun gibi Vakıflar kurarak insanlığa hizmetlere edebilsek. 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981