İLÇE HABERLERİ:
ISIRGAN OTU EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

17 Ekim 2016 Pazartesi 10:34

Isırgan Otu, artık ekonomiye kazandırılacak. İnsan sağlığına olan binbir çeşit faydasıyla bilinen ısırgan Otu, artık Türk ekonomisine de katkı sağlayacak. Bu çalışma Giresun’un Espiye ilçesinden başlarken, projenin öncülerinden Mehmet yılmaz Gazetemize açıklamalarda bulundu. Gebze’de yaşayan Giresun Espiye Soğukpınarlılar önceki gün gazetemizi ziyaret ettiler. Soğukpınar dernek başkanı Mahmut Oflu, Eski başkan Halil Yaman Portakal, Isırgan otuyla ilgili çalışmayı başlatan Soğukpıar Belediyesi çalışanı Mehmet yılmaz ve Dernek Üyesi Mustafa Karaman ziyarette hazır bulundu.

ISIRGANLARDAN ÜRÜN ELDE EDİLECEK

Isırgan otu, "Karadeniz Bölgesinde Yetişen Isırgan Otundan Ticari Doğal Tekstil, Kozmetik ve Gıda Boyası ile Lif Elde Edilmesi ve Elde Edilen Ürünlerin Antibakteriyal Aktivitelerinin Araştırılması" projesiyle ekonomiye kazandırılacak. Karadeniz Bölge’sinde özellikle fındık bahçelerinde ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunan ısırgan bitkisinin, kimyasal yollarla imha edilmesi istenmediğinden, Soğukpınar beldesinde yaşayan sosyal girişimci Mehmet Yılmaz’ın öncülüğünde köy halkı organize edilerek ısırgan bitkisi toplatıldı. Toplanan ısırganlardan da katma değeri yüksek ürünler elde edilecek.

FINDIKIK VE ISIRGAN PROJESİ

Yılmaz çalışmayla ilgili, “Yapılan çalışmalar sonucunda ikili tarım kapsamında fındık ve ısırganın bölge ekonomisine kazandırılması amaçlanıyor. Karadeniz bölgemizde fındıkla iç içe yetişen ısırgan bitkisinden yararlanarak sektör ihtiyacı giderilmeye çalışılacaktır. Özellikle de fındık ve ısırganın aynı bahçeden elde edilecek olması projemizin özgün yönünü oluşturmaktadır.”dedi. Yılmaz, projede fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırganın toplatılarak hem boyarmadde hem de lif elde edilmesi, üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

2011 yılında bilimsel bir yaklaşımla İstanbul Üniversitesi İstanbul Teknokent’ inde  AGRO ARGE ve Danışmalık Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi öncülüğünde ön çalışmalarına başlamıştır. AGRO ARGE ve Danışmalık Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nde yapılan AR-GE sonuçlarını yatırıma dönüştürmek amacıyla 2012 yılında Giresun’unun Tirebolu ilçesinde ticari hayatına İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim olarak başlanmıştır. AR-GE çalışmaları iki kurumda da devam etmekte.
(Ömür Kavran)

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kaza Yapan Futbolcu 3 Günlük Yaşam Savaşını...
Gebze ilçesinde meydana gelen kazada yaralanan Darıca Spor U18 futbolcularından Yunus Emre Savaş, 3 günlük...

Haberi Oku