banner1001
KÜLTÜR VE SANAT:
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI

04 Haziran 2020 Perşembe 10:45

                Günümüzde; dünya nüfusunun hızla yükselişi, çarpık kentleşme, sanayileşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak ve su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar baş gösteren çeşitli önemli sorunlar, tüm insanlığı tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır. Dünyanın bizlere emanet olarak bırakıldığının farkında olarak tabiatı korumak, küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin insani görevidir.

 

          Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların gayesi, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki, çevreye verdiğimiz zarar aslında insanlığa verilen zarardır. Bu nedenle, çevreye verilen önem insan varlığına verilen önemle eşdeğerdedir.

 

          Biyolojik çeşitliliğin korunduğu, doğal kaynakların sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla yöneltildiği, çevreyle dost, planlı kentleşmenin esas alındığı ve çevre kirliliğinin önlendiği bir gelecek için öncelikle çevre konusunda hassasiyetin ve bilincin artırılması büyük önem taşımaktadır.

 

          Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan ilimizde de, tabiat varlıklarımızı korumak, çevre kirliliğine önlemek, oluşan kirliliği gidermek, doğal kaynakların ve zenginliklerin muhafazası ve kamuoyunda çevre bilincinin oluşması için tüm kurum ve kuruluşlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, eğitim kurumlarımızla, basın-yayın organlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle ve vatandaşlarımızla  işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

          Yaşadığımız bu salgın günleri de göstermiştir ki dünyanın tüketim alışkanlıklarını değiştirerek, daha az atık oluşturma ve atıkların yönetimi ve teknikleri yolunda yeni alışkanlıklara ihtiyaç bulunduğu ortaya çıkarmıştır. İsrafın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüşümünün sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayeleri ve öncülüğünde 2018 tarihinde başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında valiliğimiz kompleksinde; 23 Şubat 2018 - 28 Mayıs 2020 tarihleri arasında  29.210 kg atık kağıt, 3.600 kg atık cam, 1.555 kg  atık metal ve 2.680 kg atık plastik toplanmış ve geri kazanım firmasına teslim edilmiştir. Bu sayede 497 ağaç kesilmekten kurtarılmış, atık cam, plastik ve metal toplanması il de %95 hammadde tasarrufu sağlanmıştır.

 

          İl  genelinde ise proje başlangıcından itibaren; 16.345 ton atık kağıt, 8.061 ton atık cam, 7.239 ton atık metal ve 10003 ton atık plastik toplanmış ve bu sayede 277.845 ağaç kesilmekten kurtarılmış, atık cam, plastik ve metal toplanması ile de % 95 hammadde tasarrufu sağlanmıştır.

 

          İlimizde, Dilovası’nda 4, İzmit’te 3, Gebze’de 2, Başiskele 2, Kandıra ve Körfez’de 1 ‘er adet olmak üzere toplumda 13 adet sabit hava kalitesi ölçüm istasyonlarımız bulunmakta ve bu istasyonlarımız tarafından hava kalitesi değerlendirmeleri yapılmaktadır.

 

          Ayrıca ilimizde 37 tesise ait toplam 110 baca on-line olarak izlenmektedir.  Bu sayede; sistemde bulunan fabrikaların emisyonları anlık olarak 7/24 izlenmekte, veriler bilgisayarlara kaydedilmekte ve günlük olarak değerlendirilmektedir.

 

          İlimizde hava kalitesinin iyileştirmeye yönelik olarak Kimyasal Depolamalara ilişkin Valilik Genelgesi yayımlanmış, bu genelge ile Türkiye’de ilk defa Kimyasal depolama yapan firmaların emisyonlarına yönelik çalışma yapılmış, belli başlı kimyasallar için emisyon tedbirleri bir standarda bağlanmıştır.

 

          Bazen yalnızca birkaç dakika süren ancak yine de hava kalitesini olumsuz etkileyerek, şikayete sebep olan emisyonlar Türkiye’de ilk defa uygulanan YEŞİL GÖZ projesi ile şikayete konu bacaların görüldüğü gece görüş kameraları taktırılarak, yeni bir çözüm olarak ortaya çıkmış ve gece görüş kamerası taktırılan tesislerde şikayetler sonlanmıştır.

 

          Yine Valiliğimiz Genelgesi ile; lisanslı tehlikeli atık geri kazanım/bertaraf ve ara depolama tesislerine kamera sistemi kurulmuş, 24 esasına göre giriş ve çıkışları kayıt altına alınmakta ve bu alınan kayıtlar da 1 yıl süre ile saklanmaktadır. Bu konuda  Türkiye genelinde ilk ve tek uygulama ilimizde olup, kaçak atık dökümlerinin önüne geçilmesinde örnek teşkil etmektedir.

 

          İlimiz sınırları içerisinde, gerek il içinden gerekse il dışından atık su transferi yapan tüm vidanjörlerin transfer edilen atık suların, kaynağından bertaraf noktasına kadar izlenebilmesinin mümkün kılınması, kaçak deşarjların anında tespit edilerek gerekli iş ve işlemlerin tesis edilebilmesi amacıyla Türkiye’de ilk defa ilimizde faaliyet gösteren atık su taşıyan tüm vidanjörlere cip taktırılması sağlanmıştır. Bu sayede kaçak vidanjör dökümlerinin engellenmesi hedeflenmiştir.

 

          Valilik olarak çevreyi, suyu, havayı, ormanı ve toprağı bir bütün olarak  ele alıp, çalışmalarımızı bu çerçeve içerisinde yürütüyoruz. Bu amaçla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 2019 yılında 2785 adet tesis denetlenmiş ve uygunsuzluk tespit edilen 52 adet tesise 4.894.503,28 TL. idari yaptırım, 2020 yılı Ocak-28 Mayıs tarihleri arasında ise; 548 adet tesis denetlenmiş, uygunsuzluk tespit edilen 22 Tesise 1.987.696,67 TL. idari yaptırım uygulanmıştır.

 

          Çevre sorunları ile mücadelenin en önemli aşamalarından biri de, çevre sorunları konusunda çocuk yaşlardan başlayarak, toplumda hassasiyetin arttırılması ve çevre duyarlılığının aşılanması, tüm insanlığı tehdit eder boyuta ulaşmış bu tehlikeye karşı alınacak tedbirlerin toplumun tüm bireylerinin benimsemesidir.  Bu amaçla da 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı içerisinde 36 adet okulun öğrencilerine çevre bilincinin arttırılması için eğitimler verilmiş olup, bu eğitimler tüm okullarımızda devam etmektedir.

 

          Bu duygu ve düşüncelerle; doğal kaynakların ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde işletildiği, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttığı, temiz, yeşil ve yaşanabilir bir çevreyi gelecek nesillerimize bırakabilmemiz dileğiyle tüm halkımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.' dedi.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Devri Alem Belgesel Programı Yayın Akışı...
Her gün, günde 3 defa TGRT Belgesel ekranlarında yayınlanan Devri Alem belgesel programı 18-24 Mart 2024...

Haberi Oku