banner1001
SAĞLIK:
Ebeveynlerin ergenlik yaşı çocuğu etkileyebiliyor

04 Aralık 2018 Salı 14:06

Ergenliğin genel olarak kızlarda 9-10, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başladığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Kız çocuklarında ergenliğin ilk fiziksel bulgusu meme gelişimi ve/veya pubik kıllanma; erkek çocuklarında ise testislerde büyüme ve kıllanmadır” dedi.

 

Erken ergenliğin tedavisi altta yatan nedene göre değişiyor

Erken ergenliğin tedavisinin altta yatan nedene göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Erkek çocuklarda erken ergenlikle karşılaşıldığında altta yatan beyin tümörü gibi ciddi hastalıklar da olabilir. Bu durumun tedavisi altta yatan hastalığın tedavisini gerektirir” şeklinde konuştu. Daha sık karşılaşılan ve nedeninin kesin olarak bilinmediği ve altta yatan bir nedenin olmadığı durumların gerçek erken ergenlik olarak tanımlandığını belirten Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Bu durumun tedavisi oldukça kolay ve etkilidir. 28 günde bir aşı gibi yapılan depo etkili ilaçlar ile ergenlik kontrol altına alınabilir” açıklamasında bulundu.

 

Erken ergenlik sağlıklı beslenme ve sporla önlenemez

Ergenliğin başlamasında genetik, çevresel faktörler, beslenme ve vücut ağırlığının da önemli olduğunu söyleyen Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Sağlıklı beslenme, spor yapma ve kilo kontrolü tüm hormonal sistemlerin sağlıklı olması için gerekli olsa da bunlara dikkat edilen çocuklarda da erken ergenlik ile karşılaşılabiliyor. Gerçek erken ergenliğin sebebi tam olarak bilinmediği için bunlara dikkat edilerek erken ergenlik önlenemez” şeklinde konuştu.

 

Ebeveynlerin ergenliğe girdiği yaş çocuğu etkileyebiliyor

Ebeveynlerin ergenlik yaşlarının da çocukları etkileyebildiğini belirten Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Ergenlik, her çocukta kendi içinde farklı seyir gösterir. Bu nedenle, ergenlik süresi boyunca tüm çocukların aralıklı olarak izlenmesinin boy, kilo ölçümü ve pubertal muayenelerinin yapılması normalin dışındaki durumların tespiti için oldukça önemli” dedi.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku