SAĞLIK:
OSMANLI'nın BİTKİSEL TEDAVİSİ NOBELE ADAY

05 Ekim 2016 Çarşamba 13:47



EDİRNE (AA) - Cihan Demirci -Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bitkisel tedavinin Türkiye'de 1960'lı yıllara kadar uygulandığını belirterek, "60'lı yıllarda bunlara 'çer çöp', 'kocakarı ilacı' dediler. O zamanlarda Osmanlı'nın otacı kültürü maalesef kaybolup gitti. Kaybolan kültürümüzü tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum." dedi.

Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel tedavinin Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde yoğun şekilde kullanıldığını söyledi.

Bitkisel tedavinin Türkiye'de de 1960'lı yıllara kadar uygulandığını aktaran Saraçoğlu, şöyle konuştu:

"60'lı yıllarda bunlara 'çer çöp', 'kocakarı ilacı' dediler. O zamanlarda Osmanlı'nın otacı kültürü maalesef kaybolup gitti. Kaybolan kültürümüzü ben tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum. Osmanlı'dan bu yana gelen otacı kültürünü tanıtmaya ve insanlara anlatmaya çalışıyorum. Doğanın bize verdiği şifa gücü ortadadır. Ben gezerek insanlara bu hizmeti sunmaya çalışıyorum."

Prof. Dr. Saraçoğlu, Osmanlı'da birçok hastalığın bitkisel tedaviyle iyileştirildiğini dile getirdi.

En çok kullanılanlar dikkate alındığında tedavi için yüze yakın bitkinin kullanıldığını aktaran Saraçoğlu, "Tabii bunların karışımları da var. Bazı bitkileri tek başına kullanıyorsunuz. Bazılarını ise iki tane, üç tane bitkiyi karıştırarak şifayı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu kültürü çok iyi yaşatmamız lazım. Osmanlı arşivlerimiz bunun için çok zengin bir kaynaktır." diye konuştu.

Bitkisel tedavi kaynağı: Osmanlı arşivleri
Saraçoğlu, Çinlilerin geçen yıl bitkisel tedavi anlamında Nobel Tıp Ödülü aldığını anımsatarak, "Ödül, Tu Yoyo adında 87 yaşında bir kadına verildi. Neyle verdiler, 3 bin yılık Çin el yazmalarını inceledi, araştırdı ve sıtmaya karşı en etkili bitkisel tedaviyi geliştirdi. Bunun için de Nobel Ödülü aldı. Osmanlı çok geniş bitkisel tedavi arşivine sahip. Kaynak zenginliği açısından bitkisel tedavide Nobel Ödülü alınabilir." dedi.



AA - Ankara 
Muhabir: Cihan Demirci
Yayınlayan: Esra Ağaçyetiştiren

banner982
Anahtar Kelimeler
GebzeHaberAaDarica
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Uzmanı Uyardı: Bu Hastalık Çok Sinsi İlerliyor
Kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan, insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen...

Haberi Oku