Kötü ve acı hatırılar hep akılda kalır. Unutmak bazen güzel olsa da, unutmamak ve yaşanan acılardan ders çıkartmak gerekir. Birçok acı olaylar yaşadık ve yaşamaya devam ediyor. 17 Ağustos 1999 tarihinde gece Saat: 03.02’de yaşadığımız depremin ardından tam 16 yıl geçti.
Sesimi duyan var mı? Çığlıkları dün gibi kulaklarımda çınlıyor. 40 yıldır gazetecilik yapan, 30 yıldır Devr-i Alem programı ile Kültür ve Medeniyet tarihimizin izlerini araştırarak belgeselleştiren bir gazeteci olarak, depremi yaşamış bir gazeteci olarak bu acılardan ders çıkartılmaması beni üzüyor.
Depremin ardından 16 yıl geçti. Yasak savma kabilinden birçok şey yapıldı. Fakat yapılan her şey bir maalesef bir fotoğraf karesi olarak kaldı. Bugün şu soruları çok iyi sormamız ve irdelememiz lazım. Büyük Marmara Depremini yaşadığımız 17 Ağustos 1999 tarihinden bu yana geçen 16 yılda ne yaptık? Bir daha bu büyüklükte bir felakete hazır mıyız? Yaşadığımız bu depremden ders aldık mı?  Bu soruları iyi irdelememiz gerekiyor.
DEPREM MÜZESİ YAPILMALI
17 Ağustos depremini yaşayan, bu konuda ciddi araştırmalar yaparak Devr-i Alem programı olarak belgeselleştiren bir gazeteci olarak kentimizde deprem bilincinin oluşmaması üzüntü verici. Evet, depremle ilgili ciddi bir fotoğraf arşivimiz bile yok. Bu konuda bir çalışma yapılmalı ve deprem bilincini kentimizde oluşturmak için bir deprem müzesi ve sergisi oluşturulmalı. 
VALİ GÜZELOĞLU DEPREM ÇALIŞMASI YAPMALI
Kentimize görevlendirildiği günden bu yana başarılı çalışmalara imza atan ve ilimizin tüm sorunlarına ilgiyle yaklaşarak çözümü konusunda ciddi girişimlerde bulunan Kocaeli Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’na tarihi görev düşüyor. Sayın Vali, bu konuya ilgiyle yaklaşarak yetkili ve etkili kurumlarla toplantı gerçekleştirmeli ve 16 yıl önce yaşadığımız deprem konusunda çalışmalar yapmalı. İlimizde bir deprem bilincinin oluşması için bir deprem müzesi oluşturulmalı.
ÜNİVERSİTE VE TÜBİTAK’A TARİHİ GÖREV
Türkiye’nin birçok önemli kuruluşu Kocaeli’de ve Gebze’de bulunuyor. Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan Kocaeli Üniversitesi, yeni kurulmasına rağmen başarılı bir çalışma süreci geçiren Gebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK.
17 Ağustos’ta yaşadığımız Marmara Depremi ile ilgili üniversitelerimiz ve TÜBİTAK iş birliği yaparak ciddi bir araştırma sürecine girmeli ve bilimsel olarak bir tablo ortaya koymalı. Bu konuda Üniversite Rektörlerimize ve TÜBİTAK Başkanımıza büyük görev düşüyor. Kocaeli’nin deprem tarihine ışık tutacak ve gelecekte yaşayabileceğimiz deprem ve afetlerle ilgili bilimsel araştırma yaparak Kocaeli kamuoyu ile paylaşılmalı.
DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Kocaeli’de ya da Gebze’de bir toplantı yapılarak deprem konusu ciddi anlamda ele alınmalı. Deprem Müzesi’nin yanında TÜBİTAK bünyesinde bir Deprem Araştırma Enstitüsü kurulmalı. 
NE YAZMIŞTIK?
Kocaeli’de yaşadığımız depremlerle ilgili daha önce kaleme aldığım makalenin bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. 17 Ağustos’un yıl dönümünde kaleme aldığım ‘Deprem felaketinden ders aldık mı?’ başlıklı yazıyı http://www.gebzegazetesi.com/depremden-ders-alindi-mi-makale,1189.html adresindeki linkten okuyabilir, depremle ilgili hazırladığımız belgeseli http://kocaeligebze.tv/v/16040/asrin-felaketi-marmara-depremi#.VdGbXbLtmkq adresindeki linkten izleyebilirsiniz.
BUGÜN DEPREM OLSA
Tarihi belgeler ve Osmanlı arşivlerine baktığımızda çok sayıda bölgemizde deprem yaşandığını görüyoruz. 1500’lü yılların başında yaşanan deprem küçük kıyamet olarak adlandırılmış, birçok bölge haritadan silinmişti. Eskihisar önlerinde tarihi bir şehrin sular altında kaldığı, tarihçiler tarafından açıklanmakta.
1719 yılının 24 Mayıs’ında yaşanan depremde Marmara bölgesinde binlerce kişi ölmüş, birçok bölge haritadan silinmişti. Daha birçok küçüklü büyüklü depremler yaşanmış, 13 yıl önce 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan deprem ise tam bir felaket olmuş, resmi olmayan rakamlara göre. On binlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Bugün deprem olsa daha büyük felaketler yaşanacaktır. Daha büyük felaketler yaşamamak için ciddi anlamda önlemler alınmalı. Ancak 13 yıldır hasarlı binalar bile yıkılamamış, geçtiğimiz günlerde Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklama da binlerce hasarlı bina yıkılmayı bekliyor. Hasarlı binaları bile yıkmaktan aciz olan deprem yönetimi, Yaşanacak büyük deprem felaketlerine nasıl hazır olabilir. (2012 – Gebze Gazetesi)
Evet, Kocaeli’nde deprem bilincini oluşturmak ve yaşadığımız büyük acıdan ders almak için Kocaeli Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu başta olmak üzere, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve tüm etkili ve yetkili kurumlara büyük görev düşüyor. Bu konuda örnek bir çalışma yapılabileceğine yürekten inanıyor, depremde kaybettiklerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981