ÜRETİM AKSAMADI İHRACAT VE İSTİHDAM ARTTI

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un başkanlığında gerçekleşen İMES OSB Müteşebbis Heyet toplantısında 2021 yılının faaliyetleri değerlendirilirken, 2022 yılında yapılacak olan çalışmaları kapsayan gündem maddeleri de  görüşüldü. Toplantıya İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, Başkanvekili Kerim Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri  Ahmet Şahin, Enver Kaya, İsmail Akbıyık ve Müteşebbis Heyet üyeleri  Süleyman Akar, Erol Elmas, Turan Durmuşoğlu, Hasan İstanbulluoğlu, Ahmet Sözer, Vedat Kirişçi, Şakir Eriş, Hüseyin Öztürk, Barış Er ve Bölge Müdürü Onur Kesici katıldı. Toplantının ana gündemi, 2021 yılının kalkınma verilerinin değerlendirilmesi ile 2022 yılında yapılacak olan faaliyet çalışmaları oldu. Konu ile ilgili 2021 yılında gerçekleşen enerji, inşaat, istihdam, ihracat verileri ile üst yapıların toplam miktarları değerlendirildi. Pandemi dönemine rağmen hiçbir şekilde üretimin aksamadığı İMES OSB’de istihdam ve ihracat artış gösterdi.

ENERJİ VERİLERİ ÜRETİMİN GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Dilovası İMEZ OSB’de 2021 yılında, 2020 yılına oranla elektrik tüketimi yaklaşık olarak yüzde 25’lik bir artış gösterdi. Bu artış üretimin yaşanan zorlu pandemi şartlarına rağmen devam ettiğinin ve kapasitenin artışının göstergesi olarak nitelendirildi. Ayrıca su tüketimi yaklaşık yüzde 33 yükseliş gösterirken, doğal gaz tüketiminde yaklaşık yüzde 36’lık bir artış gözlemlendi. Konu ile ilgili İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, “Bölgemiz her geçen gün cazibe merkezi olmaya devam ediyor. İşletmelerimiz Covid-19 pandemisinin getirdiği olumsuzluklara rağmen üretmeye, geliştirmeye ve ihracat yapmaya devam etti. Her ay uzaktan okuma sistemlerimiz ile fabrikalarımızda tüketilen enerji verilerini kontrol ediyoruz. Türkiye ekonomisine yüksek katma değer oluşturmak için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

İMES OSB’DE TOPLAM FABRİKA YATIRIM BEDELİ 130 MİLYAR TL

Hali hazırda 80’i küçük olmakla birlikte toplamda 322 işletmenin faaliyet gösterdiği büyük bir makine ekosistemi durumunda olan  İMES OSB’de bölgeye yakın otoyollar, limanlar, havaalanları ve diğer ulaşım olanaklarının varlığı bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. 301 hektarlık alanda toplamda 299 sanayi parseli olan İMES OSB’nin 2020 yılında ruhsat alan 258, iskân edilen 220 ve tahsis edilen 38 sanayi parseli oldu. 2021 yılında ise ruhsat sayısı 279, iskân sayısı 238 ve tahsis sayısı 8 olarak gerçekleşti.Hali hazırda 130 milyar TL’lik fabrika yatırım bedeli ile İMES OSB, yeni yatırım alanları için cazibe merkezi oluyor.

OSB’DE İSTİHDAM YÜZDE 22 ARTTI

2020 yılında istihdam rakamı 9 bin 840 olan İMES OSB, 2021 yılında yüzde 22’lik bir artış ile istihdam sayısını 12 bin 70’e yükseltti. Covid-19’a rağmen işletmeler üretimlerini durdurmazken, insan kaynaklarına yatırım yapmaktan geri durmadıkları görüldü. Ayrıca 2020 yılında 850 milyon dolar ihracat potansiyeli bulunan 322 işletmenin, 2021 yılında yüzde 13’lük bir artış ile 961 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirildiği görüldü. Firmaların insan kaynağı ihtiyacını karşılamak ve bölge istihdamına katkı sunmak adına hayata geçirilen “imeskariyer.com”, bölge firmaları ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Gebze ve Dilovası Belediyeleri İstihdam Ofisleri, Ali Nuri Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gebze STFA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş birliği protokolü imzalandı.

İHRACAT ODAKLI KÜMELENME PROGRAMI

2021 yılında İMES OSB’de üretim ve satış faaliyetlerini sürdüren firmaların ihracat potansiyellerini arttırmak için İMES Kümelenme Programı kapsamında tüm küme üyesi firmaların üretim sahalarında incelemeler yapıldı ve firma yetkilileriyle ortak ürün ve hizmet, yeni pazarların keşfi konularında fikir alışverişinde bulunuldu. Savunma, otomotiv ve makine sektörlerine yönelik oluşturulan üç ayrı kümede hali hazırda 35 firma ortak ürün, hizmet 2020 yılı içerisinde bu kümelere bölgemizde faaliyet gösteren 35 firma başvuruda bulundu.

YEŞİLE GÖNÜL VEREN OSB

İMES OSB’de “Yeşile Gönül Ver” sloganıyla fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında bölgemize toplamda 995 fidan dikildi. Kurulduğu günden bu yana bölgenin muhtelif yerlerinde toplamda 850 bin m2 ağaçlandırma çalışması yapılırken 2022 yılında bu sayıyı 1 milyon metrekareye çıkarmak için çalışmalar yapılacak.  İMES OSB Müteşebbis Heyet toplantısının sonunda Vali Yavuz, “İMES OSB’miz büyümeye devam ediyor. Pandemiye rağmen 2021 yılında istihdamda yüzde 22’lik bir artış oldu. Sanayicimizi, mühendis,  teknisyen ve emekçi kardeşlerimi tebrik ediyorum” dedi. Toplantı hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.