Gebze’nin il olma hikayesi oldukça eskilere dayanmakta. Deyim yerindeyse Gebze onlarca yıldır il olmak için çaba sarf ediyor. Gebze’nin il olma hikayesi merhum Özal’ın “%60 Evet, Gebze vilayet” sloganı ile gündeme gelmişti.
Anavatan lideri Özal Gebze’den Demirel, Ecevit ve Erbakan gibi 12 Eylül’ün siyasi yasaklılarına siyasete dönüş referandumu sırasında Gebze halkının siyaset yasağının devam etmesi noktasında ‘evet’ oyu vermeleri halinde Gebze’yi vilayet yapacağı sözünden sonra Demirel, Çiler, İnönü, Ecevit, Erbakan, Türkeş, Yılmaz gibi birçok lider Gebze’ye her geldiklerinde Gebze’ye il sözü vermiş fakat hiç biride bu sözü tutmamıştı.
AK PARTİ LİDERİ ERDOĞAN VE GEBZE’NİN İL OLMASI
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin ilk siyasi mitingini Gebze’de düzenlemiş, on binlerce kişinin katıldığı Gebze Meydanı’ndaki mitingde, “Gebze’yi il yapmayacağız ama bir ilde ne varsa Gebze’de olacak” sözünü vermişti. Ancak bu söz tutulmadı. Büyükşehir yasası ile bir ilde ne var ise Gebze’de olması yerine, Gebze İzmit’e mahalle yapıldı. Bu Gebze’ye çok büyük bir haksızlık ve vefasızlıktı. Gebze kamuoyunun bu tepkisini de bizzat Gebze ziyaretinde Sayın Erdoğan’a ilettiğim için tartışma yaşanmıştı. 
AK Parti iktidarı döneminde Gebze’ye yapılan en önemli hizmet Gebze’nin dört ilçeye bölünmesidir. Bazıları Gebze’nin dört ilçeye bölünmesine karşı da çıksa bana göre bu çok büyük bir hizmet. Çünkü Gebze artık artan nüfus yükünü taşıyamıyor, ya il olarak veya ilçelere ayrılarak bu yükün kaldırılması gerekiyordu. Gebze’nin dört ilçeye ayrılması gelecekteki Gebze ilinin alt yapısını da böylece oluşturmuş oldu. 
GEBZE NEDEN İL OLMALIDIR?
Gebze kesinlikle il olmalıdır. Sayın Ticaret Odası Başkanı’nın dediği gibi Büyükşehirli il olmalıdır. Gebze’nin dört ilçeye bölünmesinin altında yatan sebeplerden birisi de Gebze’nin nüfusunu dağıtmak, yasa gereği 750 bin olan nüfusa yaklaşıldığı için Gebze bölünmüş oldu. Fakat Gebze yine yakın bir gelecek de 750 bin nüfusu zorlayacaktır. Belki bu kez Mollafenari diye bir ilçe kurmak için İzmit lobisi harekete geçebilir. 
Gebze’nin il olması için birçok neden var. Öncelikle İstanbul’un güvenliği açısından Gebze il olmalıdır. Güvenlikten sorumlu birçok ilgili ve yetkiliyle yaptığımız özel görüşmelerde, Gebze bölgesi İstanbul’daki yasa dışı iş yapanlar, bir takım terör olayına bulaşanlar, İstanbul’a en yakın olan Gebze bölgesine sığınarak izlerini kaybettirmekte. Öncelikle güvenlik açısından Gebze’nin il olması gerekiyor şeklinde yorumlar alıyoruz.
Gebze bölgesi hem İstanbul hem de İzmit’in arka bahçesi gibi kullanılıyor. Gebze eğitim, sağlık, emniyet ve alt yapı hizmetlerinde devletten yeteri kadar hak ettiği değeri göremiyor. Bugün gerek sanayi potansiyeli, gerekse nüfus artışı dolayısıyla Gebze’ye yapılan yatırımlar büyümenin çok gerisinde. Bölgedeki insanların huzur içerisinde yaşaması için Gebze il olmalıdır. 
Gebze’nin ilçe statüsü ile idare edilmesi mümkün değil. İzmit lobisinin etkisi altındaki vilayet merkezinden Gebze sürekli dışlanıyor. Gebze’ye haksızlıklar yapılıyor. Nüfusu vilayet merkezi İzmit’ten daha fazla olan Gebze’de bir eğitim ve araştırma hastanesi henüz yok. Gebze bölgesinde insanlar özel sağlık kuruluşlarının insafına terk edilmiş durumda. Anayasa teminatı altındaki sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmak için Gebze mutlaka il olmalıdır. 
Gebze’nin il olması ile ilgili birçok gerekçe sıralayabiliriz. Kocaeli bölgesini yakından bilen İzmit lobisinin bazen İzmit çetesine dönüştüğünü tespit eden bir gazeteci ve belgeselci olarak Gebze bölgesinin il olması ile ilgili sürekli yazılar kaleme aldım, toplantılara katıldım. Bazen şimşekleri üzerimize çekmemize rağmen yılmadan, yorulmadan Gebze’nin il olma mücadelesi için televizyon programları ve yazılar yazıyorum. Yazmaya da devam edeceğim. 
GEBZE TİCARET ODASI’NA TARİHİ İL GÖREVİ
Gebze Ticaret Odası Başkanı Sayın Nail Çiler’in, Gebze’nin il olması ile ilgili açıklamasına basın çok büyük yer verdi. Gazete manşetleri Nail Bey’in açıklamasını ön sayfadan duyurdular. Geçtiğimiz günlerde kendisi de bir İzmit’li olan CHP İl Başkanı Sayın Cengiz Sarıbay gazetemize yaptığı bir ziyarette, “CHP olarak Gebze’nin il olmasını istiyoruz. Bunun için milletvekillerimiz kanun tasarısı bile hazırladılar” demişti. 
CHP İl Başkanı Sayın Sarıbay’a söylediğimiz gibi buradan GTO Başkanı Sayın Nail Çiler’e de seslenmek istiyorum. Gebze Ticaret Odası Gebze’nin il olması ile ilgili bilimsel ve akademik çalışma yaptırmalı. Gebze neden il olmalıdır başlığı adı altında bir panel düzenlemeli, Gebze’nin 2023 vizyonunu bilimsel veriler ışığında kamuoyu ile paylaşmalıdır. 
Bugün birçok bilimsel araştırma verileri gelecekte Gebze bölgesinin nüfusunun 1 milyonu aşacağını öngörmekte. Şuanda birçok alt yapı Gebze’nin yükünü taşımıyor. Trafik, sağlık, eğitim, emniyet ve birçok kamu hizmetleri Gebze’nin büyümesine cevap vermiyor. Gebze kendisine yetmeli. Bilimsel verilerle Gebze’nin il olma gerçeği AK Parti yetkililerine ve hükümete duyurulmalıdır. Bu çalışmaları Gebze Ticaret Odası Başkanlığı’nda, Sivil Toplum Örgütleri, ilgili ve yetkililer sahip çıkıp desteklemeli. 
Evet, Gebze’nin il olması ile ilgili bugüne kadar yüzlerce yazı kaleme aldım. Birçok toplantıda konuşma yaptım. İnanıyorum ki bugün olmazsa yarın Gebze mutlaka il olacaktır. Gebze’nin il olması sadece Gebzelilere değil, Kocaeli’ye ve İstanbul’a da çok büyük katkı sunacaktır. İzmit lobisi bu gerçeği görmeli ve anlamalı, tıpkı CHP İl Başkanı’nın yaptığı gibi Gebze’nin il olma hakkını teslim etmelidir. Gebze’nin il olması ile ilgili Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in yaptığı açıklamaları sizlerle paylaşıyorum.
BÜYÜKŞEHİRLİ İL İSTİYORUZ!
Gebze Ticaret Odası başkanı Nail Çiler, dün sabah basın toplantısı düzenledi. Holiday İnn Otel'de yapılan toplantıda GTO’nun çalışmalarını aktaran başkan Nail Çiler, Gebze’nin Büyükşehir olması için çalışma başlatılmasını ve kamuoyundan destek istedi.  Gebze’ye Üniversite kurulmasına ve Metro çalışmalarının başlamasına öncülük eden GTO adına konuşan Çiler, yüksek sesle Büyükşehir talebini iletti. Gebze’nin nüfusunun 696 bine ulaştığının altını çizen ve 750 bin de Büyükşehir statüsüne geçme hakkının bulunduğunu ifade eden Çiler, “Bundan sonra ki lobi çalışmamız Gebze’yi Büyükşehir statüsünde il yapmak.”dedi.
KABIMIZA SIĞMIYORUZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın 750 bin nüfusa ulaşıldığında Büyükşehir talebinin değerlendirileceğini hatırlatan Çiler, “Benim derdim koltuk değil. Bulunduğum yere ne katabilirim düşüncesidir. Şartlar ve koşullar Anayasaya uyuyorsa Büyükşehirli il için çalışalım. Birbirimizi yemenin anlamı yok. Bu bizim çıkılmaz yolumuzdur. Biz Kocaeli’ye karşı değiliz. Fakat aile büyüyor. 750 bin nüfusa ulaşacağız. Biz kabımıza sığmıyoruz. Bu amaç doğrultusunda bize destek verilmeli. STK’larla toplantı yapıp siyasi iradeyle de görüşeceğiz.”dedi. 
GEBZE’Yİ ANLATTI
Toplantıda Gebze’nin önemini anlatan Başkan Nail Çiler, “Bölgemiz için yaptığımız projelerde hep birlikte olduk. 9 OSB'ye sahip bir yeriz. Bölgeden en az 5 OSB daha çıkarabiliriz. Hem üretim, hem tüketimi yaşıyoruz. Biz eğitime ve toplumsal geleceğe çok önem veriyoruz. İlkleri yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz takip eden değil takip edilen oda olduk. Bir çok projemiz TOBB da değerlendiriliyor. Öncülük ediyoruz bir çok çalışmaya. Kalkınma Ajansı Türkiye’de tek ilçe olarak bizde var. 26 ilde bulunan Kalkınma Ajansları 47 ilden büyük olan Gebze’de ilçe bazında faaliyet gösteriyor.” Diye konuştu.
TAM DESTEK!
GTO Başkanı Nail Çiler’in, Gebze’nin Büyükşehir olması için yaptığı çağrıya Gebze basını tam destek verdi. 20 yıl sade Bir İl olmayı isteyen Gebze, artık yaşadığı gelişmeyle hdef yükselterek Büyükşehir olmayı istiyor. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in Büyükşehirli il çağrısı kamuoyunda geniş yankı buldu. Gebze Basını Başkan Nail Çiler’in, “Büyükşehirli İl olmalıyız” çağrısına büyük destek vererek konuyu manşetlerine destekledi. Başkan Nail Çiler, önceki gün düzenlediği basın toplantısında GTO olarak yeni Lobi çalışmalarının Gebze’nin Büyükşehir olmasına yönelik olduğunu açıklamıştı. Çiler, Gebze bölge nüfusunun 2015 yılı sonu itibariyle 696 bine ulaştığının altını çizerek, Büyükşehir için gerekli sayının 750 bin olduğunu vurgulamış ve Gebze’de yaşayıpta ikameti memleketlerinde olan Gebze’ye kazandırılması gerektiğini altını çizmişti.
STK’LAR DESTEK VERMELİ
Gebze’ye hizmetlerin gelmesinde öncülük yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gebze’nin sade bir İl olması yerine, “Gebze il olacaksa Büyükşehirli olmalı” şeklinde geçmişte ifadelerde bulunmuş aynı şekilde Bakan Işık’ın GTO başkanı Nail Çiler’, “/50 bin nüfusa ulaşınca konuşalım”dediği biliniyor. Nail Çiler Gebze kamuoyundan bu konuda destek beklerken, kendisine en güçlü destek yine Gebze basınından geldi. Gebze Bölgesi’nde günlük yayın yapan Gazeteler ve internet sitesiler manşetlerinde Büyükşehir talebini öne çıkararak, Çiler’in ateşlediği fitile gerekli katkıyı yaptı. Sırada ise Bölgemizde ki STK’lar var. Büyükşehir talebinin gerçekleşmesinde hiç kuşkusuz en önemli pay Sivil Toplum Kuruluşları’na düşüyor. Çiler’in destek beklediği Sivil Toplum Kuruluşlarının da bu konuda yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor.
GEÇMİŞTE BÜYÜK MÜCADELELER VERİLDİ
Gebze’nin çok eskiye dayanan İl isteği bu kez format değiştirerek eskisinden daha güçlü geliyor. 2000’li yılların başlarında Gebze’nin İl olması için yapılan çalışmalarda 82.Plaka Gebze için afişler, pankartlar ve stickerlar hazırlanmış, kentin her yerinde İl havası oluşmuştu. Gebze’nin önde gelen isimleri defalarca Ankara’ya çıkarma yaparak Başta 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere siyasilere il olma talebini iletmişlerdi. O günkü mücadele olumsuz bitse de Gebze Bölgesi 20 yıl önceye göre çok farklı durumda. Bugün Gebze’nin sade bir İl değil, Büyükşehir olmasını isteniyor.
20 YILDA HERŞEY DEĞİŞTİ
Gebze Bölgesi 20 yıl önceki nüfusunu katlayarak bugün 700 bin sınırına dayandı. Büyükşehir’e nüfus açısından ramak kalırken, Bölge’nin ekonomisi, sanayisi, ticaret hayatı geçmişe oranla kat ve kat arttı. Tek sıkıntı olarak görünen ulaşım içinde yeni Kavşak, Ana Yollar, Dal-Çık’lar ve en önemlisi de Metro çalışmaları yürütülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her ne kadar 2002 yılında Gebze’de yaptığı mitingde İl yapmayacağını söylese de Başkan Nail Çiler’in ifadesiyle aradan geçen 14 sene de Gebze için çok şey değişti. Gebze bugün ilçeleri bile hazır olan, sanayinin kalbinde, önemli yolların ulaşım güzergâhında yer alan bir merkez. Bakalım Nail Çiler’in öncülüğünü yaptığı Büyükşehir talebi neler getirecek.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981