GÜNDEM:
BELGESEL TADINDA GEBZE'DE ASIRLIK BAYRAM GELENEĞİ

25 Nisan 2023 Salı 17:07


Gebze gazetesi,  Gazete Gebze de ve belgeselcinin not defteri köşesinde yayınlanan makalemiz

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/belgesel-tadinda-gebzede-asirlik-bayram-gelenegi.html

Gebze’de asırlardan beri yaşatılan ve Duraklı Köyü’nde bayram sofrası açılarak devam eden bayram geleneği ile ilgili Devri Alem Belgesel tv programı olarak, belgesel çekerek gelecek kuşaklara aktardık. Gebze ve Köy Kadınları Platformu Başkanı Ümran Yavaş Tepecik tarafından Organize edilen bayramda sofra açma geleneği Türkiye geneline duyuruldu.

BAYRAMDA SOFRA GELENEĞİ
Kocaeli Valiliği ve Kültür Bakanlığı okurları ile kurduğumuz İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi 
www.iktav.comolarak tarih ve kültür araştırmaları yapmaya devam ediyoruz.
12 Yıldır başta TGRT belgesel Tv olmak üzere birçok tv kanalında yayınlanan devri âlem belgesel tv programı 
www.devrialem.tv olarak Gebze’de sadece Duraklı ve Hatıplar Köyü bölgesinde yaşatılan bayramda cami bahçelerinde sofra açıp köye gelen misafirlere ikram etme geleneğini Ali Yavaş’ın rehberliğinde belgesel hale getirmeye başladık.
www.gebzegazetesi.com Yazı İşleri Müdürü ve Haber Editörü Ahmet Emirhan Kahraman yönetmenliğinde çektiğimiz belgesel

700 YILLIK BAYRAM SOFRASI
https://www.youtube.com/watch?v=_sbgC-_xip0


ESKİ BAYRAMLAR KARGALI KÖYÜ’NDE

Nerede o eski bayramlar diye hayıflandığınız eski bayram geleneği Gebze Kargalı ilköğretim okulu. Sevgi ana sınıfı öğretmeni Sevgi Töngel tarafından çocuklara yaşatıldı.
Sevgi ana sınıfındaki etkinlik TRT tarafından geniş haber haline getirilerek Türkiye gündemine getirildi.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2563746533779938&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa


ANADOLU AJANSI BAYRAM SOFRASI GELENEĞİNİ HABER YAPTI

https://www.sondakika.com/haber/haber-kocaeli-gebze-de-ikramli-bayramlasma-gelenegi-devam-ediyor-15810626/


Gebze Kırsal Duraklı Mahallesi sakinleri, her Ramazan Bayramı'nda cami hoparlöründen yapılan "pilavları pişirin" ve "pilavları çıkarın" anasonuyla yöreye ait yemekleri hazırlıyor.

Çevre köylerden de katılımın olduğu gelenek kapsamında vatandaşlar, köy meydanındaki misafirhanede kurulan sofralarda bir araya gelip bayramlaşıyor. Yüz yıllardır sürdüğü tahmin edilen gelenek, bayram boyunca devam ediyor.

Gebze Köy Kadınları Kültür Platformu Sözcüsü Ümran Yavaş, AA muhabirine, bayrama özgü yiyecekleri günler öncesinden hazırladıklarını ve misafirlere ikram ettiklerini söyledi.

Mahalle Muhtarı Mehmet Yavaşca da geleneği atalarından devraldıklarını anlatarak, "700 yıldan beri gelenek devam eder. Ramazan Bayramı'nda namazdan sonra bayramlaşma olur. Öğle yemeği saatinde köye yemekler getirilir. Misafirhanelerde ikramlar olunur." ifadesini kullandı. (Kaynak https://www.sondakika.com/haber/haber-kocaeli-gebze-de-ikramli-bayramlasma-gelenegi-devam-ediyor-15810626/)

…,

KÖYLERDE ŞEKER TADINDA BAYRAM COŞKUSU MANAVLARDA ASIRLIK SOFRA AÇMA GELENEĞİ

Gebze ve Köy Kadınları Kültür Platformunun daveti ile Duraklı Köyü’nde asırlardan beri yaşatılan bayramlarda sofra kurma geleneğini belgeselleştirdik.
Gebze ve Köy Kadınları Kültür Platformu Başkanı Ümran Yavaş Tepecik geleneksel Manav kültürü köy yemekleri ile bayram sofrası hazırladı. Duraklı Köyü’nden Ali Yavaş Bey’in rehberliğinde gittiğimiz köyde cuma namazı sonrası evlerde hazırlanan geleneksel bayram sofrasının belgeselini çektik.
Gebze Kargalı Köyü ilköğretim okulu sevgi ana sınıfı öğretmeni Sevgi Töngel’in öğrencilerle geçtiğimiz hafta okulda canlandırdığı ‘ESKİ BAYRAMLAR’ etkinliği TRT tarafından haber yapılarak Türkiye geneline duyuruldu. TRT ve Anadolu Ajansı’nın haberi büyük ilgi gördü.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2562384963916095&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa

….

BAYRAM TEBRİK MESAJIM

Bayram ziyaretleri ve telefonla bayram kutlamaları dışında sosyal medya aracılığı ile bayram kutlama mesajımı sizlerle paylaşıyorum

“…Saygıdeğer Arkadaşlarım
Başta deprem bölgesindeki vatandaşlarımız olmak üzere Her günümüzün bayramlar gibi olması Dilek ve duası ile bayramlarınız mübarek, geçmişlerinize rahmet sağlık ve huzurunuz daim olsun
Selam ve dua 
banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Şair Orhan Veli Kanık Kandıra’da anıldı
Bizkandırayız Şiir Topluluğu Nisan ayı programında Türk şiirinde çığır açan şair “Orhan Veli Kanık”ı...

Haberi Oku