GÜNDEM:
Çiler yaşlıları unutmadı

01 Ekim 2016 Cumartesi 17:07

 Çiler açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “21. Yüzyılda nüfusa dair en önemli saptamalardan birisi, nüfusumuzun yaşlanmasıdır. Dünyada insanların daha uzun yaşaması, doğum oranlarının azalması ve refahın artması, yaşlı nüfus artışının hızlanmasına neden olmakta, bu hıza paralel olarak gelişen yaşlılık ve yaşlı sağlığına ilişkin konularda farkındalık yaratmak amacıyla 1 Ekim tüm dünyada ‘’Dünya Yaşlılar Günü’’ olarak anılmakta ve kutlanmaktadır. Verilere göre şimdilerde %8’lerde seyreden yaşlı nüfusumuzun toplam nüfusumuz içindeki oranının, 2023 yılında %10.2’ye, 2050 yılında ise %20.8’e yükseleceği tahmin edilmektedir. Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir.”dedi.

SAHİP ÇIKMALIYIZ

Yaşanan fiziksel sorunlar nedeniyle yardıma muhtaç hale gelmeden çok önce sağlığı korumanın önemi, gerekli kontroller, hastanelerde başvurulması gereken yerler ve ilk yardım konularında toplumdaki bireylerin bilinçlendirilmesi, bu bilinçlenme kapsamında, ihtiyaç duymadan önce geriatri merkezleri ve geriatrinin öneminin ele alınması gerekmektedir.

Doğan, büyüyen, gençlik ve orta yaşlılık dönemini geçiren herkesin yaşlanacağı, kaçınılmaz biyolojik bir gerçektir. ‘’Büyüklerimizi sevmek ve saygı göstermek’’ bilincinin oluşması, bu bilincin nesillere aktarımı ve onlara kendilerini gerçekten ‘’değerli’’ hissetmelerini sağlamamız gerekir. Bu yolda ebeveynlere, eğitimcilere, toplumda rol model olan herkese, bireysel olarak hepimize düşen en önemli görev; yaşlılarımıza göstermemiz gereken sevgi, saygı, ilgi, sahiplenme, nezaket duygularını küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza benimsetmek, bu hislerin çokca yaşandığı bayram günlerini ‘’bayram gibi yaşamak’’, bayram geleneklerimizin nesilden nesile layık olduğu şekilde geçmesini sağlamaktır. Büyüklerimizin bize ihtiyaçları olduğu kadar, bizim de onların varlığına ihtiyacımız olduğunu belirtir, ‘’1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’’nün bir bayram sevinci içinde geçmesini diler, bu özel günü saygı ve sevgi ile kutlarım.

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Şair Orhan Veli Kanık Kandıra’da anıldı
Bizkandırayız Şiir Topluluğu Nisan ayı programında Türk şiirinde çığır açan şair “Orhan Veli Kanık”ı...

Haberi Oku