GÜNDEM:
HEREKE'YE SAHİP ÇIKALIM

12 Mayıs 2017 Cuma 11:16

İSMAİL KAHRAMAN/MAKALE
 
   Gerçek dostlar, acı da olsa gerçeği söylerler. Gazetecilik hayatım boyunca doğru bildiklerimi yazdım, inandığım yolda yürüdüm. Hatta bazı dost ve arkadaşlarımızı kırma pahasına doğru bildiğimiz yoldan ayrılmadık. Çünkü, gerçek dostlar acı da olsa gerçeği söyleyenlerdir. 
 Milli Savunma bakanı sayın Fikri Işık’ı daha AK Parti’nin kuruluşu olmadan önce tanıyorum. AK Parti’nin Kocaeli Kuruluşunda birlikte Kurucular Kurulu üyeliği yaptık. Hereke’den Milli Savunma Bakanlığı’na kadar başarılı siyaset hayatını Gazeteci ve Belgeselci olarak yakından takip eden birisiyim. 
  Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığı da yapan sayın Işık’ın çocukluk yıllarını geçirdiği Hereke bölgesi ve ipek halı ile ilgili bir çok yazı kaleme aldım. Hereke, Kültür Bakanlığı eski Müsteşarlarından Prof.Dr. Haluk Dursun’un da doğum yeri. Medya da çok önemli yere sahip Cengiz Özdemir de Hereke doğumlu. Eski Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlarından, AK Parti Kurucu İl Başkanı Nihat Ergün de Körfez ilçeden olması dolayısıyla Herekeli. 
   Bu kadar önemli kişilerin bulunduğu Hereke, İpek Halılar, 180 yıl önce ilk özel sanayi, teşebbüsünüm kurulduğu dünyaca ünlü bir yer. Ama maalesef İpek halıcılık bitti. Tarihi abide olarak müze haline getirilmesi gereken Sümerbank Fabrikası çürümeye terk edildi. Hereke, her geçen gün yok olurken maalesef buralara sahip çıkılamadı. 
  Önceki gün Hereke’de Belgesel çekimleri yaparken, Hereke şehir merkezinden adeta bir muhteşem güzelliklerle çınar ağaçları altından doğan Ulupınarın kaynağının Çimento fabrikası ve Körfez belediyesi tarafından nasıl yok edildiğine şahit oldum. Bu perişan manzaraların belgesel görüntülerini çekerek sosyal medyadan kamuoyuyla paylaştım. Kaynağın merkezinden canlı yayınlar yaptım. Gerçekten içler acısı, insanı kahreden bir durum. Burada yaptığım araştırma ve belgesel görüntülerin bilgisini sizlerle paylaşıyorum…   

HEREKE’NİN DEĞERİ ULUPINAR
Türkiye'nin sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli bölgesi, Tarih, Kültür, Turizm, deniz, yayla, göl, doğa turizmi açısından çok önemli bir yer. 
Bir zamanlar dünyanın bir çok ülkesinden turistleri gelip, el emeği göz nuru dökülerek dokunan ipek halılar Satın aldığı, İpekleri ile ünlü Hereke, 180 yıl önce ilk özel teşebbüs sanayi kuruluşunun kurulduğu bölge.  İpek halıcılık, ilgisizlik ve sahip çıkılmaması yüzünden yok olup gitti. Her biri birer abide ve korunması gerekli. Tarihi Sümerbank fabrikası binası çürümeye terk edildi, tarihe canlı şahitlik yapan Çınar ağaçları kuruyor. Çimento fabrikasının çevreye verdiği korkunç zarar yüzünden, Hereke'nin bir birinden önemli tarih, kültür, turizm değerleri yok olup gidiyor. Önlem alınmazsa Hereke'yi tümü ile yok edecek. 
   Milli Savunma Bakanı sayın Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu, Hereke’nin son doğa turizmi değeri olan tarihi Ulu Pınar'a sahip çıkmalı. 42 yıldan beri gazetecilik ve belgeselcilik yapan biri olarak Hereke'nin tarihi Ulupınarı’nın Hereke merkezdeki kaynağını yeni görüp belgeselleştirdim.
   Adeta burası bilinmesin diye kapatılıp işgal edilmiş. Buranın Kültür ve tabiat varlıkları tarafından koruma altına alınması gerekli. Ulupınar’ın kaynağındaki tarihi Çınar ağaçları yok oluyor. Nuh Çimento ve Körfez Belediyesi Ulupınar’ın kaynağını tümü ile kapatmış, içeri girilmiyor.
20 Milyon TL  harcanarak yeniden yapılan Hereke kalesine verilen önemin çok az bir kısmı da Hereke ve Kocaeli tarihine canlı şahitlik yapan tarihi Hereke Ulupınarı’na da verilip koruma altına alınmalı.
Milli Savunma Bakanı olan siyasetin etkin ve yetkin ismi Hereke'li sayın Fikri Işık beyden, Hereke tarihine canlı şahitlik yapan Ulu Pınar'a sahip çıkmasını istiyor burada yaptığımız, Belgesel canlı yayınlarımızı www.gebzegazetesi.com ve  www.kocaeligebze.tv 
adreslerinden izlemenizi görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyorum. Hep birlikte tarihi Hereke Ulupınara sahip çıkalım

HEREKE’YE SAHİP ÇIKALIM
Sosyal medyada ki profil sayfamda bu önemli konuları ve Hereke’nin geleceğini ilgilendiren gerçekleri bir kez daha başta Milli Savunma Bakanı sayın Fikri Işık olmak üzere, Kocaeli Valisi sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere ilgili ve yetkiliklere açık mektup ve köşemden yazarak Hereke’ye sahip çıkılmasını istiyorum. Keşke bu sayfada Hereke ile ilgili çok güzel şeyler yazabilseydik. Dostlarımı kırma ve incitme pahasına bu gerçekleri yazmaya devam edeceğim. Hereke’ye gerçekten sahip çıkmak zorundayız. Hereke’ye sahip çıkmak için sayın bakanımız Fikri Işık bey, Valimiz Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye başkanı Karaosmanoğlı’na tarihi görev düşüyor.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Şair Orhan Veli Kanık Kandıra’da anıldı
Bizkandırayız Şiir Topluluğu Nisan ayı programında Türk şiirinde çığır açan şair “Orhan Veli Kanık”ı...

Haberi Oku