GÜNDEM:
MEVLANA YILI VE MEVLANA'NIN EVİNİN PERİŞAN HALİ

27 Nisan 2023 Perşembe 15:00

 Türkiye devleti tarafından 2023 Mevlâna yılı olarak ilan edildi. Mevlana’nın vefatının 750. yılında çeşitli etkinlikler yapılacak bu konuda hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi resmî gazetede yayınlandı.

Mevlana ile ilgili yıllardan beri araştırmalar yapıyor ve belgesel çekiyoruz.  İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Vakfı Kültür hizmeti olarak hazırladığımız belgesellerimiz başta TGRT Belgesel tv olmak üzere birçok tv kanalında yayınlanıyor.

https://m.facebook.com/gebzeningazetesi/videos/tgrt-de-afganistan-belgeselimiz-yainlaniyor-mevlanan%C4%B1n-d%C3%BCnyaya-geldi%C4%9Fi-afganista/863643664921046/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB

TGRT BELGESEL TV’DE YAYINLANAN BELGESELİMİZ

2023 Mevlâna yılı ile ilgili bu yazıyı kaleme aldığım gün TGRT Belgesel tv de Mevlâna belgeselimiz yayınlanıyordu. Belgeselle ilgili sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşım

TGRT’DE MEVLANA BELGESELİMİZ YAYINLANIYOR 

https://fb.watch/k8rzRgnhtK/?mibextid=SDPelY

An itibari ile 26 NİSAN 2023 TGRT Belgesel tv    devri alem belgesel programımızda 2007 tarihinde İlim Kültür Tarih Araştırmaları www.iktav.com Kültür hizmeti olarak hazırladığımız MEVLANA Belgeselimiz Yayınlanıyor.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=248757477557432&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa

12 yıldan beri TGRT Belgesel tv’de her gün sabah 07 gündüz 12 ve gece 03 de yayınlanan devri alem belgesellerimizi www.devrialem.tv ve www.belgeselyayincilik.com Web tv kanalınızdan da izleyebilir www.ismailkahraman.net ve www.gebzegazetesi.com da belgeselcinin not defteri köşemizde 38 yıldan beri yayınlanan makalemizde okuyabilir, görüş öneri ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=246173397983632&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa

….

2023 MEVLANA YILI İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmî Gazete’de yayımladığı genelgeye göre, Mevlâna’nın 750. ölüm yıl dönümü olan 2023 yılı “Mevlâna Yılı” olarak kutlanacak ve yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda düzenlenecek etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek. Söz konusu etkinlikler Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılacak. Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyur, davetiye ve benzeri belge ve görsel dokümanlar ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek, kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacak. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacak

MEVLANA YILINDA MEVLANA’NIN EVİ TAMİR EDİLSİN

Gazeteci ve birçok tv kanalında yayınlanan devri alem belgesel tv programı olarak 2007 yılında Mevlana’nın dünyaya geldiği Afganistan’ın Belh kentine giderek belgesel çekip araştırmalar. Yapan az sayıda gazeteci ve belgeselcilerinden birisiyim çektiğimiz belgeseller halen birçok tv kanalında yayınlanıyor.

O tarihlerde Mevlana’nın dünya geldiği evin perişan halini gündeme getirmiş ve yetkililerle görüşmüştük 2009 yılında Yurt gazetesinde yayınlanan haber.

…. 

MEVLÂNA’NIN EVİ NE HALDE?

Mevlana’nın dünyaya geldiği evin içler acısı durumu görenlere ‘yuh’ dedirtiyor. 17 Aralık 2009 Perşembe günü yurt gazetesinde yayınlanan Mevlana’nın evi ne halde? (Başlıklı haber)

Mevlana’nın Afganistan’ın Belh şehrinde dünyaya geldiği ev ve ilk eğitime başladığı medresenin Afganistan ve Türkiye arasındaki bürokratik işlemler yüzünden yıkılmaya terk edildiği ortaya çıktı. Gebze Gazetesi adına İsmail Kahraman, büyük zorlukları aşıp Mevlana’nın dünyaya gediği Belh’te araştırma yaptı ve Mevlana’nın yıkılmaya terk edilen evi ile medresesinin görüntülerini ilk kez Türkiye kamuoyunun gündemine getirdi.

MEVLANA’NIN EVİ TAMİR EDİLMELİ

Tarihi Belh şehrindeki evle medreseyi Türkiye adına TİKA’nın tamir etmesine Afgan makamlarının karşı çıktığı iddia ediliyor. Ev ve medresenin yıkılmaya terk edilmesine tepki gösteren tarihi Belh şehrindeki Türkmenler buranının en kısa sürede tamir edilerek ziyarete açılmasını istiyor.

AFGANİSTAN BÜYÜKELÇİSİ NE DİYOR?

Konuyu Afganistan’ın Türkiye Büyükelçisi Mesut Halili ile görüşen Kahraman’a büyükelçi önemli bilgiler verdi. Halili, Kahraman’ın yanında Afganistan’ın Mezar-ı Şerif valisi ve kültür müdürlüğünü telefonla arayarak Mevlana’nın evinin tamir edilebilmesi için tüm bürokratik işlemlerin yerine getirilmesini istedi. (kaynak https://www.memleket.com.tr/service/amp/mevlananin-evi-ne-halde-53701h.htm)

….

MEVLANA’NIN EVİ İLE İLGİLİ EN KAPSAMLI BELGESEL

2023 Mevlana yılı olarak yapılacak etkinliklerin başında Mevlana’nın dünyaya geldiği Afganistan’ın Belh kentindeki evin tamir ve restorasyonu İle ilgili Türkiye devleti ciddi çalışmalar yapmalı ve Taliban yönetimi ile görüşüp Mevlana’nın evinin çöplük olmaktan kurtarmalı

Son olarak güncelleyip tv kanallarında yayınlanan Mevlâna belgeselimiz ile sizleri baş başa bırakıyor başta 750 yıl önce vefat eden Mevlana başta olmak üzere tüm geçmiş ecdat ve atalarımızı rahmet minnet ve şükranla anıyorum ruhları İçin el Fatiha

MEVLANA BELGESELİ


banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Şair Orhan Veli Kanık Kandıra’da anıldı
Bizkandırayız Şiir Topluluğu Nisan ayı programında Türk şiirinde çığır açan şair “Orhan Veli Kanık”ı...

Haberi Oku