Gebze’nin çok önemli marka değerleri var. İsimleri fazla ön plana çıkmasa da Gebze’nin kendi alanında başarılı kurum ve kuruluşları sessiz sedasız Gebze’ye ve Kocaeli bölgesine hizmet etmeye devam ediyorlar. 
Bu kişi ve kuruluşlardan biriside Balkan ülkeleri kültür turlarında uzman, Koşukavak Turizm’in sahibi Sayın Rıfat Yakupoğlu. Rıfat bey ile ilk kez 1989 yılında Bulgaristan’da yaşanan zorunlu kanlı göçün belgesel çekimleri sırasında tanıştık. Darıca Balkan Türkleri Derneği Başkanı olan Sayın Yakupoğlu, böyle bir belgesel çekme niyetinde olduğunu söyleyince ortak bir çalışma grubu oluşturarak Kanlı Göçü belgeselleştirdik.
Bulgaristan’da Türklere uygulanan soykırım ve kanlı göç, gerçekten önemli bir olay. Bu acı olayları çoktan unuttuk. Tarih unutmak için değil, ders ve ibret almak için hatırlanmalıdır. Bu dönem çok büyük dramlar yaşanmıştı. Hatta 1984 – 85 yılları arasında Bulgarlar, Türklere mezalim yapmaya başladıklarında bu acı olayı ilk kez gazetemiz Türkiye gündemine getirerek kamuoyuna maletmişti. 
Göç ve Bulgar mezalimi ile ilgili bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadı. Keşke bu mezalimin müzeleri kurulabilseydi, ciddi anlamda filmleri çekilip, birçok dilde belgeselleri yapılabilseydi. Fakat hiç birşey yapılmıyor. Göstermelik birkaç şey yapılarak, yaşanan acı olaylar unutulup gidiyor. Ders ve ibret alınması için bu belgeseli biz Sayın Yakupoğlu ile birlikte hazırlayıp, tarihe not düştük. Belgesel çekimi üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen birçok televizyon kanalında yayınlanmakta, ilgiyle izlenmektedir.
RIFAT YAKUPOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Kanlı Göç Belgeseli çekimleri vesilesiyle tanıştığımız Sayın Yakupoğlu ile birlikte birçok kültürel çalışmaya imza attık. Balkanlar, Rumeli toprakları ve Tuna boylarında birçok kültür belgeseli çekerek tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık. Sayın Yakupoğlu, iş adamı ve kültürel organizasyonlar yapan bir isim olmakla beraber, Rumeli Dergisi adı ile yayınladığı dergi gerçekten birçok önemli konuyu gündeme getiren önemli bir gazeteci. Rumeli Dergisi 8 yaşına girdi. Kendisini candan kutluyorum. Konuyla ilgili gazetemizde yer alan haberi de sizlerle paylaşıyorum.
RUMELİ DERGİSİ 8 YAŞINDA!
Balkanların sesi olan Rumeli Dergisi Sekizinci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Koşukavak Turizmin sahibi ve Gebze bölgesinin sevilen ismi Rıfat Yakupoğlu organizatörlüğünde Rumeli Dergisi’nin sekizinci yıl kutlaması Darıca’da yapılacak. Çok önemli tarihi konuların ele alındığı, kültürel çalışmalarıyla adından söz ettiren ve seki yaşına giren Rumeli Dergisi’nin kuruluş kutlaması programı bugün saat 14.00’de başlayacak programla Darıca Adnan Menderes Kültür Merkezi’nde yapılacak. Programa Balkanların önemli tarihçilerinden Osman Kılıç katılacak. Programa Balkan Türkleri camiası, sivil toplum kuruluşları ve Darıca protokolü başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden yoğun katılım olması bekleniyor.
ASIRLIK ÇINAR OSMAN KILIÇ
Saat 14.00’de verilecek kokteyl ve konuşmaların ardından tarihçi yazar Osman Kılıç ile Yüz yüze konferansı yapılacak. Peki, Osman Kılıç kimdir? Balkanlar’da Müslümanlar için açılan dini okul Nüvvab’ta 1950 yılına kadar eğitim verilir ve 30 yıl kadar bir sürede burada çok değerli aydınlar yetişir. Bu aydınlardan biri de Osman Kılıç’tır. Nitekim 1944 yılında iktidara gelen komünistlerin yönetim prensiplerinden biri ise kendileriyle olmayanı düşman görürler bu kişilere huzur vermezler, insafsızca takip edip cezalandırmayı ihmal etmezler. Parlak zekâsı ve dinine bağlılığı ile iktidarın dikkatini çeken Osman Kılıç rejimin en ağır sillesini yiyenlerden biridir. Ellili yıllarda kendisine bir kumpas kurulur ve ölüm cezasına çarptırılır. Üç yıl ölüm cezasında tutulduğu yıllarda elinden ayağına prangalarla yaşamaya mecbur kalan Kılıç, başta Belene Ölüm Kampı olmakla değişik ceza evlerinden gençliğinin en güzel 14 yılını geçirir.  Ceza evinden çıktıktan sonra Türkiye’de tutuklu bir Bulgar casusu ile takas edilen Osman Kılıç, 1951 yılında Türkiye’ye göç eden eşi ve kızıyla Anavatan’da buluşur. Dışişlerinde diplomat görevinde bulunan Kılıç, 96 yaşında hayatını Ankara’da idame ettirmektedir.
KILIÇ’LA BELGESEL ÇEKMİŞTİK
Saçını, sakalını beyazlatmış, yaşı kemale ermiş birçok değerli isim, kültür adamı, asırlık çınarlar, tarihe canlı şahitlik yapmış dedeler, nineler ve yaşlı insanlarımız var. Yaşlı demek yanlış. Tecrübe, deneyim, deyim yerindeyse olayların canlı şahidi büyüklerimiz. Onların kıymetini bilmeyiz. Onları konuşturup, bilgi ve birikimlerini kayıt altına almayız. Vefat edip aramızdan ayrılınca da ah, vah eder dizimizi döveriz. Ama giden gitmiştir, geri dönüş yok. Biz belgeselci ve gazeteci olarak imkânlarımız ölçüsünde kendimizi bu işe adayarak asırlık çınarlarımızla belgeseller çekerek tarihe not düşüp zamana noterlik yapıyoruz.
O isimlerden birisi de bugün Darıca’ya gelecek önemli devlet adamı Sayın Osman Kılıç. Kendisi ile 6 yıl önce Ankara’da bulunan evinde belgesel çekip, Bulgar mezalimi ve Belene Ölüm Kamplarını konuşmuştuk. Sayın Yakupoğlu bir vefa örneği olarak Osman Kılıç Bey’i Darıca’ya getirip, bilgi ve tecrübelerini kamuoyu ile paylaşmasına vesile olacak. Sayın Yakuoğlu’na yine bu kültür hizmetinden dolayı teşekkür ediyor. Sayın Osman Kılıç’a da hayırlı ve uzun ömürler diliyorum. Bu önemli organizasyonu mutlaka takip etmenizi tavsiye ediyorum. 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981