banner1001
SAĞLIK:
Oruç migren ataklarını tetikleyebilir

22 Mayıs 2018 Salı 11:18

 

Başa buz uygulamak ağrıyı dindirmeye yardımcı olur


  

Açlık ve susuzluk kan basıncında ani hareketlenmelere sebep olarak baş ağrısına neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Migren gibi kronik ağrısı olan kişilerin oruç tutması baş ağrısını tetikleyebilir. Migren benzeri ağrısı olan hastaların bazıları koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir” açıklamasında bulundu.

 

Hafif ve orta şiddette görülen baş ağrıları nefes egzersizleri ile önlenebilir

İlaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanabilecek olan kişilerin oruçlarını tutabileceğini ancak bu kişilerin Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabileceklerini belirten Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa kişi nefes ya da gevşeme egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir” açıklamasında bulundu. Ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizlerin ağrı kontrolünde çok faydalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Ağrılar için nefes ve gevşeme egzersizleri yapılabilir” dedi.

 

Baş ağrısı esnasında başa buz uygulanabilir

Prof. Dr. Ayşen Yücel, kişinin kendi kendine kaslarını gevşettiği egzersizlerin önemine değinerek, “Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur. Ayrıca başka bir şeyle uğraşılabilir, müzik dinlenebilir veya kişiyi rahatlatan herhangi bir şeyle ilgilenilebilir. İmkân varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanıp temiz hava almaya çıkılabilir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ayşen Yücel, ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başın üzerine buz veya soğuk uygulamanın atağı geçirmede oldukça yardımcı olduğunu da vurguladı.

 

İlaç saatleri sahur ve iftara göre düzenlenmeli

Prof. Dr. Ayşen Yücel sık atağı olanlar ve çok şiddetli atak geçiren hastaların atağın geleceğini hissederek önceden ilaç aldıklarını vurguluyor: “Ancak oruç sırasında ilacı alamayacakları için bu kişilerin çok şiddetli atak geçirme olasılığı vardır. Bu durum, kişiden kişiye farklılık gösterdiği için mutlaka kişi kendini test etmeli. Şiddetli ağrı çeken kişiler, ağrıyı ciddiye alıp oruç tutmakta ısrar etmemeli”...

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku