Ordu’nun kültür ve medeniyet tarihimizde çok ayrı Yeri ve önemi var. Türkiye’nin bir çok yerinden Medya Şurası için gelen gazetecilerle Ordu büyükşehir belediye başkanının misafiri olarak Türkülere konu olan Boztepe’deyiz.

Teleferik Ordu’ya hareket kazandırmış, Turizm canlanmış. Boztepe’de TİMEF Başkanı Şakir Güler in konuşması ve toplantıya katılan gazetecilerin kendisini tanıtmasının ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş Ordu ile ilgili bilgiler verdi. Sayın Başkan, Ordu’nun binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu, Türkiye’de üretilen fındığın yüzde otuz sekizinin orduda üretildiğini, Fındık Müzesi kuracaklarını, balın başkentinin Ordu olduğunu açıkladı.

ORDU’YA SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ ŞEHİTLER PARKI AÇILMALI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş’a Avrasya Gazeteciler Derneği olarak Prodes sosyal sorumluluk Projesi kapsamında hazırladığımız Sakarya Meydan Muharebesi Şehitlere Vefa kitabımızdan hediye ederek, Ordu’ya Sakarya Şehitleri Parkı açılması önerimizi olumlu karşıladı.

HACIEMİROĞULLARI BELGESEL ÇEKİMLERİ

Medya şurasından sonra Orduda önemli bir çalışma daha gerçekleştirdik. Ordu ve Giresun tarihinde çok önemli Yeri olan Ordu Mesudiye’de 1301 yılın da kurulup bölgeye Türk İslam medeniyetini getiren Bayramlı Hacı Emiroğulları Beyliği ile ilgili araştırma ve belgesel çalışmasını yürüttüğümüz Ordulu ekip arkadaşlarımla, Ordu Royal 52 otelde bir toplantı yaparak belgesel senaryosu üzerine çalıştık.

Ordu’nun önemli Kültür adamları Muzaffer Günay, Haydar Yıldırım ve Salim beylerle Belgesel çekimleri ile ilgili görüş alış verişinde bulunup belgesel çekimlerini gözden geçirdik.

Ordu ve Giresun’u Vatan yapan Bayramlı Hacı Emiroğulları Beyliği ile ilgili Ordu ve İstanbul da iki çalıştay düzenlemiş, Beyliğin kurulduğu Ordu Mesudiye Kale köy de araştırma yapmıştık.

Türkiye’nin bir çok bölgesinden Ünye ve Ordu’ya gelen medya mensupları ile de paylaştığımız Ordu ve Hacıemiroğulları belgeselini sizlerle paylaşıyor, biz sıla-i rahim yapmak üzere ata dede memleketimiz Giresun’a gidiyoruz: hazırladığımız belgeseli https://youtu.be/8a3ZMT5KZDE adresinden izleyebilirsiniz.

ORDU’DA KÜLTÜR VE TURİZM

Ordu doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, denizi, dereleri, yaylalarıyla dünyanın en güzel köşelerinden biridir. Renklerin bütün tonlarını Ordu''da bulmak mümkündür. Bir günde dört mevsimin yaşandığı ilimizde doğa sporunun her çeşidini yapabilirsiniz. Kuş gözlemciliği, dağcılık, trekking, kamp, piknik, güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek, yüzmek, doyumsuz yaylalarımızda balık yemek, her şeyden önce dinlenmek.

Boztepe''yi şehirden, Boztepe''den de ilimizi seyretmek doyumsuzdur. Ordu Merkezde bulunan Boztepe, Bozukkale (Cotyora), Kurul Kayası Yerleşmesi, Büben Kaya Mezarları, Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi - Kilise), Etnografya Müzesi (Paşaoğlu Konağı) tarihi eserlerden bazılarıdır. İlimiz eski camileri, çeşmeleri, kaya mezarları ile yüzyıllardan beridir süren yerleşme yeri olması nedeniyle kaleleri, kayalık tepelerde bulunan dehlizleriyle, el sanatları ve sanatçılarıyla kültürel ve turistlik açıdan gerçekten görülmeye değerdir.

TARİHİ VE DOĞAL VARLIKLAR

Ulugöl: Gölköy ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan krater gölüdür. 250 m çapında olan gölde yaban ördeği avı yapılmaktadır. Çevresi ormanlarla kaplıdır. Kamp yapmaya uygundur. Turizme açma çalışmaları devam etmektedir.

 Hoynat Adası: Perşembe ilçemizin en önemli tarihi unsurlarından biridir. Martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı kuş cennetidir.Tepeli karabatakların yurdumuzda yuva yaptığı tek yer olarak bilinmektedir.

 Ünye Kalesi: İlimiz Ünye ilçesinde Ünye - Niksar karayolunun 7. kilometresinde yolun solunda kalan, bir tepenin üzerinde kurulu, ilçenin 5 km. güney doğusunda, 2500 yıllık bir kaledir. Kale köy sınırları içindedir.

 Gölköy Kalesi: Gölköy ilçesi Kale mahallesinde yer alır. Tek kapılı geniş alana sahip olarak inşa edilmiştir. İlçeye hakim durumda, gözetleme ve savunmaya elverişli olarak yapılmıştır. Kale girişinin solunda silindir şekilli bir burç ve gözetleme kulesi yer almaktadır. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi''ne alınmıştır.

Bolaman Kalesi: Doğu Karadeniz kıyısında zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta, çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır. İç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır. Kademoğlu Konağı olarak bilinen bu ev, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır. Bölgemizin sivil mimarlık örneğini teşkil eder.

 Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi-Kilise): Ordu il Merkezi Taşbaşı Mahallesi, kentsel SİT alanı içerisindedir. 1853 yılında yapılmıştır. 10 Nisan 2000 tarihinden itibaren Kültür Merkezi Olarak kullanılmaktadır.

 Paşaoğlu Konağı (Etnografya Müzesi): Ordu Müzesi, il merkezinde Selimiye Mahallesinde (Boztepe yolu üzerinde) bulunmaktadır. İlimizdeki tescilli eserler arasında son derece zengin bir taş işçiliğine sahip konak 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yapılmıştır. 19. yy. sivil mimarimizin en güzel örneğini teşkil eden konak, zemin ile beraber üç katlıdır.

 Çaka Kumsalı ve Mesire Yeri: Perşembe ilçesinin en naturel köşelerinden biri olan Çaka Kumsalı Hoynat adası yakınındadır. Ekolojik kirlilikten uzak kalmış nadir plajlardandır. Çaka beyaz kum plajında her türlü ihtiyaca cevap verecek tesisler bulunmaktadır.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981