Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün ile Derince Belediyesi ve Derince ’nin en önemli marka değeri Çene Suyu üzerine özel bir söyleşi yaparak belgesel çekimi yaptık. Sayın Aygün ile yaptığımız belgesel çekimini sizlerle paylaşıyoruz;

https://youtu.be/fsUWPQ1eFRM

Su, Medeniyet ve Hayat Kaynağıdır.

Su, insanın can damarı ve abı hayatıdır.

Kocaeli’nin marka değerlerinden birisi de Çene suyudur. Evliye Çelebi ‘nin Çene suyu ile ilgili yaptığı tespitleri sizlerle paylaşıyoruz.

Evliye Çelebi’nin Kaleminden

İzmit'ten gelip geçen seyyahlar, İzmit'in suyunu havasını anlatırken bu suyun lezzetini ve tadını da anlattılar elbet. Evliya Çelebi, İzmit'teki içme suları için “Çeşmelerde akan suları ab-ı hayat gibidir...” der.

1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından İzmit’te yaptırılan Kasrı Hümayun ’un en önemli bölümlerinden birisi de saat kulesi yanındaki taç kapısıdır. Bu kapının üzerinde bulunan kitabede İzmitli şair Saffet tarafından yazılmış 22 dizelik kaside bulunmaktadır.

Çene suyu bu kasidede lezzetiyle kendisine yer bulmuştur…

“Acebi sözlerim olup Çene suyu gibi ihla”

(Toy sözlerim Çene suyu gibi tatlı oldu)

“Ricam oldur o hakan-ı serir-i mülk ihsana”

(Dileğim odur, o ülke tahtını bağışlayan hakana)

Çene suyu ’na kaynağına gitmeden ulaşmak için çalışmalar ise 1933 yılında başladı. Çene suyu 1933 yılında ilk kez İzmit Belediyesi tarafından şişelenmeye başladı. O günden bugüne yeni yatırımlarla Çene suyu çeşitli şekillerde halka ulaşmaya devam ediyor.

Derince Tarihi

1890 yılında liman kurulması için, İzmit Körfezi’nde derin bir kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer en derin yer olarak bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler. Burası derinliğinden dolayı “Derince Liman” diye anılmaya başlar. Bu nedenle Derince, adını limandan almıştır. Almanlar tarafından hemen inşaatına başlanan liman için çok sayıda insan, liman inşaatı yapımında çalışmak için bölgeye gelir. 1904 yılında faaliyete geçen limanda çalışanlar birer, ikişer evlerini kurmaya başlarlar. 1887 yılından itibaren Balkanlar’dan, Kafkaslar ’dan ve Kırım’dan göçler alan Derince, artık genişlemeye ve gelişmeye başlamıştır. Bu gelişmelerden sonra Atatürk, 1936 yılında Romanya’dan Türkiye’ye göç edenlere Derince ’de otuz hanelik arazi verir. Göçmenlerin evlerini kurmaları üzerine Çınarlı köyü muhtarlığına bağlı olan Derince, 1952 yılında bağımsız muhtarlık olur. Derince ’nin ilk muhtarı Ahmet Usta’dır.

Körfez kıyısında sanayinin kurulmasıyla gelişen ve nüfusu hızla artan Derince, 27 Mayıs 1960’ta dört mahalleye ayrılır. Birçok devlet adamının yanı sıra Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Turan Güneş, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan gibi önemli şahsiyetler de Derince ’yi ziyaret edenler arasındadır.

Derince ’nin tanınmasına tarihi Çene suyu da katkıda bulunmuştur. Çene suyu bölgede bulunan şifalı sudur.

1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından İzmit’te yaptırılan Kasrı Hümayun ’un en önemli bölümlerindendir.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981