banner1001
EKONOMİ:
Memur Ve Emeklilere Destek Verilmeli

04 Eylül 2018 Salı 12:36

2018 yılının tamamı için enflasyon farkı dahil olmak üzere %13 zam alan kamu görevlilerinin maaşları daha şimdiden %4,9 oranında eridi. 

 

Yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki dört aylık enflasyonun geçen yılla aynı oranda gerçekleşmesi durumunda bile 2018 yılı enflasyonunun %20 dolayında gerçekleşeceği ortaya çıkmakta. Gerek döviz kurlarındaki yükseliş gerekse ekonomik gelişmelerin enflasyona etkisi hesaba katıldığında, yılsonu enflasyonunun %25’ler civarında olacağı tahmin edilmekte.  

 

Bu hesaba göre memur ve emekli maaşları yılsonunda en az %10 dolayında erimiş olacak. 

 

Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’nun açıklamış olduğu veriler ışığında değerlendirmede bulundu.

 

Kocaeli İl Temsilcisi Çeker; “Ülkemize döviz kurları üzerinden bir ekonomik saldırı varken, dikkatli olmak ve piyasaları durgunluğa girmekten kurtarmak durumundayız” dedi. 

 

İl Temsilcisi Çeker ; “Özellikle son aylarda enflasyon rakamlarında ciddi bir yükseliş görülmektedir. Elbette bu enflasyonun bir kısmı döviz kurlarındaki hareketlilikten kaynaklanmaktadır. Ancak kurlardaki değişimin enflasyona etkisi 2-3 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bugün itibarı ile her şey yoluna girse bile önümüzdeki eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında yüksek oranlı enflasyonla karşılaşacağımız açıktır.

 

Neresinden bakarsak bakalım, memur ve emeklilerimizin alım gücü büyük boyutta düşmekte, günlük yaşam her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Ülkemizin yüksek enflasyon sarmalına girmesi ihtimaline karşı vatandaşlarımız harcamalarını kısma durumuna giderse önümüzdeki dönemde şirketler daha zor duruma düşebilir. 

 

Bunu önlemenin yegâne yolu vatandaşlarımızı harcama yapabilir durumda tutmaktan geçmektedir. Enflasyon artışının olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi ve piyasaların canlı tutulması, içinde bulunduğumuz açmazdan çıkışın anahtardır.

 

Özellikle kamu görevlileri ve emekliler, piyasayı canlandırıcı etkisi nedeniyle ekonominin lokomotifi durumundadır. Kamu görevlilerimiz ve emekliler son gelişmelerin ardından zorunlu giderler dışında harcama yapamaz hale gelmiştir. Bu kesimlere yapılacak bir destek ödemesi, çarpan etkisi yaratarak piyasaları rahatlatacaktır.       

 

Memurlara ve emeklilere hiçbir kazanım sağlamayan toplu sözleşme hükümleri ile 2019 yılının da bir ekonomik zulme dönüşeceği açıktır. Yol yakınken memur ve emekliler için yeni ekonomik destek paketleri açıklanmalı, enflasyona dayalı ücret artışlarına artık bir son verilmelidir. Gelir dağılımında adaletin sağlanması için büyüme ve refah payı uygulamasına geçilmeli, piyasalar bu sıkışıklıktan kurtarılmalıdır.” Dedi.

 

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Ramazan geldi, balık tezgahları boş kaldı
Kocaeli'de Ramazan ayı dolayısıyla balığa ilgi azaldı.

Haberi Oku