Dünya pandemi  salgını ile mücadele ediyor. İnsanlık görünmez korona mikrobuna karşı 3. Dünya savaşı veriyor. İklimler değişti. Yağmur, kar, sel, heyelan ve rüzgar felaketleri yaşıyoruz. Giresun’da yaşanan sel felaketi sonrası Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan tarafından  Giresun’daki dere yatakları ile ilgili kum ve çakıl ocaklarını kapatma kararına rağmen kum ve çakıl alındığı iddiaları üzücü. Espiye Kızılkaya dağlarındaki çevre  doğa ve tarih katliamı sürmesi hem üzücü ve hem de düşündürücü.

Devri âlem belgesel programı olarak çocukluk yıllarımın geçtiği, ata, dede memleketime sahip çıkmaya devam ediyorum. Sosyal medyam, Devri alem TV ve Gebze Gazetesi olarak Giresun Harşit ırmağı üzerinde yaptığım canlı yayını 60 binden fazla kişi izledi. Bu  canlı yayın videosunu sizlerle paylaşıyorum.

https://www.facebook.com/100004338481610/posts/895999703887971/?d=n

Yaptığımız bu canlı yayın büyük ilgi gördü. Yüzlerce kişi paylaştı. Yapılan bir yorumda Harşit Savunmasının küçük görülmesi üzerine yaptığım yorum büyük ilgi gördü. Ankara Giresun Platformu  bilgi notumuzu paylaştı.

ANKARA GİRESUN PLATFORMU

Saygıdeğer Hemşerilerim Herkese Hayırlı akşamlar, Selamlar Saygılar. Çanakkale zaferinin kazanılmasında çok büyük etkisi olan, Kafkas Cephesi ve Harşit Savunmasını ( Dedelerimizin üstün mücadele ve savunma örneği gösterdiği) gündemde tutmalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bu konu da çok önemli çalışmalar yapan araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman tarafından  hazırlanan bilgi notunu sizlerle  paylaşıyoruz.

TRT'de Kafkas Cephesi Beyaz Savaş Belgeseli çekilmesine öncülük ve danışmanlık yapan Sn İsmail Kahraman Bey'e teşekkür ederiz  Ahmet Temur / Ankara. Giresun Platformu

Saygıdeğer arkadaşlar

Birinci dünya Harbi, Kafkas Cephesi, Harşit Savunmasını gündemde tutmalı ve küçümsemeye yönelik yapılan çalışmalara mani olmalıyız.

Kafkas Cephesi Tirebolu Harşit Vadisi’nden Gümüşhane, Erzincan, Bingöl, Muş, Bitlis’e kadar 500 km uzunluğunda olup çok gelmiş bir alanı kapsamaktadır.  Rusya da Bolşevik ihtilali 1917 Ekim ayında oldu. Ruslar, Harşit'e aylar önce gelmişlerdi. Çekilmeleri 1918 yılı Şubat ayında başladı. Harşit'te 16 aylık bir mücadele ve destansı bir direniş söz konusu olmuştur. Bu konu da uzun çalışma ve araştırmalar sonucu belgesel çekimleri yapılmıştır.

http://www.iktav.com/2019/07/kafkas-cephesi-beyaz-savas-belgeselini-izlediniz-mi/

Kafkas Cephesi Harşit savunmasını  küçümseyenlere; Harşit savunması çok önemli  olduğunu hatırlatmalıyız. 16 aylık ölüm kalım mücadelesi verilmiş. Harşit ırmağı ceset akmış. Keşke bu cepheyi en iyi şekilde anlayabilsek. Askerlerimiz  fındık yiyerek Kafkas cephesini savundular.

https://m.youtube.com/watch?v=EUgylil-TYE

Kafkas Cephesinde Osmanlı ordusu Rusların Kazak Özbek Türkmen Kırgızlardan oluşan Türkistan alayları ile çarpıştık. Acı ama gerçek, Ruslar Türkü, Türk’e kırdırdı.

https://www.youtube.com/watch?v=aLFMOr0ZzwI

Harşit köprüsünde canlı yayını yapan Giresun Espiyeli 45 yıllık gazeteci ve belgeselci olarak araştırmam devam ediyor. Sizlerdende bilgi ve belge bekliyorum. Bir Çanakkale bir Harşit geçilmedi sözü boşuna söylenmemiş. Bu bilgileri sizlerle paylaşan bir şehit torunu olarak  Kafkas Cephesi ile ilgili araştırma  yapanlara  sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

www.ismailkahraman.net

HARŞİT VADİSİNİ KORUMA KARARI ALINDI

Yıllardan beri verdiğimiz mücadele sel felaketinden sonra uygulamaya başlandı. Dere yataklarındaki çevre katliamına son verilmesi için Cumhurbaşkanı talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”Tüm kum çakıl ocakları kapatılacak” talimatını ilk uygulayan Giresun İl Özel İdaresi oldu. Harşıt Çayı’nda 4,Gelevera deresinde 2, Yağlıdere’de 2 kum çakıl ocağı kapatılacak.

CUMHURBAŞKANI SN ERDOĞAN’IN  GİRESUN KONUŞMASI

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/121981/-devlet-ve-millet-olarak-el-ele-verip-dunyanin-kadim-isleyisine-uygun-sekilde-sehirlerimizi-gelistirecegiz-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını Gebze Gazetesi olarak canlı yayınladık.

https://www.facebook.com/RTErdogan/videos/340570157087724/?vh=e&extid=Llh6zHNZ4DhQkzIM&d=n

https://www.facebook.com/107558986022474/posts/3011831968928480/?d=n

https://www.facebook.com/107558986022474/posts/3011203858991291/?d=n

DERE YATAKLARINDAKİ  KUM ÇAKIL OCAKLARI KAPATILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dere yataklarındaki tüm kum çakıl ocakları kapatılacak talimatına ilk uyan Giresun İl Özel İdaresi oldu. Harşit Vadisinde kum çakıl ocağı bulunan İl Özel İdaresinin burayı kapattığı öğrenildi. Harşıt Çayı üzerinde Özel İdarenin dışında tamamı Giresunluların işlettiği 4 kişiye da ait kum çakıl ocağı bulunuyor. Alınan bilgilere göre Espiye Gelevera deresi üzerinde 2, Yağlıdere deresi üzerinde de 2 olmak üzere 4 tane daha kum çakıl ocağı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından harekete geçen Giresun İl Özel İdaresi bu dere yatakları üzerinde bulunan kum çakıl ocakları işletmelerinin sahiplerine dün itibarı ile yazı göndererek faaliyetlerini sonlandırmalarını istedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dereli’de yaptığı konuşmasında”“Harşıt Çayı Vadisi’ndeki tüm kum ve çakıl ocakları kapatılacak, derelere yapılacak müdahaleler mutlak kontrol altına alınacaktır. Aksu Deresi Yağlıdere Gelevera deresi ve Harşıt Çayı vadisinde Dünya Bankası kredisi ile entegre havza projesi hazırlanacak ve uygulanacaktır. Yaraları sarmak, afetin izlerini ortadan kaldırmak için her türlü tedbiri aldık, yatırımları planladık, çalışmalara başladık” demişti.(haber kaynağı yeşil giredun )

SEL FELAKETİ SONRASI TARİHİ KARAR

Giresun Harşit ve Gelevera deresindeki çevre ve doğa katliamı ile ilgili Gebze Gazetesi’nden belgeselcinin not defterinde daha önce yazdığım makalelerimin linklerini paylaşıyorum.

http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=26993

https://www.gazetegebze.com.tr/makale/amp/981

http://www.sanalbasin.com/gelevera-deresi-cevre-katliamindan-kurtarilmali-24645559/

http://www.sanalbasin.com/tarihi-pangal-selalesi-ve-gelevera-deresi-yok-olmasin-28099304

Evet uzun süredir gazeteci ve belgeselci olarak verdiğimiz mücadelenin başarı ile sonuç vermesi bizleri mutlu ediyor. Kum ve çakıl lobisi başta Giresun Harşit ırmağı olmak üzere Gelevera, Yağlıdere ve Dereli korunuyor. Doğa ve çevre katliamı son buldu.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981