GÜNDEM:
Bayramoğlu sahilleri korunmalı

17 Eylül 2015 Perşembe 16:57

 40 yıldır Gebze Bölgesindeyim hemen hemen gazeteciliğe başlayalı da 40 yıl oldu. 40 yıl önceki Darıca Bayramoğlu, Gebze, Dilovası ve Tavşancıl sahillerini dün gibi hatırlıyorum. Adeta sahiller dantela gibi tamamen doğal, denizle sahilin bir arada olduğu, doğal dengenin bozulmadığı yerlerdi.

Bayramoğlu bölgesi sadece Kocaeli’nin değil, İstanbul ve Türkiye için marka değeri olan muhteşem bir yerdi. Bayramoğlu’nda oturmak, Bayramoğlu’nda tatil yapmak bir ayrıcalıktı. Ecevit’in meşhur Güneş Motel hükümeti bile Bayramoğlu’nda kurulmuştu. Bayramoğlu’nda birçok ünlü kişi ev sahibi ve yazlığı vardı.

Bayramoğlu öncelikle burada oturan ve kendini halkın üstünde görmüş sözüm ona güçlü kişilerce yok edildi. Marka değeri yıkılarak farklı yerlere çekildi. Bayramoğlu adeta devlet içinde devlet oldu. Sahiller işgal edildi, betonlaştırıldı. Bayramoğlu’na sahip çıkması gerekenler, Bayramoğlu’na sahip çıkmayıp burayı yüz üstü bıraktı.

Başta Kocaeli Valileri ve Darıca Belediye Başkanları, Bayramoğlu’na sahip çıkmaları gerekirken çıkmadılar. Marka değeri her geçen gün yok oldu. Bugün o muhteşem Bayramoğlu yarımadası can çekişen, beton yığınına dönüştü. Sahiller işgal edildi. Bayramoğlu Adasının muadili olan Karadağ’daki Sensetefan Adası Dünya’nın en lüks tatil kenti olarak adından söz ettirirken, Bayramoğlu ise yüzüne bakılmayan, yanından geçilmeyen bir bölgeye dönüştü.

BAYRAMOĞLU’NA MARİNA ADI ALTINDA TERSHANE Mİ YAPILIYOR?

Ayağımın tozuyla Uzakdoğu Asya ve Pasifik bölgesinden geldim. Buralarda sahillerin nasıl korunduğunu, hele yılda 10 milyona yakın turist alan Singapur’un Sandoza Adası’nı gezip görmüş ve belgesel çekmiş bir gazeteci olarak gazeteye döner dönmez gazetenin Bayramoğlu’na yat limanı manşetini görünce, birden 40 yıl önceki Bayramoğlu gözümün önüne geldi. Hemen kaleme sarılarak bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Bayramoğlu’na Marina adı altında tersane yapılacağından endişe ediyorum. Zaten haberin içeriğinde yatların bakımının yapılacağı, yatların düzenleneceği de yazılı. Gerçekten bu bölge için bir cinayet olur. Darıca Belediye Başkanı değerli dostum Şükrü Karabacak elbette konuyu enine boyuna incelemiş ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlu konuyu her yönüyle ele almıştır. Ama bir kez daha ben buradan her iki değerli dostum ve arkadaşım Sayın Karabacak, Sayın Karaosmanoğlu’na açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bir kez daha bu projeyi ele alıp, dikkatlice inceletin. Değil Marmara bölgesinde, Türkiye’de Bayramoğlu yarım adası gibi bir yer yok. Bu adanın kıymetini çok iyi bilelim. Bölge ile ilgili uluslararası bir çalışma yaptırarak öncelikle Bayramoğlu bölgesinin 2023 vizyonunu ortaya koyalım. Gerçekten Bayramoğlu’nun Marina’ya ihtiyacı yoktur. Marina yapılacaksa hemen körfezin karşı tarafında Yalova bölgesinde çok sayıda yer var. Bayramoğlu’nu mazide kalan güzel günlerine götürmek için uluslararası çalışmalar yapılıp, Bayramoğlu’nu Türkiye’nin göz bebeği Dünyanın kültür merkezi haline getirelim.

Bölgeye marina yapıldıktan sonra o güzelim Bayramoğlu adasından söz edilmeyecek ve bugünlerini bile mumla arar olacağız. Bu konuda gazetemizde yer alan haberi özetleyip, yorumlayarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir kez de siz okuyup, Marina mı yoksa Marina adı altında tersane mi yapılıyor bakalım.

DARICA’DA HİZMET ATAĞI

Darıca’nın gelişimine katkı sağlayacak projeler için start veren Darıca Belediyesi, önemli projeleri önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Sürpriz projeler Darıca’yı bekliyor. Özellikle son aylarda yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken Darıca Belediyesi, ilçenin gelişimine katkı sunacak büyük projeler için hazırlıklarını hemen hemen tamamladı. Darıca’nın birçok noktasında önemli projelere imza atmaya hazırlanan belediye şuanda Darıca Bayramoğlu Mahallesi’nde parke taşı döşeme işlerinin yarısını tamamladı. Bir süredir yapımı devam eden Kültür Merkezi’nin açılışa hazır olduğu bilgisi edinilirken, Darıca Mini Marina projesinin yapımına da devam ediliyor.

MESİRE ALANI, MARİNA VE MEYDAN

Devam eden projelerin yanında Darıca Sahili’nde dördüncü etap çalışmaları da başlayacak. Sahilin Aslan Çimento Fabrikası tarafındaki bitiş noktasında mesire alanı yapmayı planlayan Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Bayramoğlu’nda bulunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Marina Projesi’de hayata geçirilecek olan Balyonoz Koyu’na da el atmayı düşünüyor. Burası içinde Mesire alanı ve yürüyüş yolu yapacak olan Darıca Belediyesi Nenehatun Mahallesi’ne de bir Kent Meydanı yapacak. Darıca Belediyesi projelerle ilgili çalışmalarını sürdürürken, projelerin önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Evet konuyla ilgili olarak yer alan haberi sizinle paylaştım. Sonuç olarak bir kez daha Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu beye bu köşeden seslenmek istiyorum. Ne olur Bayramoğlu’na Marina projesini bir daha inceletin. Bir kez daha enine boyuna araştırmalar yaptırtın. Bayramoğlu ranta kurban gitmesin, Bayramoğlu bütün doğallığı ve güzelliği ile gelecek kuşaklara aktarılsın. 40 yıllık Bayramoğlu geçmişini bilen bir gazeteci olarak Bayramoğlu yarım adasına vefa borcumu ödemek ve tarihi görevimi yapmak için bu yazıyı kaleme aldım.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
S.B.ve 20 arkadaşı. 8 yıl önce

Darıcanın deniz yolu felçtir.Kocakayanın yanındaki yıkılan iskele yapılmalı Yalova ve Kadıköyle ulaşım sağlanmalı .Darıya hareket ve bereket gelir.Trafiğide rahatlatır.

Misafir Avatar
Bayramoğlu.. 8 yıl önce

Bayramoğlu güzelliğini bozmamalı. Çevremde bu konuda olumlu bir sz söyleyen kimse yok. Bayramoğluna gerçekten Marina GEREKSİZ...

Misafir Avatar
Ana! 9 yıl önce

bayramoğlu çocukluğumun güzel ablası(42) hala da öyeldir.güneşimi batırı gebzeye evime gelrim.madem arkadaşsınız illaki birbirinizde hakkınız vardır.kıymasınlar!!!

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku