GÜNDEM:
Fatih'in vefat yıldönümüne Kocaeli neden ilgisiz?

02 Mayıs 2016 Pazartesi 14:32

Çağ açıp çağ kapayan Osmanlı İmparatorluğun cihan devleti yapan İstanbul’un fethi ile Peygamber efendimizin övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han 3 Mayıs 1481 tarihinde  Gebze Hünkar çayırında vefat etti. Fatih’in vefat ettiği Hünkar çayırı bugün bazı rantçıların adeta hedef tahtasında Fatih’in şanına yaraşır bir alan olması gereken bölge çıkar güçlerinin rant savaşına dönüşmüş durumda.

Fatih’in vefat yıldönümü ilk kez muhteşem bir şekilde HÜNKÂRA VEFA adı altında Gebze belediyesi tarafından önceki yıl düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı anma toplantısına o dönemin dış işleri Bakanı ve bugünün Başbakan’ı sayın Ahmet Davutoğlu ’da katılarak çok önemli konuşmalar yaptı. Cuma günü Hünkâr çayırında binlerce kişinin katılımı ile Cuma namazı da kılındı.

Geçtiğimiz yıl anma toplantısı biraz sönük geçse de Gebze Belediye Başkanı sayın Adnan Köşker, Hünkar Çayırı ve Gebze’de Fatih’in vefat yıldönümüne önem veren ilk belediye başkanı olarak kültür tarihimizde yerini aldı. Uluslararası Fatih sempozyumu ve Hünkara vefa kitabında akademisyenlerin tebliğleri kitaplaştırıldı. Bizde bu sempozyuma katılarak, “Fatih döneminden günümüze Gebze bölgesi “adı ile bir bildiri hazırlayarak katkıda bulunduk. Fatih’in fermanların yer aldığı kitap ise, bir türlü basılamadı. İnşallah bu anma gününe yetişerek bu kitap kamuoyu ile paylaşılır.

Konu ile ilgili belgesel ve haber videolarımızı aşağıdaki linklere tıklayarak izleyebilirsiniz.

Fatih ve Fetih Ruhu Belgeseli


Orhan Gazi'den Fatih Sultan'a Çayırova Belgeseli


Ahmet Davutoğlu ile Hünkar Çayırında tarihi röportaj



FATİH’İN VEFAT YILDÖNÜMÜ UNUTULMAMALI

Yarın yanı 3 Mayıs 2015 Pazar günü Fatih’in vefat yıldönümü. Şuana kadar bu konuda bir etkinlik yok. Gönül isterdi ki bu konuya Kültür Bakanlığı, Kocaeli Valili, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çayırova Belediyesi en az Gebze Belediyesi kadar sahip çıkarak kültürel etkinlikler ve paneller düzenlesin. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın yayın daire başkanlığı kültür daire başkanlığı ve Kocaeli Kültür Turizm il müdürlüğü Hünkar Çayırını ziyaret ederek, burayı tüm kültür dünyasına tanıtsın, ama şuana kadar böyle bir çalışmada yok.

FATİH’İN VEFAT YILDÖNÜMÜ İLE İLGİLİ NE YAZMIŞTIK?

Fatih’in vefat yıl dönümü ve hünkar çayırı ile ilgili bir çok yazı kaleme alıp belgesel program çektik. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de de canlı bir söyleşi yaptık. Çektiğimiz belgeseller ve yazdığımız yazıların başlıkların ve linklerini sizlerle paylaşıyorum.

HÜNKARA VEFA'DAN GİRESUN GÜNLERİNE DEVRİ ALEM

Gazeteci ve Devri Alem program yapımcısı olarak hem yerel hem genel gündemi takip etmeye devam ediyorum. Belgesel çekmek için bir ayağımız yurt dışında olsa da Gebze’den kopmamaya çalışıyorum. Son 1 aydır Batı Karadeniz iç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ile gedip hem konferans hem de belgesel çekimleri yaptım. Bunları övünmek için yazmıyorum. Zamanı çok iyi değerlendirirsek, çok güzel şeylerin yapılabileceğine inanmak ve insanlarımızı bu yöne teşvik etmek için yazıyorum. Gezmek, araştırmak, görmek sadece gazetecilerin değil hepimizin görevi. Siz değerli okurlarımdan zamanı çok iyi değerlendirmelerini istiyorum. (4 Mayıs 2013)

Devamı için http://www.yenigebze.com.tr/Koseyazisi-3710-hunkara-vefa'dan-giresun-gunlerine-devri-alem.html linkine tıklayınız.

DIŞ İŞLERİ BAKANI İLE HÜNKAR ÇAYIRI'NDA TARİHİ RÖPORTAJ

Dün Hünkar Çayırında Fatihi anma toplantılarında tarihi anlar yaşandı. Biz de devri Alem belgesel programı olarak dış İşleri bakanı Ahmet Davutoğlu ile Hünkar Çayırında tarihi bir röportaj yapma fırsatı bulduk.  Dün Hünkar Çayırı tarihi günlerden birini yaşadı. 532 yıl önce Hünkar Çayırında vefat eden Fatih Sultan Mehmet han Gebze Belediyesinin organizasyonunda ilk kez uluslararası sempozyum, mevlit, 532 hatim, dualar, bakanların katıldığı devlet töreni ve Cuma namazı ile hayır dualarla anılıp vefa borcu ödendi.  (3 Mayıs 2013)

Devamı için http://www.yenigebze.com.tr/Koseyazisi-3704-dis-isleri-bakani-ile-hunkar-cayiri'nda-tarihi-roportaj.html

DEVLET HÜNKAR ÇAYIRINA SAHİP ÇIKMALI!

Çağ açıp, Çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet bugün Hünkar Çayırında düzenlenecek gıyabi cenaze namazıyla anılacak. Anma programı için Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bugün Hünkar Çayırında olacak. Rantçıların hedefinde ki, fatih’in yadigarı Hünkar Çayırı ile ilgili sorunları Bakanlarımız Davutoğlu ve Ergün’e iletiyoruz. (2 Mayıs 2013)

Devamı için http://www.yenigebze.com.tr/Koseyazisi-3691-devlet-hunkar-cayiri'na-sahip-cikmali.html tıklayınız.

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN HÜNKAR'A VEFASIZLIK

Hünkar’a Vefa sempozyumu, Gebzenin kültür tarihine not düşülecek önemli bir olay. Gecikmiş olsa da önemli bir başlangıç. Aksaklık ve eksikliklerine rağmen Gebze Belediyesinin büyük bir hizmeti. Belediye Başkanı Sayın Adnan Köşker?in şahsında emeği geçenlere teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. (1 Mayıs 2013) devamı için http://www.yenigebze.com.tr/Koseyazisi-3682-kultur-bakanligi'ndan-hunkar'a-vefasizlik.html linkine tıklayınız.

FATİH’E GECİKMİŞ VEFA

Fatih Sultan Mehmet 1481 yılının 3 Mayısında Gebze Çayırova’da vefat etmesi tarihin akışını değiştirmiş, Osmanlının bir anlamda duraklama döneminin de başlangıcı olmuştur. Fatih sadece Osmanlı için değil dünya tarihi içinde önemli bir liderdir. (30 Nisan 2013)

devamı için 
http://www.yenigebze.com.tr/Koseyazisi-3670-fatih'e-gecikmis-vefa.html linkine tıklayınız.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku