GÜNDEM:
Giresunlular Gölcük'de buluşacak!

14 Nisan 2016 Perşembe 11:15

 Gölcük’de bulunan Giresunlular Derneği, 14 Mayıs’da Aksu Şenlikleri düzenleyecek. Kocaeli’nin ilk Yöre Derneği olma özelliği gösteren ve 29 yıldır faaliyet veren Gölcük Giresunlular Derneği, Doğu Karadeniz için büyük önem taşıyan Mayıs 7’si adıyla bilinen Aksu Şenliklerini Gölcük Kavaklı sahilinde gerçekleştirecek. Dernek Başkanı Hüseyin Meme, Kurucu Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Köroğlu ve Şinasi Dede, Gebze Bölgesi’nde ve Kocaeli’de yaşayan hemşerilerini festivale davet etti.
AKSU ŞENLİKLERİ OLACAK
Eski takvimde Mayıs 7’si olarak bilinen, Miladi takvimde ise 20 Nisan’a denk gelen Aksu şenliklerini Berat Kandili nedeniyle 14 Mayıs’da yapacaklarını açıklayan Dernek yönetimi, Gebze Bölgesi’nden yüksek katılım beklediklerini açıkladılar. Karadenizli sanatçılar Elifçe ve Aslıhan Çiçek’in sahne alacağı, 19.00-23.00 saatleri arasında yapılacak Aksu Şenlikleri’nde Giresunlular Horon ve Kemençeyle coşacaklar. Giresun’un kalbi deyim yerindeyse Gölcük’de atacak. 
MAYIS 7’Sİ NEDİR?
Mayıs Yedisi, Samsun ile Artvin illeri arasında her yıl eski takvimde Mayıs ayının yedinci günü (Miladi 20 Mayıs) denize yakın köylerde oturanların deniz kenarında önceden belirlenmiş bir bölgeye, iç bölgelerde oturanların ise suyunun şifalı olduğuna inanılan bir dere ya da göl kenarına sabah erken saatlerde giderek aile fertlerini hatta evcil hayvanlarını bile yıkaması, denize gidenlerin kayıkla gezerek yedi dalga aşması veya yedi dere ağzı geçmesi, suyun taşlanması, dilek tutulması, varsa ziyaret yerlerinin gezilmesi, toplu piknik ve müzik eşliğinde horonlar oynanılarak gerçekleştirilen festivalin adıdır. 1977 yılına kadar mayıs yedisi adıyla sürdürülen törenler günümüzde Aksu şenlikleri adıyla kutlanmaktadır. 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku