GÜNDEM:
Kahraman'ın kaleminden Süleyman Şah!

22 Şubat 2015 Pazar 13:14

22 Şubat 2015 sabahı Türkiye ŞAH FIRAT OPERASYONU ile uyandı. Türkiye gündemi bir anda değişti. Yazılı ve görsel medya son dakika haberleri olarak Türkiye’nin Suriye topraklarındaki Süleyman Şah türbesini, Türkiye’ye getirdiğini yazdılar. Gözler ve kulaklar Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Genel Kurmay Karargahı’nda yapacağı açıklamalara çevrildi.
10 dönümlük yer üzerinde kurulan türbe ve küçücük toprak parçası için Türkiye adeta savaşın eşiğine geldi. Süleyman Şah neden bu kadar önemliydi? Türkiye neden savaşı bile göze almaya karar verdi? Bunu çok iyi düşünmek ve irdelemek gerekiyor. Tarih ve kültürün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Aradan 800 yıl geçse de, birçokları inkâr etse de, tarihi miras peşimizi bırakmıyor ve uğruna savaşlar bile göze alınabiliyor.
30 yıldır Dünya’nın birçok bölgesinde Türk-İslam Medeniyeti tarihi ile ilgili araştırmalar yapıp belgeseller çekiyorum. Tarihi belgeseller gerçekten çok önemli. Devr-i Alem Belgesel programlarımızı izleyen profesöründen, köyde ki çiftçisine bir çok takdir ve teşekkür mesajı alıyoruz. Tarih ve kültür belgeselciliği herkesin ilgisini çektiğini ve çekmeye de devam edeceğini görüyorum.
Süleyman Şah Türbesi’ne yapılan operasyon her bakımdan çok önemliydi. Tarihe not düşmek adına Süleyman Şah operasyonu ile ilgili gelişmeleri ve Süleyman Şah’ın kim olduğunu sizlerle bugün Canlı Makale’de paylaşmak istiyorum. Canlı Makale’yi www.kocaeligebze.tv adresi ve www.devrialem.tv’de ki linkten izleyebilirsiniz.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Süleyman Şah veya Süleyman Şah Kaya Alpoğlu (1178? - 1227, Fırat), Kaya Alp'in oğlu, Ertuğrul Gazi'nin babası, Osman Gazi'nin dedesidir. Oğuzların Kayı boyundandır. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler yoktur. 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı boyunun reisi olduğu bilinir. Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Orta Asya’daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar vermiştir. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşti. Aynı boya mensup bazı aşiretler de Diyarbakır, Mardin ve Urfa'ya yerleştiler.

SÜLEYMAN ŞAH’IN ÖLÜMÜ

Süleyman Şah Kayı boyu'ndan birkaç bey ile Caber'e giderken Fırat Nehri'nde boğuldu. Ölümünden sonra Caber Kalesi'nin Fırat nehri hizasındaki kuzeyde (Türkiye'ye kuş uçuşu 30 km kadar güneyde) bir kümbete defnedildi. Mezarın bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı sonrasında Suriye Osmanlı Devletinden ayrılınca, Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Ankara Anlaşması ve Lozan Antlaşması'na göre Türkiye'nin toprağı sayılmıştır. Günümüzde Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın mezarının yanında bulunan türbesinde Türk askeri nöbet tutmaktadır.

SÜLEYMAN ŞAH’IN OĞULLARI

Süleyman Şah'ın Sungur Tekin, Gündoğdu, Dündar Bey ve Ertuğrul Bey adında dört oğlu vardı. Sungur Tekin ve Gündoğdu, kabileleriyle birlikte eski yurtlarına döndü. Dündar Bey ve Ertuğrul Gazi, 400 çadırlık aile efradıyla beraber yeni bir yurt aramak için Pasin ovası ile Sürmeliçukur yöresine gittiler.
TÜRBE VE MİMARİSİ
Türbe, yüksek duvarlar ve tipik Türk stili ile çevrilidir. Kaledeki eski türbe ise, 1144 yılında Halep Emiri Zengi Atabek tarafından başlatıldı ve oğlu Nureddin tarafından tamamlandı. Selahaddin Eyyubi, türbeyi koruma altına aldı. 1260 yılında Moğollar tarafından yıkıldı.Daha sonra kaledeki türbe, 1510'lu yıllara kadar bakım görmedi. Yavuz Sultan Selim, bölgeyi fethettikten sonra tekrar düzenlenip restorasyon yaptırdı.
Evet, kısaca sizlere Süleyman Şah ve iki kez yeri değiştirilen Süleyman Şah Türbesi ile ilgili kısa bilgiler verdik. Ama artık bu türbe yok. 22 Şubat 2015 tarihi itibari ile Türbe bir kez daha nakil edildiği yerden alınıp Türkiye’ye getirildi. Önümüzdeki günlerde Türkiye sınırına yakın Suriye topraklarına yeniden defin edilecek. Kabirler alındıktan sonra da gerek türbe ve gerekse karakol binası terör örgütünün eline geçmesin diye yerle bir edildi. Şimdi sizlere Şah Fırat Operasyonu ile Süleyman Şah’ın Türbesinin nasıl Türkiye’ye getirildiğini paylaşmak istiyorum.

ŞAH FIRAT OPERASYONU

Süleymah Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan 38 bordo bereli Türkiye’ye getirildi. Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu. Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu. Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor. Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti. Süleyman Şah Saygı Karakolu için cumartesi gecesi saat 21:00’de eş zamanlı iki operasyon başlatıldı. Önce Şanlıurfa Mürşitpınar'dan Türk birlikleri Suriye'ye girdi ve Karakozak köyüne doğru hareket etti. Saat 21.02'de bir başka tank birliği Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakın bir noktada Süleyman Şah'ın yeni mekânını düzenlemek için bir toprak parçasını kontrol altına aldı. Türk bayrağı saat 21.02 itibariyle Eşme'de dalgalanmaya başladı. 

 DAKİKA DAKİKA OPERASYON

-Saat 06.03'te ilk kol askeri birlikleri Türkiye’ye geldi. Bir Türk askeri kaza nedeniyle hayatını kaybetti. 

-Saat 00.30 sıralarında Türk birlikleri Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaştı.

-Süleyman Şah'ın naaşının nakli için önce dini tören düzenlendi. 

-Şah Fırat isimli operasyonda 39 tank, 57 zırhlı araç olmak üzere 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girildi.

-Saat 04.45’ten sonra son Türk askerinin de çekilmesi ve buradan yeni yere hareket etmesiyle geri dönüş başladı.

-Saat 06.03 sıralarında ilk kol askeri birlikleri Türkiye’ye geldi. 

-Operasyon sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadı,

-Başçavuş Halit Avcı adlı asker operasyonun başında intikal sırasında kaza sonucu şehit oldu. 

SÜLEYMAN ŞAH'IN NAAŞI TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ
Operasyonda türbenin de nakledildiği belirtiliyor. Türbedeki naaşlar ve  sandukalar da Suriye topraklarında bir noktaya getirildi. Süleyman Şah ve 2 askerin sandukalarının alındığı belirtiliyor. Süleyman Şah'ın naaşı şu an Türkiye'de. Kısa süre içinde kontrol altına alınan Suriye Eşmesi'ndeki yeni yere dini törenle nakledilecek. Dışişlerinden yapılan açıklamada "Dışişleri Bakanlığı: Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah'ın kabriyle birlikte bu defa, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" denildi. 

KRİPTOLU MESAJDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI

Karakolda görev yapan askerlerin birkaç gün önce Genelkurmay Karargahı’na geçtikleri şifreli istihbarat raporlarında, bölgede özel koşulların oluşmaya başladığı, karakola her an bir saldırı ihtimalinin arttığı, karakolun bulunduğu bölgede PYD ve IŞİD’in yakında büyük bir çatışmaya gireceği bilgisi iletildi. Bu raporlar doğrultusunda askerlerin bölgede her türlü provakasyonun hedefi olabilecekleri değerlendirildi ve harekat için karar verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Genel Kurmay Karargahı’nda ki açıklaması hem bugün ki tarih hemde kültür tarihimiz açısından önemliydi. Açıklamayı geniş bir şekilde www.kocaeligebze.tv adresinden izleyebilirsiniz.

Sonuç olarak her gün yeni olaylar ve yeni tarihler yaşıyoruz. Bugünler zaman geçtikçe unutulacak. Ama unutulmaması için biz Devr-i Alem Belgesel program yapımcısı olarak bu gerçekleri canlı bir makalede görsel görüntülerle paylaşmış olduk. Konu ile ilgili www.kocaeligebze.tv adresinde yer alan programımızı ve detaylarını izleyebilirsiniz.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku